
Familievejleder: Sådan hjælper du dit lockoutede barn tilbage i skole
Familievejleder Pia Rasmussen kaster lys over den største udfordring, når børnene skal tilbage i klasselokalerne.
Efter fire uger med totalt anarki på skolefronten, er det tid til at støve bøgerne af og komme i gang igen.
- Den sædvanlige struktur er jo løbet ud i sandet over de seneste fire uger. Men børn har brug for struktur i deres hverdag, siger familievejleder Pia Rasmussen.
Nogle forældre har forsøgt at opretholde en struktureret hverdag, mens andre ikke har haft ressourcerne til også at passe børn samtidig med at arbejdet har kaldt.
- Jeg oplevede en far, der arbejdede hjemme, men der var konflikter hele tiden. Barnet kunne ikke finde ud af, at der var så meget frihed. Faren ville gerne arbejde, men datteren havde brug for, at der var nogle faste rammer. Hun endte med at sidde og drille faren hele tiden, som så ikke kunne arbejde, siger Pia og forsætter:
- En løsning havde været, hvis han bare havde stillet nogle krav til sit barn og lagt en plan for dagen. Opgaver, der skal løses og måske en gulerod for enden, siger hun.
Lettere med krav og søvn
Men nu kan vi se en ende på lockouten, der slutter på mandag, hvor der atter vil være fyldt med børn i landets skoler. Men overgangen til de gamle rutiner bliver ikke flydende, mener Pia Rasmussen.
- Jeg siger bare stakkels lærere. De får jo nogle børn, der har en masse de skal indhente. Det er ikke børn, der kommer tilbage fra en sommerferie, for der har familien jo været i centrum, her står den i baggrunden. Det er i højere grad trætte børn, der får lidt svært ved, at der bliver stillet krav til dem. Det er der for manges vedkommende ikke blevet i fire uger, siger hun.
Derfor er hendes råd til forældre også klart:
- Stil krav til dit barn. Også selvom den første uge måske er lidt hård. Det er virkelig min kæphest. Der er alt for mange forældre, der generelt er bange for at stille krav. Det skal de ikke være, heller ikke i den her situation, siger hun og peger på, at det gælder om at finde tilbage til det gode lektiemønster og ikke være bange for at have ambitioner på sit barns vegne.
- Der kommer en tilvænningsperiode, og man skal ikke forvente, at de kan køre hårdt på i den første uge. Men forældre må påtage sig rollen som bussemand og allerede nu begynde at vække børnene tidligt i weekenden for at tilpasse deres døgnrytme, hvis de har fået lov til at sove længe om morgenen, siger hun.
- Rent fagligt kan de sagtens komme efter det. Det er al det uden om, så som at lave lektier, der er gået i stå, men når du stiller krav til dine børn derhjemme er de også meget bedre til at tage imod krav i skolen, siger hun.