Sara Bro
SPONSORERET indhold

Sara Bro: ”Mit projekt er ikke at vise, om jeg er tyk eller tynd”

Hvordan inspirerer man andre kvinder til at være endnu mere (krops)modige og ikke ligge under for andres meninger? Sara Bros opskrift er at lade Instagram flyde over af bar hud, kærlighed, tunge vægte og et rundhåndet drys af pink. Hun tør trodse stereotyperne og skubbe til normerne – og som elsker sin krop for alt det, den er og kan.

Af: Maria Haarbye Foto: Petra Kleis
31. jul. 2020 | Sundhed | Fit living

Hun svøber den i farver, glimmer og pailletter. Fremhæver den i stramme dragter og på ultrahøje hæle. Og løfter tunge vægte for at holde den stærk. Kroppen. Sara Bro er glad for sin krop og alt det, den kan, og hun synes, den fortjener credit for det, den har gennemgået for hende – fra graviditeter til operationer og rekonstruktioner.

“Jeg er rigtig glad for min krop, og det har jeg altid været. Da jeg var yngre, elskede jeg at danse og bruge min krop aktivt på den måde, men jeg var meget genert og ikke særligt vild med at vise mig nøgen foran andre. Det betød dog ikke, at jeg ikke var glad for min krop. Jeg var bare genert.”

“Som 27-årig fik jeg en helt anden opmærksomhed på min krop. Den krop, som ellers havde danset gennem livet med mig, svigtede mig lige pludselig. Den blev syg. Af brystkræft. Det gik op for mig dér, at kroppen har så mange funktioner, som jeg skulle bruge til noget. Jeg havde ikke tænkt over, om jeg ville have børn, det tog jeg bare for givet. Men sygdommen kunne lige pludselig forhindre mig i at få børn eller amme dem. Efter det forløb fik jeg et andet forhold til min krop. Jeg blev megaglad for alle dens funktioner, og jeg fandt ud af, at jeg gerne ville holde den stærk.”

Læs også: Dagbog fra en kræftsyg 1: De sagde, knuden var så stor, at det ikke kunne være kræft

“Da jeg havde brystkræft, begyndte jeg at gå til yoga-enetimer, og det lærte mig så mange ting om min krop og viste mig alle de ting, som kroppen kan. Jeg begyndte at lave solhilsen hver morgen, inden jeg skulle sende radio, så jeg var frisk i hovedet. Jeg gør det stadigvæk, fordi det er så godt for mig og mit hoved. Da jeg skulle være vært på Grøn Koncert, ville jeg gerne i form, så jeg gik i gang med at træne med tunge vægte. Jeg kunne mærke, at det påvirkede mig helt vildt positivt i hele mit liv. Den styrke, jeg kunne mærke i min krop, gjorde, at jeg begyndte at tænke anderledes om mig selv. Jeg er megastærk, jeg kan alt, og jeg kan lide det.”

sara-1.jpg

Min krop er et patchworktæppe

”Din mandags average attention seeking whore. Husk det er kvindernes internationale kampdag på søndag. Forvent ekstremt meget feministisk indhold hele ugen her på kanalen.”

Sådan skriver Sara på sin Instagramprofil under et billede af sig selv iklædt en halvgennemsigtig bluse, hvorigennem man kan skimte hendes bryster. Bryster, der har haft kræft, været opereret syv gange, gennemgået korrektur for til sidst at blive rekonstrueret med silikone. Brysterne er ikke kun til skue for likes, men for at inspirere andre kvinder.

“Jeg ser ikke mig selv som en kropsaktivist, når jeg lægger billeder af min krop ud på Instagram. Det handler ikke om, at nogle mænd skal sige, at jeg er lækker, det handler om, at jeg skal inspirere andre kvinder. Hvorfor er den nøgenhed egentlig så vild? Det har jeg tænkt meget over. Jeg tror, det er, fordi normen siger, at man ikke må som kvinde. At det er frækt, forbudt og farligt for kvinder at være helt nøgne.”

“Mit projekt er ikke at vise, om jeg er tyk eller tynd. Jeg vil gerne vise, at det er vigtigt, at man finder en eller anden måde at elske sin krop på, også selv om man er ude for ting, som ikke er særligt positive.”

“Der er nogle, der skriver til mig, at min krop er for flot at vise frem, og at det er nemt at have det godt med sin krop og turde poste den på Instagram, når den ligner min. Men mine bryster er falske, mine brystvorter er konstrueret og tatoveret, jeg har fået to kejsersnit. Min krop er et patchworktæppe. Jeg er blevet skåret i masser af gange, og derfor er der også kvinder, som skal opereres, der skriver tusind tak til mig, fordi jeg viser, at jeg godt stadig kan elske min krop, selv om den har været udsat for mange operationer.”

For Sara Bro er det vigtigt, at især de unge kvinder har rollemodeller at spejle sig i. Både når det kommer til kropsbevidsthed, men også ligestilling.

“Hvis man ikke kan se andre gøre det, så kan man heller ikke forestille sig, at man selv er i stand til det. Der er nogen, der er nødt til at stille sig op og gøre det, sige det og vise det, så andre kan se, at det ER en mulighed at nedbryde fordomme og begrænsninger. Vi som medier skal også tage et ansvar for, hvordan vi viser kvinder både i forhold til krop og type. Kvinder er mere end én slags. Hvis vi kun ser kvinder fremstillet på én måde, så kommer mange kvinder til at tro, at det er den eneste måde, man kan være kvinde på. Det er det, der har fået mig til at tænke, at det er vigtigt, at man siger sin mening og stiller sig frem, som jeg for eksempel gør på Instagram. Jeg bliver selv meget inspireret af kvinder, der tør stille sig frem. Så tænker jeg: Hvis hun tør, så tør jeg også.”

sara-2.jpg

Ret ryggen, og stå ved den, du er

Det er ikke kun på Instagram, at Sara Bro finder inspiration. Særligt én tv-serie er hun meget vild med.

“Jeg voksede op med, at kvinder og kvindekroppen så ud på en bestemt måde i magasiner. Og det appellerer slet ikke til mig. Jeg vil gerne udfordres. Jeg synes ikke, man skal shame tynde eller slanke kroppe eller kvinder med former, men det skal ikke være et fænomen at have en almindelig krop. Jeg er helt vild med HBO-serien Euphoria. Serien tager en lang række problematikker op omkring kønsidentitet, diskrimination, selviscenesættelse, sociale medier, seksuelle grænser, kropsforståelse, identitet og mentalt helbred. Serien indeholder så mange gode forbilleder og vender op og ned på det typiske billede af de unge kvinder, der er med i serien. Den tør udfordre klichébilledet af kvinder. Der er en scene, hvor klassens curvy girl, Kat, der bliver spillet af Barbie Ferreira, har accepteret sin krop og givet sig selv lov til at elske sin krop og sine former. I stedet for at dukke sig, når drengene kigger efter hende, så retter hun ryggen og owner de blikke, hun får. Personerne i serien tager hver sin kamp op og kæmper for sig selv og retten til at være, som de er. Det er en virkelig fed serie.”

Netop det at rette ryggen og stå ved, hvem man er, er vigtigt for Sara.

“Jeg synes, at det er vigtigt, at du ikke ligger under for andres meninger. Hvis du ikke vil giftes eller have børn, så skal du totalt meget lade være med det. Og du skal ikke se ud på en bestemt måde, bare fordi normen siger det, eller andre forventer det. Du skal unfollow de profiler på Instagram, der får dig til at føle, at du ikke er god nok, som du er."

"Følg i stedet dem, der repræsenterer det, du gerne vil hen til, og som inspirerer dig positivt. Nogle gange får du et hak i tuden, når du går imod, hvad andre synes, og det, synes jeg, er så mærkeligt. For hvad rager det egentlig andre? Jeg bliver så ked af det, hvis der er nogle, der ikke udlever deres drømme, fordi de er bange for, hvad andre synes. Du skal være modig, tro på dig selv og bare tænke: Jeg gør, hvad jeg vil, og så må folk blive sure. Hvorfor er det bedste liv det, hvor folk ikke bliver sure på en? Måske er dem, der bliver sure, nogle skiderikker, som man alligevel ikke behøver i sit liv.”

Fri til din mand

Når det kommer til kærlighed og parforhold, så tør Sara Bro også godt trodse normerne og andres meninger. Hun deler ikke lejlighed med sin 15 år yngre kæreste, Lasse, men det ændrer ikke på, at hun gerne vil dele hele livet med ham. 

“Lasse har faktisk friet til mig mange gange, dog uden ring, men jeg har bare ikke taget det alvorligt. Til sidst sagde han, at hvis jeg ville giftes, så skulle jeg fri. Derefter kørte han i lang tid en drillekampagne mod mig, hvor han mindede mig om, at jeg ikke havde friet. Så for et år siden tænkte jeg: Nu tager jeg fandeme røven på ham og frier til ham, for han tror ikke, at jeg gør det. Så da Lasse inviterede mig til Costa Rica, fik jeg lavet en ring og planlagde mit frieri."

"På rejsen tog vi en dag ud til den smukkeste naturpark med store hængebroer. Det var et megaromantisk sted. Jeg kunne mærke på Lasse, at han også blev grebet af stemningen, så pludselig tænkte jeg: Fuck! Nu frier han også! Så midt ude på hængebroen fandt jeg ringen frem og friede. Jeg var så nervøs, for jeg havde jo planlagt det i lang tid. Han sagde JA! Og jeg kunne mærke, at han blev så glad. Vi har ikke planlagt brylluppet endnu, for der er ingen af os, der har travlt.”

“Jeg kan virkelig godt anbefale kvinder at fri til deres mænd – det var virkelig sjovt. Tingene skal ikke altid gøres på traditionel vis. Vi skal bryde normerne.”

Anbefalet til dig