Bæredygtigt tips
SPONSORERET indhold

5 nemme måder, du kan leve mere bæredygtigt på

Det behøver hverken at være svært eller dyrt at leve mere bæredygtigt. Derfor har vi her samlet vores bedste tips om alt fra mad, tøj og bolig til hverdag og afslapning.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
16. apr. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Drømmer du om mere fokus på bæredygtighed både til hverdag og fest – og under ferier?

At leve bæredygtigt handler ikke kun om at have fokus på at undgå at smadre klimaet og miljøet, men det handler også om at sikre, at vores varer produceres under ordentlige forhold og vilkår for de ansatte.

Det handler om at købe mindre, men klogere. Om at genanvende ting, du allerede ejer – og om at få dine penge til at række langt, langt længere.

LÆS OGSÅ: Beas vilde livsstil: Gør kun rent i eddike og laver sin egen mascara og tandpasta

Du behøver ikke at få ondt i hovedet og blive overvældet bare ved tanken om alt det, du så skal til at gøre. For det er faktisk lettere, end du måske lige tror.

Vi har her samlet både små og store tips til ændringer, som er bedre for kloden på sigt - som du selv kan gøre her og nu.

Lad dig her inspirere til et mere bæredygtigt liv:

  1. ”Hverdagstips”
  2. Mad
  3. Ferie
  4. Tøj
  5. Boligindretning

Bæredygtighed hverdag.jpg

1. Nemme tips i hverdagen

Vi starter med den generelle brede indføring i lette ”hverdagstips”. Her tænker vi på de vitterlige små og store ting, du kan gøre i din hverdag – som hurtigt får dig i gang med en mere grøn livsstil.

Derfor har vi bedt Forbrugerrådet Tænk om de bedste råd til dig, der ønsker at leve mere bæredygtigt.

Måske følger du allerede mange af dem? Måske får du inspiration til nogle nye vaner?

Se den overskuelige liste her: 39 tips fra Tænk: Så nemt er det at gøre hverdagen mere grøn 

Bæredygtighed mad.jpg

2. Mad

Uden mad og drikke dur helten ikke – og heldigvis behøver ”helten” ikke at smide SÅ meget mad ud længere…

For tænker du over, hvad det gør ved klimaet og verdens fattige, når du skraber resten af aftensmaden i skraldespanden?

Hvis du savner inspiration til nye, bæredygtige madvaner, har vi samlet ALLE vores artikler om emnet på ét sted, hvor du finder gode tips, mere viden og sjove opskrifter under temaet: Madspild

LÆS OGSÅ: Familie til kamp mod madspild: Sådan sparede vi 500 kroner om ugen

Et godt sted at starte kan være med tre gode råd - derfor har vi spurgt fire af landets førende madspildseksperter om deres bedste råd, hvis du vil have dine madindkøb til at række langt længere.

Læs eksperternes egne favorit ”hverdagsråd” i artiklen: Ren win-win: 12 geniale tips til at undgå madspild

Bæredygtighed ferie.jpg3. Ferie 

De fleste af os holder af en god ferie. Og den slags kan du også holde med en god, grøn samvittighed!

For faktisk er der rigtig mange ting, som du kan overveje inden og undervejs i din ferie, som kan gøre den langt mere bæredygtig.

Læs de gode råd i artiklen her, hvor vi har rådført os med to eksperter på området: Drop mellemlandinger og 12 andre ferietips, kloden vil takke dig for 

Bæredygtighed tøj.jpg4. Tøj

Mange af os ved godt, at vi køber alt for meget tøj - og særligt produktionen af tøj er hård for miljøet og sker ofte under grumme arbejdsvilkår.

Du kan læse mere om problemstillingen her: ”Lige nu er mange modefirmaer så bange for forbrugerens løftede pegefinger”

Netop derfor kan din garderobe været et godt sted at starte, hvis du vil leve mere bæredygtigt og skrue ned for forbruget.

Har du lyst til at ændre dine tøjindkøbsvaner, kan du læse mere om emnet - og få 12 håndgribelige tips til at shoppe mere bæredygtigt - i artiklen her: "Jo mere du bruger en kjole, jo mere bæredygtig er den" 

Vi har også samlet tre bud på modemærker med fokus på bæredygtigt tøj i denne guide: Kan mode nogensinde blive bæredygtigt? Her er tre skandinaviske brands, der prøver

Du kan også gå på jagt i fede genbrugsbutikker - vi har samler masser af spændende guides, som du finder på siden under vores store tema: Second hand

Bæredygtighed boligindretning.jpg5. Boligindretning

Produktionen af møbler og interiør tærer på naturens ressourcer, men også her er det vigtigt at tænke over, hvordan produktionen påvirker de mennesker, der udfører arbejdet.

For hvad tænker du egentlig over, når du køber nye møbler til dit hjem?

LÆS OGSÅ: 8 gode råd: Sådan skaber du mindre affald i husholdningen

Hvis du gerne vil indrette dit hjem mere bæredygtigt, er et rigtig vigtigt sted at starte som forbruger, at du undersøger følgende fire ting om det produkt, du vil købe:

  1. Hvem har lavet det?
  2. Hvad er det lavet af?
  3. Hvor er det lavet?
  4. Hvordan er det lavet?

Sådan lyder rådet fra Marie Engberg, ejer af den bæredygtige interiørbutik Yumen, i artiklen her: Hvordan indretter vi os mere bæredygtigt, og hvad vil det egentlig sige, at noget er bæredygtigt?

I artiklen får du gode råd og viden fra flere danske pionerer indenfor området, samt bud på boligbrands med fokus på alle aspekter af bæredygtighed.  

”Du vil som udgangspunkt altid kunne finde et billigere produkt end det bæredygtige. Men prøv at forholde dig til hvem, hvad, hvor og hvordan næste gang, og spørg dig selv, om svarene mon er hensigtsmæssige for miljøet,” forklarer Marie Engberg i artiklen.

Vi har også samlet en guide med bud på alternativer til engangsprodukter i din hverdag i artiklen 6 bæredygtige alternativer til hverdagsbrug.

En anden måde kan også være via genbrug. Fx hvis du vil genbruge gamle syltetøjsglas og flasker på nye og kreative måder, kan du få 3 flotte tips her. Læs om mange flere bud på "genbrugsprojekter" under vores store tema, som du finder her: DIY (gør det selv) - Ideer til sjov og kreativitet i din bolig

Anbefalet til dig