mikrocheating

Foto: Getty Images Parterapeut Daisy Løvendahl hjælper et par til at være mere til stede i deres parforhold.

Mikrocheating: ”Jeg er ikke utro, men jeg har svigtet mit parforhold”

Flere og flere begår mikrocheating. Et ord for at lade sig opsluge af kontakten med en anden i en sådan grad, at det bliver til en form for utroskab. Samtidig er manglen på nærvær en af de største udfordringer i parforholdet. Læs med, hvis du er parat til at lægge telefonen fra dig og kaste dig ud i et vildere eventyr. Nemlig mødet med den, du allerede er sammen ned.

Frederikke smider sin telefon på bordet foran mig og siger:

"Telefonen er skyld i, at jeg endte med at have, hvad min mand synes er en affære, og jeg synes er noget andet."

Frederikke fortæller, at hun for 5 måneder siden sendte en venneanmodning til en tidligere kollega, som accepterede den, hvorefter han fulgte hende på Instagram, og så var de pludselig i dialog.

Hun siger:

"Jeg har svært ved at forklare, hvad der skete mellem os, for det begyndte meget uskyldigt. Et like, en kommentar og et hej. Så blev det til lange samtaler om dengang, vi arbejdede sammen, og derfra til ret dybe samtaler. Vi endte med at tale sammen flere gange om dagen."

Frederikke bliver ked af det og siger:

"Jeg ville aldrig være min mand utro. Jeg ville aldrig knalde en anden. Det er slet ikke den, jeg er."

Hvornår er man utro?

Frederikkes forklaringer giver god mening. De fleste er enige om, at det er utroskab, hvis man i hemmelighed har sex med en kollega i kopirummet til julefrokosten og lyver om det. Men er det utroskab at være meget tæt forbundet med en anden? At danse tæt? At udveksle private tanker? Gør det en forskel, hvis det ikke sker, mens man sidder i samme rum, men på skrift på de sociale medier? Er det mindre slemt at skrive en sexfantasi og sende den end at føre den ud i livet?

LÆS OGSÅ: ”Hvordan kan jeg få ham til at tilgive min utroskab?”

Kort sagt: Hvornår er man utro?

Frederikke har ikke ønsket at være utro. Hun har ikke haft en affære med hemmelig sex. Hun har skrevet med en. Men hun har ageret på en måde, hvor hendes relation til den tidligere kollega har taget så meget af hendes tid, nærvær og engagement, at hendes mand har taget hendes telefon og kigget i den. Med det resultat, at han er både dybt såret og meget vred.

Frederikke siger:

"Jeg er så ked af, at Thomas er ked af det. Han fortalte mig, at jeg har brugt timer om dagen på at være på telefonen, og det er frygteligt at blive konfronteret med. For det er bare sket."

Mikrocheating

Ordet mikrocheating kommer fra den australske psykolog og datingekspert Melanie Schilling. Hun bruger begrebet til at stille ind på de små handlinger, der indikerer, at en person er følelsesmæssigt eller fysisk fokuseret på en anden end partneren.

Mikrocheating kan være, at man sms’er med en anden i hemmelighed eller udveksler billeder med en tidligere elsker eller lyver om sin parforholdsstatus. Det har ideelle vilkår at mikrocheate på de sociale medier, for grænsen mellem at være social med en tidligere kollega og utro kan være svær at sætte. 68% af danskerne er på sociale medier dagligt.

Oplevelsen af, at det bare er sket, er Frederikke ikke alene om. I gennemsnit har danskerne et medieforbrug på 7 timer om dagen, og mange af de timer er ikke bevidste valg. Det er tid, der bare går. En chat, der bliver til den næste osv. Men det frisætter ikke Frederikke for at have såret sin mand eller at være forsvundet fra sit parforhold. Jeg spørger hende, hvorfor hun blev så opslugt af dialogen med hendes tidligere kollega.

LÆS OGSÅ: ”Jeg render rundt med sommerfugle i maven og kigger på min telefon”

Hun siger:

"Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg kedede mig i mit forhold. Thomas og jeg har det godt sammen. Jeg elsker ham. Men vores liv er en gentagelse. Vi kører den samme madplan. Vi cirkler om de samme emner. Vi har okay sex, men vi taler aldrig om det. Jeg føler mig hverken begæret eller udfordret. Pludselig har jeg en samtale med en mand, der stiller mig spørgsmål. Der vil vide, hvordan min dag var. Hvad jeg tænker på. Hvad jeg ville gøre, hvis jeg vandt en million."

Hun ser på mig og siger:

"Jeg er uendeligt ked af at have såret Thomas, men jeg er glad for at føle mig levende igen."

Vågn op i dit parforhold

Frederikke fortæller om, at hun havde mistet sig selv i parforholdet. Hun går fra samtalen med en erkendelse af, at der er noget, som skal forandre sig mellem dem. Hun ved, at hun har såret sin mand, og hun ved, at hun skal give ham tid til at have tillid til hende igen. Men hun ved også, at hun ikke kan leve med, at de ikke er tættere på hinanden. At hendes mikrocheating var et forsøg på at fylde en tomhed ud, som tog overhånd.

LÆS OGSÅ: ”Jeg er i chok over, at min mand har valgt at forlade os”

Jeg tænker, at mange par kan spejle sig i at glide lidt fra hinanden og tillade det ske, indtil noget vækker dem med et brag. For Frederikke og Thomas var det mikrocheating. For andre er det en gammeldags affære. Det ville være så befriende, hvis vi valgte kærligheden til alle de almindelige dage fremfor at falde i søvn og først vågne op, når det gør ondt. For det behøver ikke at være kedeligt at være i et fast parforhold, og vi behøver ikke smerten for at mærke glæden. Vi kan for eksempel slukke telefonen og opdage det menneske, der sidder ved siden af os i sofaen.

5 veje til at være mere til stede i dit parforhold

1. Tag et bevidst valg

Det er en kæmpe uvane altid at have telefonen på sig og hele tiden være til rådighed. Det skaber halve samtaler, en følelse hos din kæreste af at være sat på hold og en konstant oplevelse af at skulle være til rådighed. Hvilket du faktisk ikke behøver være. Men din telefon med alle dens apps og notifikationer og fristende funktioner er designet til at give dig følelsen af, at du må kigge NU. Tag et bevidst valg om at lade være med at falde i den digitale fælde. Et vigtigt første skridt kunne være at beslutte, i hvilke timer din telefon skal være lagt væk hver dag.

2. Lad soveværelset være jeres fristed

Jeg kunne godt give dig dette råd: Lad være med at have din telefon i soveværelset. For det skaber ikke mere nærvær, at to kærester ligger med hver sin skærm. Men det råd har du sikkert allerede læst et eller andet sted. Så her er en anden tanke. Lad dit soveværelse være et fristed, hvor du hver aften glæder dig til at være sammen med den, du elsker. Hvor du slet ikke har lyst til at se på din telefon, fordi det, der sker i soveværelset, er så dejligt, at der er intet, du hellere vil. Hvad ville give dig den følelse?

3. Forestil dig, at alle kan følge med i alt

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du mikrocheater, så forestil dig, at din kæreste læser med. Hvis det giver dig en følelse af panik, så lyt efter. Følelsen af ikke at have lyst til, at din kæreste skal læse med, er en meget god indikator. Det er selvfølgelig helt okay at have private udvekslinger. Der er bare forskel på det private i at skrive fortroligt med en ven og følelsen af panik over, at den, du er sammen med, ser beskeden til Michael fra marketing.

4. Vand de planter, der skal blomstre

Det er en universel sandhed, at de planter, vi vander, er dem, der gror. Derfor skal vi være meget bevidste om, hvad og hvem vi giver vores energi. Hvis du hver dag plejer dine sociale kontakter og skriver med dine venner, så vokser den relation. Hvis du hver dag tager dig tid til at se din elskede i øjnene og spørge til hans eller hendes dag, så opstår der en dybere kontakt mellem jer. Alt for mange kommer bevidstløst til at lade deres tid forsvinde ned i mailbakken, serierne og al den konstante digitale småsnak. Men du behøver ikke lave den fejl.

5. Lev stærkt og elsk mere

Hvis du lukker øjnene for det svære i dit parforhold og bare lader tiden gå, så svarer det til, at du forlader den del af haven, som du holder mest af, og lader være med at fjerne ukrudtet. På nogle somre vil haven gro til og dine smukke blomster blive kvalt. Derfor er det vigtigt at turde tage fat i både det dejlige og det svære. Ja, det er fristende at se ned i telefonen, når det er svært at se på den, du elsker, men det er også den sikre vej til at miste kærligheden.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Parforhold og Utroskab