Spontan abort
SPONSORERET indhold

Camilla oplevede en kommende mors værste mareridt

Camilla Steffensen skulle være mor. Sammen med sin mand Mikkel ventede hun sit første barn. Uden tvivl et ønskebarn. Men ni uger inde i graviditeten skete der noget.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Alamy, privat
16. apr. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Camilla pletblødte og tog til lægen, som efter en kort undersøgelse sendte hende hjem med besked om, at der ikke var grund til bekymring. Et par dage inden bededagsferien, da Camilla var i 12. uge, begyndte hun igen at bløde. Denne gang kraftigere og dagen inden 3 månedersscanningen blev hun indlagt. Nu var beskeden klar. Fostret var dødt i uge 9.

- Hele verden brød sammen. Det var mit første barn. Mit ønskebarn. Jeg havde sat mig op til det, fordi det var så tæt på, at jeg var ude af risikozonen. Jeg kunne slet ikke fokusere på andet. Jeg havde forberedt min krop og mig selv på, at jeg skulle være mor, siger Camilla på 30, der til dagligt arbejder som selvstændig frisør i Fredensborg til ALTfordamerne.dk

Det gælder hver femte graviditet
Camilla er langt fra alene med sin oplevelse. Ifølge Lægehåndbogen er det slet ikke unormalt, at en graviditet ender med spontan abort. Det anslås, at 20 procent af alle graviditeter bliver afbrudt af spontan abort, som er defineret ved at graviditeten "går til grunde inden uge 22.".

Af dem sker en del uden kvinden overhovedet når at finde ud af, at hun er gravid, men blot som en forsinket, kraftigere menstruation, forklarer Christina Rørbye, overlæge på gynækologisk, obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital til ALTfordamerne.dk. De fleste er dog klar over, de er gravide: 

- Det kan vi finde ud af meget tidligt med de graviditetstests, vi har i dag, der allerede fra første udeblivende menstruation kan fastslå en graviditet, siger hun.

Men den "normale" oplevelse til trods, kan det stadig være en svær og chokerende oplevelse for mange kvinder, der ikke er forberedt på, hvor stor risikoen faktisk er.

Når en kvinde som Camilla oplever en spontan abort så tidligt i graviditeten er der ingen grund til bekymring, forklarer Christina Rørbye.

- De fleste aborter sker i første trimester. Oplever man det én gang, har man samme sandsynlighed for at gennemføre en normal graviditet som før. Hvis man oplever det tre gange i træk, så bliver man sendt til udredning. Men ikke før, hvilket også afspejler, hvor normalt det egentlig er, siger hun.

Tal fra Sundhed.dk viser, som Christina Rørbye også fremhæver, at sandsynligheden for, at man efter en spontan abort kan blive gravid og få et sundt og rask barn, er stor.

For kvinder, der endnu ikke har født et barn er risikoen for endnu en spontan abort 15 procent, hvis de har oplevet én. Efter 3 spontane aborter ligger risikoen derimod på 45 procent, og det er først her, der skal yderligere undersøgelser til.

Babydrømmen på standby
For Camillas vedkommende gik der et år før det lykkedes hende at blive gravid igen. Hende og manden, Mikkel, forsøgte sig kort efter aborten, men uden resultat. Derfor valgte de at tage en pause fra babydrømmen og fokusere på karrieren og livet som unge og ubekymrede.

- Da vi tog beslutningen om at vente var det svært, men jeg fokuserede fuldt ud på min forretning og det fyldte rigtig meget, så jeg ikke hele tiden tænkte på aborten. Og så nød vi bare at kunne gå ud, når vi ville, og se vennerne. Da Mikkel og Camilla igen besluttede at satse på babydrømmen, gik der kun to måneder, så viste graviditetstesten to streger.

- Jeg kunne mærke, jeg var klar. Det var ikke længere en erstatningsgraviditet. Og jeg tror, det var det helt rigtige, siger Camilla. Ifølge Christina Rørbye er det meget normalt, at der kan gå et par måneder, inden kvinden igen bliver gravid, og allerede efter første menstruation, må hun gerne prøve igen.

Med den tidligere oplevelse i baghovedet var det både glæde og angst hun følte, da hun for anden gang blev gravid.

- Jeg var meget nervøs. Jeg kan huske, jeg var i uge fem eller seks, og fik ondt i maven, som når man har menstruation og ringede til sygehuset. Sygeplejersken kunne mærke, jeg var meget nervøs. De scannede for at se, om jeg var gravid udenfor livmoderen. Jeg blev scannet flere gange i de kommende to uger og så slap de mig, da de kunne se, at der var et hjerte, der bankede, siger Camilla.

Alder og alkohol
Hvilke faktorer, der spiller ind i risikoen for en spontan abort har en ny undersøgelse fra Københavns Universitet, der bygger på oplysninger fra 91.427 danske kvinder, afdækket. Den viser, at især kvindens alder har betydning.

Ud af de mere end 91.000 graviditeter, de fulgte, resulterede 3.177 i spontan abort. Professor Anne-Marie Nybo Andersen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet forklarer i en pressemeddelelse, at to faktorer har vist sig at have særligt stor betydning:

- Moderens alder ved undfangelsen og alkoholforbrug under graviditeten er de faktorer, som betyder mest. Risikoen for spontan abort er mindst, når kvinden er mellem 25-29 år, siger hun. Desuden fremgår det, at 9 procent af de spontane aborter kan undgås, hvis alkohol bliver lagt på hylden under en graviditet. Herudover har moderens vægt inden graviditeten også en betydning. Både overvægt og undervægt kan have negativ påvirkning. 

Så lykkedes det
For Camilla hjalp det, at tænke på aborten som kroppens måde at sige fra:

- Det hjalp mig meget, at tænke på, at det var min krops måde at stoppe noget, der måske ikke var blevet en sundt og rask barn. Jeg snakkede med venner og familie om det og holdt fast i, at det ikke var min krop, der var noget galt med, siger hun.

Og det fik hun ret i. Anden gang var lykkens gang for Camilla, der d. 7. november 2010 fødte datteren Sofie.

- Det var helt fantastisk. Det er virkelig en hel speciel følelse. Du har selv produceret det lille liv, og at kunne se ens mands træk og ens egne i det barn er jo bare en gave uden lige. Det er så stor en gave, når barnet kommer ud og er sundt og rask, siger Camilla.

- Men under graviditeten tænkte jeg hver gang, jeg skulle til jordemoder, at der var noget galt, og da jeg fødte Sofie, var jeg faktisk ærgerlig over, at jeg ikke havde nydt det noget mere. Jeg ville ikke engang smage på et glas vin. Intet. Jeg overholdt det HELE, siger Camilla, der i dag er mor til to og på barsel med sit andet barn, sønnen Victor på 10 uger.

- Mit råd til andre er, at de kun skal fortælle om deres graviditet inden risikogrænsen til dem, de også kan søge trøst hos, hvis det går galt. Første gang fik jeg sagt det til alt for mange. Og prøv at slappe af. Der er ikke noget, du kan gøre fra eller til, hvis det ender med en abort alligevel. Lægerne kan jo ikke gøre noget, og det kan du heller ikke, så bare nyd det.

LÆS OGSÅ: