Fallulah: ”Vi er fucking dygtige, lige så dygtige som vores mandlige kolleger”
SPONSORERET indhold

Fallulah: ”Vi er fucking dygtige, lige så dygtige som vores mandlige kolleger”

Rum hinandens forskelligheder, lad være med at sammenligne dig med andre og lyt uden at dømme. Det er budskabet med Fallulahs seneste projekt Hej Søster, som hun fortæller om i denne uges ALT for damerne.

Af:: Julie Dorthea Bøge og Cæcilie Kallehave Jensen Foto: Les Kaner
01. aug. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Fallulah med det med borgerlige navn Maria Apetri stiftede i 2018 det feministiske fællesskab Hej Søster for at sætte fokus på kvinder i musikbranchen og de udfordringer, som følger med. Det startede som en Spotify-spilleliste, men i dag har den over 4.000 følgere, og Hej Søster er blevet meget mere end en spilleliste. Det er blevet en måde at sætte fokus på alle de udfordringer, man støder på som kvinde i musikbranchen og i samfundet generelt, for det er ikke let, forklarer Fallulah til ALT for damerne.

- En kvinde, jeg havde set meget op til, sagde til mig: ”Det skal du nok ikke gøre dig nogle forhåbninger om at få succes med, for vi er jo i forvejen rigtig mange dygtige sangerinder, og der er jo ikke behov for flere”. Jeg blev så ked af det og skuffet. Samtidigt blev jeg fandeme også vred – hun skulle da ikke definere, hvad jeg kunne?

Det var den form for mangel på søsterlig opbakning, som den – på det tidspunkt – 22-årige sangerinde blev mødt med, da hun prøvede at slå igennem som musiker. Og frustrationen over den manglende anerkendelse fra både mænd og kvinder i musikbranchen er kun vokset med årene. Derfor valgte Fallulah i sommeren 2018 at stifte det feministiske fællesskab Hej Søster.

- Hej Søster er ligestilling med et nyt take: Forandringen skal komme inde fra os selv. Når vi kvinder ikke ligger under for vores usikkerhed, kan vi så meget mere. Tænk på, hvor meget energi, du får, når du ikke prøver at sammenligne dig selv med andre, er bange for, om du er god nok, eller om du kan søge et bestemt job.

Læs også: Kender du en kvinde, der fortjener Søstersind-prisen?

Kvinder som andenrangsmusikere

Selv i 2019 oplever Fallulah, at kvindelige musikere bliver betragtet som andenrangsmusikere sammenlignet med mænd, og den forestilling forsøger Hej Søster også at gøre op med.

- Vi er fucking dygtige, lige så dygtige som vores mandlige kollegaer (…) Jeg er træt af at blive set som andenrangsmusiker, fordi jeg er kvinde. I branchen tænker man, at kvinden er i front som eye candy, men hun har nok ikke været med til at lave selve musikken. Det er sådan en ærgerlig fordom. Der er så mange kvinder, som har fingrene nede i musikken og selv skaber – ligesom jeg altid har gjort det.

- Jeg har faktisk flere gange skullet overbevise folk om, at det rent faktisk er mit eget udtryk, mine egne tekster og mine melodier – at jeg har været med til at producere det hele. Det er en dybt underlig tendens, som er integreret i os og gør, at vi er dårlige til at give hinanden credit.

Heldigvis virker det til, at der er opbakning til projektet, og det har også gjort en kæmpe forskel for Fallulah selv, når hun ser den støtte, bevægelsen har fået indtil videre.

- Jeg føler mig helt hippie-agtig efter at have startet Hej Søster – der er så meget kærlighed.

Du kan læse hele interviewet om Fallulah i denne uges ALT for damerne, hvor hun blandt fortæller om den verden, hun ønsker, at hendes datter skal vokse op i med inspiration fra både Rosa Parks og Hillary Clinton.

Anbefalet til dig