Fødevaremærker: Nøglehullet, fairtrade og økologi

Find vej i junglen af mærker på dine fødevarer

Noget rødt på oksekødet, noget blåt på fiskene og noget grønt på brødet. Rigtig mange fødevarer er mærket med logoer, der garanterer alt fra økologi til dyrevelfærd, så du kan gå målrettet efter det, du ønsker i din kost. Se de 10 mærker du skal kende, næste gang du handler.

Du har nok set dem, når du handler grøntsager, brød og kød. Mærkerne der fortæller dig, hvordan dine varer er dyrket, produceret og pakket, og hvad de indeholder. Og de er en vigtig del af vores daglige indkøb, for vi går op i, hvad vi spiser. Tal fra Danmarks Statistik viser, at vi brugte én milliard kroner mere på økologiske varer i 2016 sammenlignet med 2015. Det svarer til en stigning på 14 procent, hvilket er den største stigning i otte år.

Sammenlagt ryger der otte milliarder kroner over diskene for økologiske varer, og mejeriprodukterne tager stadig førertrøjen som mest købte økologiske produkter skarpt efterfulgt af økologisk frugt og grøntsager. Salget af det grønne voksede med 26 procent fra 2015 til 2016, og udgør dermed nu knap en tredjedel af det samlede salg af økologiske varer.

Det røde Ø-mærke og EU’s økologimærke giver os en garanti for den økologi, vi er så glade for, men derudover finder du en lang række andre mærker, som garanterer alt fra sunde fuldkorn og bæredygtigt fiskeri til biodynamisk dyreopdræt og bedre arbejdsforhold for fattige bønder. Se bare her.

DET ØKOLOGISKE

Det røde Ø-mærke, som efterfølges af teksten ‘Statskontrolleret økologisk,’ er din garanti for, at maden er dyrket økologisk efter bogen. Når en vare er mærket med Ø-mærket, har de danske myndigheder ført kontrol med den gård eller virksomhed, som har produceret, forarbejdet, pakket og mærket det økologiske produkt. Det er blandt andet din garanti for et lavere medicinforbrug, et forbud mod de fleste tilsætningsstoffer og bedre dyrevelfærd. Udenlandske varer kan også være mærket med Ø-mærket, men kun hvis de er blevet kontrolleret i Danmark. Mærket ses også i sort, og betydningen er den samme.

ET HJERTE FOR DYREVELFÆRD

Ønsker du fødevarer, som er produceret med ekstra fokus på dyrevelfærd, så kig efter Dyrevelfærdsmærket og Dyrevelfærdshjertet. Dyrevelfærdsmærket er en helt ny statslig ordning, der stiller væsentligt strengere krav til dyrevelfærden, end dansk og europæisk lovgivning gør. Mærkningen går fra et til tre hjerter alt efter hvilke regler ud over de almindelige lovkrav, produktionen skal overholde. Indtil nu omfatter ordningen udelukkende grise. Sideløbende har aktører som Dyrenes Beskyttelse og Coop lavet ordningen Dyrevelfærdshjertet, der giver fra ét til fire hjerter, afhængigt af hvor strenge krav producenterne lever op til. Den omfatter også køer og kyllinger.

ØKOLOGI I EUROPA

DET BIODYNAMISKE

BÆREDYGTIGE FISK

MSC’s miljømærke – MSC står for Marine Stewardship Council – er dit pejlemærke, hvis du gerne vil købe bæredygtige fisk og skaldyr. MSC er en almennyttig organisation, der fremmer bæredygtige fiskeriprincipper, så certificeringen garanterer, at fisk og skaldyr med det blå mærke er fra vilde bestande og fanget bæredygtigt af et certificeret bæredygtigt fiskeri. Fremgangsmåden er med til at sikre fiskebestandene og beskytte havmiljøet. MSC-mærket er beregnet på vildtlevende fisk. ASC-mærket er pendanten til MSC, bare for opdrættede fisk og skaldyr.

HELT FAIR FOR BØNDERNE

MERE FULDKORN

DIT SUNDE PEJLEMÆRKE

VAGTHUNDEN

NÅR DU SPISER UDE

Det her mærke kan du ikke finde, når du køber ind, men i stedet, når du går ud og spiser. Det økologiske spisemærke er kontrolleret af Fødevarestyrelsen og er et bevis på, at restauranten eller caféen, du har valgt, satser på økologi. Mærket finder du i henholdsvis bronze, sølv og guld og viser, hvor stor en del af køkkenets indkøb, der er økologisk. Spisemærket bruges også af institutionskøkkener og kantiner.