Hvor skadelig er bilosen, når jeg cykler?
SPONSORERET indhold

Hvor skadelig er bilosen, når jeg cykler?

Ja, bilos er jo ikke ligefrem sundt...

Af:: Christina Bølling Foto: plainpicture, getty images , istock m.fl.
23. mar. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Forskningsprofessor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, Ole Hertel, fortæller, at bilos udover en øget risiko for luftvejssygdomme som astma også giver øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og en række kræftformer som lungekræft, livmoderhalskræft og leverkræft. Derudover har man også set, at der er en sammenhæng mellem forurening fra biler og diabetes. Men trods de sundhedsskadelige risici, mener Ole Hertel ikke, at du skal droppe cyklen til arbejde.

– Næsten ligegyldigt, hvor du kører, overskygger fordelen ved den motion, du får, ulemperne ved bilosen – også selvom du cykler inde i midtbyen, siger han. Men selvom det altså er sundt at cykle uanset hvad, kan det ifølge Ole Hertel godt betale sig at minimere mængden af bilos, du indånder. Og træffer du de rigtige valg, kan du gøre det med op til 40 procent.

– Ved at vælge den stille sidevej, frem for at køre ned ad den trafikerede vej, kan du reducere den bilos, du indånder, med op til en tredjedel. Og ved at undgå at køre i myldretiden, kan du reducere osen du udsættes for med 10-20 procent, siger han og fortæller, at bare det, at du kører en time før eller efter myldretiden, vil gøre en forskel.

Du får også bilos i bus og bil!
Skifter du cyklen ud med bus eller bil, betyder det ikke nødvendigvis, at du slipper for luftforurening. Faktisk har det vist sig, at den forurening, der er inde i en bus, svarer forureningen uden for bussen – hvilket skyldes den store luftudskiftning, og døre der åbner og lukker tit. Og da du som cyklist bl.a. har mulighed for at vælge den hurtigste eller mest miljøvenlige rute, kan du få helt op til den dobbelte mængde forurening ved at vælge bussen.

Som bilist kan du også have fordel af, at du kan køre en mere direkte rute og dermed nedsætte den tid, du er i trafikken, til gengæld kan du ved køkørsel få forurening fra den forankørende bils udstødning direkte ind i ventilationsanlægget. Man har i undersøgelser set, at koncentrationen af de skadelige partikler inde i bilen faktisk kan overstige forureningen ude på gaden. Kilde: Valg af grøn cykelrute gennem byen af Ole Hertel m.fl. i Miljø og sundhed