Rejse
SPONSORERET indhold

10 rejsemål du skal besøge - inden de forsvinder

Verden er fuld af vidundere. Der er naturens egne mirakler, som det salte Døde Hav, du kan flyde oven på, Madagaskar med de mange dyrearter, der ikke findes andre steder i verden, og Maldiverne, der består af mere end 1.200 koraløer. Der er også de menneskeskabte skatte, som det imponerende Taj Mahal, Venedig, der står på stolper i havet, og stemningsfulde Napoli, der ligger for foden af en vulkan. Forurening, tidens tand og naturens egne kræfter sætter sine spor, og flere af verdens perler risikerer at forsvinde inden for ganske få år. I samarbejde med hotelsøgemaskinen Trivago har vi fundet 10 rejsemål, du skal besøge, inden det er for sent.

Af: ALT for damerne i samarbejde med Trivago Foto: Diverse
18. jul. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

1. Det Døde Hav
Siden 1930’erne har verdens lavest beliggende sø, Det Døde Hav mellem Israel og Jordan, været under skarp overvågning. Dødehavet, som søen også kaldes, er i øjeblikket beliggende næsten 430 meter under havets overflade og synker godt en meter hvert år. Blandt andet på grund af nabolandenes vandafledning er søens overflade skrumpet fra 1050 km2 til blot 600 km2 i løbet af de seneste 85 år, og eksperter mener, at Det Døde Hav kan være fortid indenfor kun 40 til 50 år. Så vil nå du at flyde på den salte sø, der har ry for at kunne helbrede og lindre hudsygdomme, skal du ikke vente alt for længe.



Foto: Guillaume Baviere


2. Venedig
Venedig er en af Italien største turistmagneter, men ingen kan med sikkerhed vide hvor længe, det vil fortsætte. Som turist skal du opleve den romantiske kanalby, inden det er for sent. Vandstanden stiger hurtigere end nogensinde, og det vurderes, at Venedig synker i gennemsnit 2 mm om året. Indtil videre er det stadigt muligt at gå på broerne, beundre den fantastiske arkitektur og tage en uforglemmelig gondoltur.



Foto: Gnuckx

LÆS OGSÅ: Forfatter Josefine Klougarts guide til Venedig


3. Maldiverne
Det lille paradis Maldiverne består af 1.200 koraløer, hvoraf 80 procent af dem ligger mindre end 1 meter over havets overflade. Øerne, som også kaldes atoller, er rester af vulkanøer, der er omkranset af koralrev. Den eksotiske øgruppe kan bryste sig af, at være det lavest liggende land i verden. Det betyder, at Maldiverne er de første, som bliver ramt, hvis verdenshavene fortsætter med at stige. FN’s klimapanel forudsiger, at øgruppen vil være ubeboelig i 2100. For at sikre sin befolkning har den maldiviske regering besluttet at købe en del af Sri Lanka, så Maldivernes indbyggere har et sted at flytte hen, hvis deres hjem en dag ligger under havets overflade.



Foto: Selda Eigler


4. Taj Mahal
3 til 4 millioner mennesker besøger hvert år Taj Mahal, der blev bygget i det 17. århundrede til minde om kejser Shal Jahans foretrukne hustru, Mumtaz Mahal. Selv en øget billetpris har ikke stoppet de mange turister, og på grund af den stigende folkemængde, massiv luftforurening og sjuskede renoveringer er bygningens ydre stenfacade i alvorligt forfald. Det har blandt andet fået en række organisationer, heriblandt UNESCO, til at tale for en lukning af Taj Mahal indenfor blot en håndfuld år.



Foto: Christian Haugen

LÆS OGSÅ: Oplev modedesignernes dejlige delhi


5. Kilimanjaros sneklædte tinder
Afrikas højeste bjerg hæver sig 4,8 kilometer over det omkringliggende landskab. De smukke, snedækkede tinder kan spottes på lang afstand i Kenya og Tanzania. Men den hvide sne vil forsvinde inden for de næste årtier. I løbet af de seneste 100 år er 85 procent af sneen smeltet, og forskerne er uenige om, hvor hurtigt snetoppen vil smelte helt bort. Det bliver sandsynligvis inden for de næste 15 til 45 år.



Foto: Cjasik


6. Belize Barriererev
Det største barriererev på den nordlige halvkugle finder man ud for Belize i Mellemamerika. Siden 1998 er over 40 procent af det 297 km lange koralrev blevet skadet. Orkaner, fiskeri, turisme, naturforurening og global opvarmning er en håndfuld af de største syndere, der  spiller en afgørende rolle for, hvornår det farverige dykkerparadis blot er historie. Eksperter vurderer, at størstedelen af det caribiske koralrev kan være fortid om kun 20 år.



Foto: Alamy



Foto: Alamy


7. Glacier National Park
Glacier National Park i den amerikanske stat Montana bød for 100 år siden på mere end 150 gletsjere.  I øjeblikket er der kun 25 gletsjere tilbage, og de forventes at forsvinde inden år 2030. Mange af de dyr og planter, der lever i parken, er afhængige af det kolde vand fra gletsjerne, hvilket betyder, at parkens økosystem vil ændres dramatisk med tiden. Så det er bestemt ikke for tidligt at planlægge en tur over Atlanten, hvis du ønsker en uforglemmelig vandretur med vilde dyr i Glacier National Park.



Foto: Don DeBold


8. Napoli
Kun 9 kilomenter fra Napoli ligger vulkanen Vesuv, som anses for at være verdens farligste, bl.a. på grund af sin placering tæt på storbyen. Gennem tiden har vulkanen været mere eller mindre aktiv mindst en gang hvert århundrede. Sidste udbrud blev observeret i 1944, hvor ingen menneskeliv blev tabt. Den imponerende vulkan er især kendt for at forårsage ødelæggelsen af de romerske byer Pompeii og Herculaneum i år 79 e.Kr. ved sit hidtil kraftigst udbrud. Vulkanen bliver nøje overvåget, så man har bedst mulighed for at evakuere de 4 millioner indbyggere, der bor indenfor vulkanens farezone.



Foto:
Alamy

LÆS OGSÅ: 24 timer i Napoli


9. De patagoniske gletsjere
Patagonien er en region i det sydlige Argentina og Chile. Området er bl.a. kendt for sine mange gletsjere, der breder sig mellem Andesbjergene og Antarktis. Næstefter Grønland, udgør Patagoniens gletsjere den største iskappe på jordkloden. Global opvarmning medfører, at Antarktis og de Patagoniske gletsjere mister op til 20 milliarder tons is hvert år. Sydamerikas imponerende gletsjere er bestemt et besøg værd. Her kan du opleve en overvældende fred i et af verdens tyndest befolkede områder og imponerende udsigt over isede landskaber og bjerge. Men du skal skynde dig, hvis du skal nå det.



Foto: McKay Savage


10. Madagaskar
Øen Madagaskar, der ligger ud for det sydlige Afrikas østkyst, er hjemsted for 5 % af verdens dyre- og plantearter – hele 80 procent af dem eksisterer kun på Madagaskar. Den imponerende flora og fauna er desværre truet af flere faktorer. Motorkøretøjer og skovrydning bidrager til en øget forurening, der gør levevilkårene for de sjældne arter dårligere. Øen er utvivlsomt værd at besøge snart, hvis du ønsker at opleve et unikt dyre- og planteliv, som ikke har sin lige nogen andre steder på jorden.



Foto: Alamy

Kilde: Trivago


Om Trivago:

Trivago.dk giver rejsende en unik mulighed for at finde det perfekte hotel til den bedste pris. Hver måned hjælper Trivago 45 millioner brugere med at sammenligne priser fra mere end 150 hotelbookingsider.