Guide til Aalborg
SPONSORERET indhold

Guide til Aalborg: Byens bedste oplevelser - og den hyggeligste kagebutik

Kunstentusiasten Gitte Ørskou klæder dig på til ferie med insidertips til alle de bedste spots i Aalborg, der byder på søde sager, en finurlig fristad og artikektoniske perler.

Af:: Simone Brandt Hald Foto: Visit Aalborg
23. feb. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

OBS: Denne artikel er skrevet før coronavirus, og det anbefales derfor at tjekke hjemmesiderne for de enkelte restauranter, butikker mv. for at blive klogere på åbningstider, priser osv. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger.

Det skal du se

Kunstmuseum i international liga

Selvfølgelig skal man se Kunsten som det allerførste. Det smukke marmormuseum, bygget i 1972 af Alvar Aalto, blev i 2016 restaurereret og revitaliseret, så nu står bygningen funklende smukt med sit ovenlys, der smyger sig ind over de hvide sale. I samlingen kan man se over 4000 værker, herunder værker af Asger Jorn, Chagall, Legér og Max Ernst, og i skulpturparken kan man udforske værker af bl.a. Olafur Eliasson og Jeppe Hein. Udstillingsprogrammet er internationalt og ambitiøst, og så er der et vidunderligt rend af børn og unge, som vores dygtige formidlerteam dagligt giver store oplevelser. Hvis man ønsker at se museet og parken ovenfra, så tag turen op i Aalborg Tårnet, der giver en herlig udsigt over byen.

Verdensberømt arkitektur ved Limfjorden

Aalborg Utzon-center
Bliv begejstret på Utzon Centeret – ikke mindst over byens bedste udsigt. Foto: Visit Aalborg.

Utzon Center er Vestdanmarks arkitekturcenter bygget af og med udgangspunkt i den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon. Stedet har byens bedste udsigt ud over en blikstille Limfjord, og så formår udstillingerne at engagere og begejstre ved at vise, at arkitektur skal sanses med kroppen og leges ind. Restaurant JØRN ud mod havnefronten er i en klasse for sig. Køkkenchefen, Tina Jakobsen, er i øvrigt også køkkenchef på Kunstens Café Aalto.

LÆS OGSÅ: Guide til Esbjerg: Oplev kunst, natur og byens skønneste spa-sted

Fantasifuld street art

Aalborg street art
Kig op, når du er i Aalborg, og få øje på de mange murmalerier. Foto: Visit Aalborg.

Aalborg er fyldt med street art. De mest pudsige steder finder man fine vægmalerier, og de dukker op overalt i byen. I 2014 besluttede to lokale ildsjæle Lars Bonde og Mads Mulvad at etablere initiativet We Aart, hvor de hvert år har inviteret 8-10 internationale kunstnere til byen. Det har løftet barren for street art, og aalborgenserne har virkelig taget malerierne til sig. Netop fordi kunsten i det offentlige rum tager så forskellige udtryk og tilpasser sig omgivelserne, bliver man ikke træt af de fine murmalerier.

Det skal du opleve

Arkitektonisk lydperle

Musikkens Hus på Aalborg Havnefront åbnede i 2014. Byggeriet er spektakulært og markant, skabt af de østrigske verdensarkitekter Coop Himmelblau, og programmet er mangfoldigt og forskelligartet, men altid af rigtig høj kvalitet. Jeg har fået mange store musikoplevelser i huset, hvad enten det har været Pernille Rosendahl eller opera, og så nyder jeg udsigten fra øvre foyer og ikke mindst det meget fine kunstværk bestående af et gigantisk roterende spejl af den danske kunstner Jeppe Hein.

Luk ned for tankemylderet

Aalborg Klosterkirke
Et besøg i Aalborg Klosterkirke giver automatisk plads til ro og eftertænksomhed. Foto: Aalborg Kloster/Ole Jespersen.

Jeg elsker det gamle Aalborg omkring domkirken og C.W. Obels Plads. Da jeg var barn, tog jeg hver uge bussen ind til Aalborg Musikskole, der dengang lå på pladsen, og jeg holdt meget af stemningen og de toppede brosten. Det smukke Aalborg Kloster fra 1431 har en tilhørende kirke, Aalborg Klosterkirke, der blev genindviet efter en større renovering i 2010. Det er et forunderligt smukt kirkerum udsmykket af kunstneren Mogens Møller, og det lille rum er på én og samme tid historisk og moderne. At sætte sig dér giver ro og eftertænksomhed.

LÆS OGSÅ: Anne Hjernøes guide til Aarhus: Det skal du se, opleve - og spise i "Smilets by"

Aalborgs finurlige fristad

Jeg elsker at gå langs fjorden i Vestbyen. Her er der knap så poleret, og i Fjordbyen – Aalborgs Christiania ved fjorden – møder man et broget liv og 122 finurligt dekorerede skure. Fortsætter man mod vest, kommer man forbi Kystens Perle, hvor øllet er skummende og smørrebrødet friskt, og endelig kommer man til Vestre Fjordpark, Aalborgs friluftsbad, der for nyligt blev renoveret og i dag bl.a. har et fint ”tårn” af kunstneren FOS. Om vinteren er der knap så meget liv, men den upolerede skønhed på ruten er intakt.

Det skal du spise

Gastronomisk klasse

Restaurant Tekstur åbnede i 2017. Det er topkokken fra Ruths Gourmet, Dennis Juhl, der står bag, og restauranten ligger ved Gåsepigen – en kendt Aalborg-skulptur – på Vesterbro i nogle lokaler, der tidligere husede den legendariske restaurant Kunst og Spaghetti, der var ét af Aalborgs første pizzarier. Det er dog ikke pizza, man får på Tekstur, men et udsøgt udvalg af få, men skarpe retter. ”Teksturen”, som er deres syv-retters menu med tilhørende vinmenu, kan fås for kr. 1.111, og så er der kræset for alle detaljer til en pris, som ligger langt under prisen for gourmet-oplevelser i København.

I kage-himlen

Penny Lane er en superhyggelig blanding af bageri, konditori og café beliggende på Boulevarden. Kagerne er udsøgte, stemningen uprætentiøs, og stedet er indrettet som den mest hyggelige stue, man ikke ønsker at forlade. Jeg holder meget af at mødes med folk på Penny Lane, fordi man altid bliver i godt humør og får serveret de fineste kager.

LÆS OGSÅ: Smukke parker og gigantiske rejemadder: 24 timer i skønne Gøteborg

Overdådigt morgenbord

Morgenbrød fra Aalborg er et kapitel for sig. I resten af landet har man slet ikke forstået at skabe det udbud af morgenbrød, man har i Aalborg, og jeg er konstant bange for, at de aalborgensiske bagerier pludselig vil begynde at droppe deres særkende. Det er gudskelov ikke sket endnu, og ét af de bagerier, der gør det allerbedst, er den lillebitte bager Vejgaard Bageri i området Vejgaard, der ligger i østbyen. Her kan man få de legendariske smørkager – en slags aflang brunsviger, hvor den bløde dej omkranser en lang bræmme af remonce – og jødekager, der ikke skal forveksles med småkagerne, men er en høj snegl med remonce og hakkede nødder. Deres håndværkere er større end bradepander, og deres hanekam strutter af smør. Jeg kunne ikke drømme om at sætte tænderne i en morgenkage i resten af landet, men jeg kan ikke gå forbi en smørkage i Aalborg uden at skulle smage den. Og her har Vejgaard Bageri indtil videre præsteret de bedste.

Anbefalet til dig