Halloween græskar
Foto: Getty Images I Danmark sælges mere end 500.000 græskar, som bruges til dekoration til Halloween.

Derfor holder vi Halloween

Hvilken dato er det Halloween og hvorfor fejrer vi det? Få helt styr på alle traditionerne i forbindelse med Halloween lige her i ALT.dks store Hvem, Hvad, Hvor om den (u)hyggelige amerikanske tradtion.

Den 31. oktober er det Halloween. Det er oprindeligt en amerikansk skik der er kommet til Danmark, hvor den er blevet taget godt imod hos børn og barnlige sjæle, der gerne vil klædes ud og gå fra dør til dør og sige siger "slik eller ballade", hvilket vil sige, de driller hvis de ikke får slik.

Hvor stammer Halloween fra?

Oprindeligt var Halloween en keltisk skik, som fejrede sommerens afslutning, og at høsten var i hus. Festen symboliserede, at man nu gik den mørke tid i møde, og ifølge overtro var det denne ene aften muligt for de døde at færdes blandt de levende. Man skar derfor lygter ud i roer og græskar, som kunne lyse og holde de døde væk.

Senere tog kirken skikken til sig og tilegnede den alle helgener – heraf navnet ’All Hallows Eve’, der betyder allehelgensaften.

Hvornår er det Halloween?

Halloween fejres i dag den 31. oktober (eller weekenden efter), ved at børn og voksne klæder sig ud som hekse, skeletter, spøgelser og uhyrer. Tusindvis af græskar må lade livet og blive til lysende græskarmænd i mørket, og også inden døre kan du byde uhyggen velkommen med både blomster, papirklip og skønne madretter.

Hvorfor holder man Halloween?

Halloween-traditionen falder hvert år på den 31. oktober, som er datoen for de irske og engelske kelteres nytår og er en tradition forbundet med overtro, som stammer helt tilbage fra årtusindet før vor tidsregning. Dengang mente kelterne, at det netop denne var dag, årets døde genopstod fra deres grave og gav sig til at flakke hvileløst og hjemsøgende rundt blandt de levende, inden de vandrede videre til dødsriget.

Derfor klædte man sig uhyggeligt ud for at ligne de genopståede døde og narre dem, så de ikke ville hjemsøge de maskerede levende. På samme vis var der oprindeligt tradition for at sætte mad og lækre sager på de dødes grav denne aften for at lokke dem til at blive her, fremfor at hjemsøge de levende. Og det var altså starten på traditionen for at klæde sig uhyggeligt ud og bestikke de genopståede med lækkerier.

Hvornår kom Halloween til Danmark?

Det må formodes, at traditionerne for at udsmykke husfacader og stuer med edderkoppespind, edderkopper, skeletter og hekse har rødder i samme ønske om at imitere uhyggen for at undgå besøg fra de afdøde. I Danmark har traditionen langsomt vundet indpas fra omkring år 2000, og stadig flere skoler og daginstitutioner omfavner dagen med oppyntning, udklædning, udskæring og kreative klippeklister-projekter af alt fra græskaruroer til hjemmelavede edderkopper.

Som i USA, hvor Halloween er en kæmpestor højtid, kun overgået af julen, har dagen herhjemme også fået et kommercielt præg. Legetøjsbutikker, supermarkeder og forlystelsesparker har for længst grebet teten og sælger udklædningstøj, slik og uhygge i Halloween-dekorerede butikker flere uger op til dagen. Uanset om man bifalder adoptionen af traditionen eller den kommercielle motor, den også har, så ér og bliver Halloween en god anledning til at lave masser af (u)hyggelige, fine ting sammen med børnene. Prøv for eksempel at bage skræmmende småkager, skære græskar eller lav dekorative lamper og skræmmende papirklip.

Hvornår rasler man til Halloween?

Traditionen for at lade børnene gå udklædt fra dør til dør og sige ”slik eller ballade”, eller ”trick or treat”, som amerikanerne siger, er formentligt en finurlig sammenblanding og videreudvikling af kelternes sædvane med at stille mad til de afdøde ved gravstederne og kristendommens tilladelse til at lade tiggere lovligt bede om såkaldte sjæle-kager på dagen for kristendommens fejring af de bortgåede sjæle den 2. november. Til at begynde med var det dog slet ikke børn, men de voksne, der klædte sig ud på dagen.

Som regel rasler man på selve dagen, nemlig den 31. oktober om aftenen, men da det godt kan være for sent for små udklædte monstre og spøgelser, hvis Halloween falder på en hverdag, plejer man at rasle i weekenden inden eller på den fredag aften, der ligger tættest på Halloweendatoen.

Hvorfor udhuler man græskar til Halloween og hvordan passer de udskårne græskar så ind i historien om Halloween?

Jo, oprindeligt gik de uhyggeligt udklædte keltere rundt med lygter lavet ud af roer, når de bevægede sig omkring på Halloweens aften for at blende sammen med genfærdene, men da kelterne migrerede til USA, var roer ikke sådan at få fat på, og derfor begyndte man at bruge græskar som lygter i stedet. Med tiden er græskarret blevet en stationær lygte, som, ligesom alt andet Halloweenpynt, skal emme af uhygge. Derfor er det efterhånden blevet lidt af en efterårstradition i sig selv at udskære græskar til alskens uhyggelige ansigter. I dag forbindes græskarrets orange farve i høj grad med traditionen for Halloween.

Meget mere Halloween: Mangler du inspiration til udklædning, indbydelser eller andre festelige ideer til Halloween, så klik her.

Kilder: Historienet.dk, Kristendom.dk, Historie-online.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Halloween