ALT for damerne har snakket med den 51-årige James Bond-babe, Monica Bellucci.
SPONSORERET indhold

Derfor er modne kvinder blevet så hotte

I den nye James Bond-film er der en babe med på over 50 år, den italienske skuespiller og model Monica Bellucci. Er Hollywood og resten af verden mon endelig ved at få øjnene op for, at kvinder over 50 også har kvaliteter? Vi har spurgt baben selv og en trendforsker (som også er over 50).

Af: Redaktionen Foto: Rankin og Cliff Watts/SF Film, Bjarne Bergius Hermansen/DR, Lars E. Andreasen/DR, Marc Jacobs, All Over, Getty Images og Linda Hansen/Morten Holtum
10. nov. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Af Karin Gråbæk

Når den nye James Bond-film "Spectre" buldrer hen over lærrederne, er den vilde biljagt gennem Roms øde gader, kulørt dødedans med hundredevis af statister i spektakulære kostumer i Mexico City og 007's sexede karisma ikke det mest sensationelle. Det har skabt langt mere genlyd, at filmen introducerer den første Bond-pige nogensinde over 50 år. Nemlig den italienske model og skuespiller Monica Bellucci i rollen som mafiahustruen Lucia. Det mandschauvinistiske James Bond-univers er ellers kendt for at dyrke unge skønheder. Markerer den første 50 plus Bond-pige et skifte? Er aldersdiskrimination af kvinder på vej ud – i Hollywood og den "virkelige verden"? Monica Bellucci, 51, korrigerer straks til "Bond-kvinde", da hun møder den internationale presse i London.

LÆS OGSÅ: Linse Kessler: ”Sex betyder ikke noget særligt for mig lige nu”

– Selvfølgelig er jeg for moden til at være en pige. Men jeg er beæret over at være den første 50 plus Bond-lady, siger hun med sin bløde, rullende stemme med stærk italiensk accent.

– Jeg tror, at det er ved at ændre sig, hvordan instruktører ser skuespillere. Og hvordan samfundet i det hele taget ser kvinder over 50. I dag bliver vi måske 100 år, og så er 50 kun halvvejs. Og kvinder i den alder er stadigvæk smukke og fortjener det hele, siger hun klædt i flatterende sort med chiffon på ærmerne.

LÆS OGSÅ: Mange mænd er for brystfikserede

Hun er slank og veldrejet, har kulsort skinnende hår og mørke sensuelle øjne og er indbegrebet af en smuk, sexet filmdiva. Det er næsten for oplagt at sige, at hun slet ikke ligner en, der har rundet de 50. I Bond-universet kommer man ikke udenom, at Belluccis ydre spiller en rolle. Men producerparret Barbara Broccoli og Michael Wilson slår fast, at den sorthårede italiener først og fremmest er ansat på personlighed og talent.

– Hun er en utrolig god skuespiller og perfekt til rollen. Jeg har gerne villet arbejde sammen med hende i 20 år. Så det er en drøm, der er gået opfyldelse, siger Barbara Broccoli.

Også 007 himself – Daniel Craig – understreger, at castingen af Bellucci ikke er en bevidst handling for at skabe opmærksomhed, ændre eller udfordre Hollywoods begrænsede syn på kvinder:

– Men når det er sagt, er det virkelig trist, at det skal betragtes som en revolution, at en lidt ældre kvinde bliver castet til sådan en rolle. Hele filmindustrien er langt ude med sit fokus på udseende og vægt, som han sagde til os og resten af verdenspressen i London.

Fra mande- til kvinderolle

George Clooney er ikke bare en af Hollywoods mest eftertragtede mænd, han er også kendt for sin politiske aktivisme. Og så har han for nylig foreslået en enkel og alligevel utraditionel løsning på problemet med alt for få interessante roller til modne kvinder:

– Skriv flere manderoller om til kvinder, lød det fra ham, da han som medproducer præsenterede filmen "Our Band in Crisis" på Toronto Film Festival.

Rollen som den politiske konsulent i filmen var oprindelig skrevet til en mand, indtil Sandra Bullock, 51, kontaktede George Clooney og foreslog, at de skrev rollen om til hende. Det samme var tilfældet med 47-årige Julia Roberts' rolle i den kommende "Secret in Their Eyes".

– Der er mange flere tilsvarende muligheder, hvis vi bare begynder at se efter, har George Clooney udtrykt.

LÆS OGSÅ: Mor-bloggeren Trine blev forladt af faren til sin søn - nu blogger hun om at være enlig mor

At der er nok at tage af, har han i den grad ret i. For selv om stærke, talentfulde kvinder som Meryl Streep, Julianne Moore, Tilda Swinton, Susan Sarandon og Helen Mirren nyder stor bevågenhed, er ikke bare modne, men kvinder i det hele taget stadigvæk i undertal. Men med Bond og George Clooney som redningsmænd er der måske markeret et vendepunkt for den skæve køns- og aldersfordeling på Hollywoods billboards?

– Hollywood halter en del bagefter det øvrige samfund, hvor vi i stigende grad ser flere modne kvinder i synlige positioner. Vi bevæger os hen mod et samfund, hvor alder ikke længere kommer til at spille en afgørende rolle. Vi er nødt til at få en mere positiv holdning til alder, fordi der bliver mange flere ældre. I takt med det vil vi også se flere ældre mennesker i film, siger den London-baserede danske trendanalytiker Anne Lise Kjær, der er i sin bog "The Trend Management Toolkit" beskæftiger sig en del med det, hun kalder No Age Society.

– Det vigtigste er sådan set ikke, at vi skal have ligestilling mellem køn. Det handler om diversitet på mange planer, og det handler basalt set om, at vi skal se den ældre generation som en ressource i stedet for en byrde, og vi skal se hele mennesker.

For hende er det derfor meget vigtigt, at det ikke bare kommer til at handle om plus 50 kvinder, der bliver dyrket for deres udseende og evne til at ligne en på 30. Det er bare endnu en rest af den fanatiske sundheds- og ungdomsfiksering. Vi er også kommet længere end reklamebranchens måde at segmentere ældre på som "det grå guld". Endnu en begrænsende anskuelse, der ifølge Anne Lise Kjær dybest set bare handler om at se en gruppe mennesker som pengestærke "cash cows".

LÆS OGSÅ: "Kald mig bare curlingmor"

Inspirerende ikoner

Både udseende og penge spiller naturligvis stadigvæk ind, men ændringer rækker længere end til de sexede kvinder over 50.

– At være sexet er jo ikke nødvendigvis det, alle vil. Der er også spørgsmålet om biologi og forskellige faser i livet. Ligestilling handler om lige valg. Personligt synes jeg, at det er fedt at kunne slå håret ud og være sig selv og ikke længere bekymre sig så meget om at flirte og blive målt på udseendet. Det er klart, at 50 plus er en ny tidsalder, hvor kvinder enten finder sig selv eller går i krise, siger Anne Lise Kjær, der selv har opnået en endnu større international anerkendelse i sine 50'ere med udgivelsen af "The Trend Management Toolkit".

– Det er befriende, at vi ser flere, der får synlighed og respekt på netop at være mennesker og dem, de er, siger hun og nævner en personlig favorit som forfatteren Joan Didion, der er model for det franske modebrand Céline.
Sangerinden Cher har også her som 69-årig fået en revival, idet hun er blevet model for designer Marc Jacobs.

– For mig som 55-årig er det langt mere inspirerende med en intellektuel kvinde frem for en 12-årig model. Modellen Carmen Dell'Orefice på 82 er et globalt ikon, som jeg ser op til, og vi ser i det hele taget flere ældre modeller som 62-årige Jacky O'Shaughnessy, der er model for det amerikanske tøjbrand American Apparel. De har måske fået pyntet lidt hist og pist, men er først og fremmest sig selv, og de inspirerer og får os andre til at tænke, at sådan vil vi også gerne være som 50, 60 og 70-årige, siger Anne Lise Kjær.

Trendanalytiker Anne Lise Kjær fremhæver blandt andet, at flere og flere kvinder over 50 starter egen virksomhed. De såkaldte "olderpreneurs" (et ordspil med de engelske ord for ældre og iværksætter). På amerikansk tv er der også begyndt at dukke ældre kvindelige studieværter op, og i Danmark har vi også modne og skarpe værter som 48-årige Tine Götzsche og 54-årige Dorte Fals. Der er inspirerende powerkvinder som Angela Merkel, der er en af de mest markante europæiske ledere lige nu, og Hillary Clinton, som går efter præsidentposten. Der er Huffington Posts Arianna Huffington, den danske teaterdirektør Vibeke Windeløv og franske Christine Lagarde, direktør for Den Internationale Valutafond.

– Vi ser flere af de inspirerende ikoner, der får synlighed for det, de kan, og for at være sig selv. Ændringen er i gang, men den kommer ikke til at ske natten over. Vi har brugt en gammel opskrift, som har virket længe, nu er der brug for en ny.

Og uanset om sensationen med den første 50 plus Bond-kvinde handler om at minde verden om, at kvinder stadigvæk er sexede over 50, eller kort og godt er et markedsføringsstunt fra filmfolkenes side, er det helt klart et positivt signal, siger Anne Lise Kjær. For den nye model handler ifølge hende om at få andre værdier på banen. Flere muligheder i alle faser af livet. Menneskelige værdier. Det autentiske. At turde være sig selv.

– Vi skal med andre ord væk fra det, der kan måles som tallet på vægten eller læses på dåbsattesten, siger hun.

James Bond-filmen "Spectre" med Daniel Craig som 007 og Monica Bellucci som mafiahustru har verdenspremiere 30. oktober. 

LÆS OGSÅ: Kvinder, livet stopper ikke ved de 40

LÆS OGSÅ: 11 råd du ikke kendte i forvejen: Sådan slipper du af med din blærebetændelse

LÆS OGSÅ: Louise Dorph-Petersen: Den koster 80,- kr. og er lige så god som de dyre hårolier