Anne Linnet og prins Harry
SPONSORERET indhold

Fra prins Harry til Anne Linnet: Her er de 50 mest betydningsfulde feminister

Fra prins Harry til Anne Linnet. Her er 50 af de mest betydningsfulde feminister, som du skal kende.

Af: Stinne Kaasgaard og Frederikke Pontoppidan Foto: Les Kaner og Getty Images
11. okt. 2017 | Livsstil | Eurowoman

De danske

Fra kronprinsesse Mary til Henrik Marstal. Her er de danske feminister, du skal kende.

Emma Holten

Det bedste forsvar er et angreb. Så da debattør og foredragsholder Emma Holten mod sin vilje fik delt sine nøgenbilleder på internettet, svarede hun igen med, ja, nøgenbilleder. Vel og mærke nogen, hun selv havde fået taget og aktivt havde valgt at dele. Den 26-årige debattør, der også er redaktør på det feministiske tidsskrift Friktion, har fået alles øjne op for, at digitale sexkrænkelser – også kaldet hævnporno – kan ødelægge folks liv. Og så var hendes erfaringer med til at forvandle hende til fuldblodsfeminist.

Anne Sofie Allarp

Hun er vært på Radio24syvs udenrigsmagasin Datolinjen og har en baggrund i det politiske liv, og så blander 44-årige Anne Sofie Allarp sig ofte i debatter om køn.

Ditte & Louise

Skuespillerinderne Ditte Hansen og Louise Mieritz, begge 46, viste med deres anmelderroste serie Ditte og Louise, at kvinder over 40 sagtens kan være mindst lige så sjove som mænd, stadig have vild sex og være lige så pinlige, usikre og dramatiske som alle os andre. Tak for det.

Karina Willumsen

"Åh, Joachim sig nu ja, kom nu med. Hvis du si'r nej, så stjæler jeg din sæd," sang musikeren Karina Willumsen, 29, i sin satiriske kærlighedssang til LA-politikeren Joachim B. Olsen efter hans påstand om, at det ligger i kvindens gener at gå hjemme og passe børn.

Ditte Giese

"Der findes ikke forkerte fisser. Og fisser har ikke brug for dyre cremer eller makeup eller plastikkirurgi." Debatredaktør på Politiken, 40-årige Ditte Giese, er kendt for at tale lige ud af posen som her i en nylig statusopdatering på Facebook. Hun er også vant til at tage et par slag for det undervejs. I 2015 skrev hun sin "opsigelse" som feminist i en kronik, fordi hun havde fået nok af kønsdebatterne. Heldigvis meldte feministen, som er datter af den afdøde forfatter og rødstrømpe Suzanne Giese, sig ikke ud af debatten alligevel.

Johanne Mygind

Journalist på Weekendavisen, hvor hun skriver om bl.a. køn og litteratur og laver portrætinterviews. 40-årige Johanne Mygind mener, at kampen for bedre sex, mindre ulighed og højere løn til pædagoger, jordemødre og SOSU-assistenter er vigtige emner på den feministiske dagsorden. Hun er en varm fortaler for kvindelejre, hjemmefødsler og hofteholdere.

Girls Squad

Sjældent er der blevet diskuteret så meget feminisme i bedste sendetid, som da trekløveret Louise Twerk Queen Kjølsen, 29, Nikita Klæstrup, 22, og Ekaterina Krarup Andersen, 30, stod frem og krævede ret til at ryste numser, kalde sig ludere og have silikonebryster uden at blive dømt. Der er muligvis vigtigere kampe at kæmpe, men her dømmer vi ingen, der kalder sig feminister, så you go girls!

LÆS OGSÅ: Moderedaktørens dagbog fra modeugen i Milano: "Vi burde alle være feminister"

Sofie Hagen

Tykke mennesker er ikke dårligere mennesker end andre. De er ikke nødvendigvis usunde, og de har slet ikke fortjent at blive råbt efter på gaden. Den 28-årige komiker, der også står bag bevægelsen Fed Front, har lært os, at feminisme også er en kamp imod såkaldt bodyshaming.

Kronprinsesse Mary

Det er ikke ret mange kongeriger, der kan prale af at have en så engageret kronprinsesse som 45-årige kronprinsesse Mary. Hun er bl.a. ambassadør for organisationen Women Deliver, protektor for Mødrehjælpen og en vigtig stemme i kampen for ligestilling globalt.

Rasmus Brygger

Hvis dit billede af en feminist stadig er en kvinde med vild kropsbehåring, lilla ble om hovedet og politisk tilhørsforhold til venstre for midten, skal du google Rasmus Brygger. Den 27-årige feminist og debattør er nemlig ikke alene en af de få mænd i den til tider betændte kønsdebat – han er også ærkeliberal og tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom.

Henrik Marstal

Han er en af de mere sjældne af sin slags. For selv om de fleste danske mænd i dag vel går ind for lige rettigheder mellem kønnene, er der stadig langt mellem dem, der åbent erklærer sig som feminister. Det er 50-årige Henrik Marstal, som også er musiker, blogger på Politiken og folketingskandidat for Alternativet, heldigvis ligeglad med. Han har bl.a. skrevet bogen Breve fra en kønsforræder til hvide heteroseksuelle mænd som ham selv, fordi han mener, at netop de mænd har et særligt stort ansvar for at ændre slagets gang.

Nanna Kalinka Bjerre

Den 54-årige feministiske debattør, kommunikationsrådgiver og sangskriver er skarpere end de fleste. Hun har bl.a. kritiseret livstilsbranchens mange feministisk inspirerede reklamer for at koge suppe på en kamp, de slet ikke forstår.

Nazila Kivi

Journalist, foredragsholder, aktivist og redaktør på det feministiske tidsskrift Friktion. Nazila Kivi, der født og opvokset i Iran, er desuden medforfatter til den seneste udgave af Kvinde kend din krop, har læst Folkesundhedsvidenskab og Kønsstudier på Københavns Universitet og har arbejdet med kvinderettigheder i mere end et årti. 

Khaterah Parwani

Der er dem, der kæmper for flere kvinder i bestyrelser og flere naturlige bryster. Og så er der 34-årige Khaterah Parwani, jurist og debattør, som kæmper for antiradikalisering og imod social kontrol.

Eini Carina Grønvold

Den 29-årige prosex-feminist og manuskriptfortatter kæmper for retten til at klæde sig slutty og har tidligere arrangeret den såkaldte SlutWalk i København, fordi kvinder ikke skal diskrimineres for at klæde sig udfordrende. Hun er stor fan af Beyoncés popfeminisme og kæmper desuden for prostitueredes rettigheder.

Cecilie Nørgaard

Hvem har bestemt, at piger leger med dukker og elsker tylskørter? Og at drenge er vilde og leger med biler? Det har bl.a. vores kulturelle normer og ikke mindst de skoler og institutioner, som vores børn vokser op i. En af dem, der forsøger at skabe kønsdiversitet på det område, er kønssociologen Cecilie Nørgaard, 40, der står bag firmaet Mangfold.

Ane Høgsberg

29 år, komiker og erklæret feminist. Men hun har svært ved at huske alle de regler, hun oplever, der er, hvis man skal være feminist på den rigtige måde. 

Sherin Khankan

Hun har startet den første moské for kvinder og med kvindelige imamer. Og så er den 42-årige religionssociolog, forfatteren m.m. kvinden bag Exitcirklen, som hjælper personer udsat for social kontrol og psykisk vold.

LÆS OGSÅ: 11 kropsaktivister, du skal kende

De internationale

Fra Lena Dunham til Prins Harry. Her er de internationale feminister, du skal kende. Undskyld på forhånd til alle dem, der mener, at vi har glemt nogen eller er privilegieblinde.

Amy Schumer

Hun er kvinden bag citatet: "Alle, der ikke er feminister, må være sindssyge," og generelt er den 36-årige komiker kendt for at anvende sin selvironiske humor i kampen mod manglende ligestilling.

Ulrikke Falch

Der skulle ikke mange afsnit til, før de fleste SKAM-seere faldt for den snakkesalige og smånaive karakter Vilde. Og det samme gjaldt for skuespilleren bag, 21-årige Ulrikke Falch, selv om hun og Vilde næppe kunne være mere forskellige. Da folk først fik øjnene op for Ulrikkes hudløst ærlige og humoristiske stil på især Instagram, opnåede hun kultstatus som feminist og kropsaktivist på ingen tid. Hun er et sjældent syn på de sociale medier, hvor hun danser med dellerne, og viser sin dobbelthage fra frøperspektiv. Til at begynde med kaldte Ulrikke Falch sig ikke feminist, men på det seneste har hun gjort sit for at kæmpe for at udrydde misforståelser, der knytter sig til feminismen. Den 8. marts i år holdt hun fx tale ved kvindernes kampdag i Oslo.

 

Jennifer Lawrence

The Hunger Games-stjernen og feministen, 27, har bl.a. skrevet et langt åbent brev til Hollywoods filmbranche, hvor hun spørger, hvorfor hun tjener mindre end sine mandlige kolleger. Ja, hvorfor egentlig?

Emma Watson

Fra elsket Harry Potter-troldkvinde til feministisk ikon. 27-årige Emma Watson har for længst lagt tryllestaven fra sig og ses nu oftere på en talerstol i rollen ambassadør for FN's kampagne for kvinders rettigheder, HeForShe. Skuespillerinden er ligeglad med, hvordan andre synes, man skal være feminist. Senest blev hun kritiseret for en modeserie Vanity Fair, hvor hun var næsten topløs. Men "feminisme er ikke en pind, du kan slå andre med," slog hun efterfølgende fast. "Det handler om frihed. Om frigørelse. Om lighed. Jeg forstår virkelig ikke, hvad mine bryster har med det at gøre." Damen har en pointe.

Lena Dunham

Du behøver ikke være hardcore feminist, aktivist eller kropspositivist for at elske Lena Dunham. Den 31-årige amerikanske skaber bag og skuespiller i serien Girls har for længst vundet hjerter hos kvinder i alle aldre med sin befriende selvironiske serie om fire kvinders famlende vej gennem 20'erne. Lena Dunham er især blevet kendt for at bruge sin ofte temmelig afklædte krop, der langt fra lever op til gældende skønhedsidealer, til at vise, hvor problematisk netop disse idealer er. Men hun har også for længst markeret sig som glødende feminist og står bag nyhedsbrevet Lennyletter.com, podcasten Women of the Hour og er forfatter til bl.a. bogen Not That Kind of Girl - alle med feministisk islæt.

Tavi Gevinson

Som kun 12-årig lavede hun bloggen Style Rookie, men det var med sit feministiske magasin Rookie, at hun virkelig satte sit navn på den feministiske dagsorden

Sheryl Sandberg

Kvinder skal blive bedre til at sparke døre ind og udleve deres ambitioner, mener Facebooks vicedirektør, 48-årige Sheryl Sandberg. Derfor skrev hun i 2013 bestselleren Lean In: Women, Work and the Will to Lead og grundlagde organisationen i samme navn.

Beyoncé

Beyoncé slog for alvor sit navn fast i feministiske kredse, da hun optrådte foran ordet "feminist" under sin verdensturne Mrs. Carter i 2013-14. Hun cementerede sit standpunkt ved at bruge citater fra den anerkendte nigerianske forfatter og feminist Chimamanda Ngozi Adichie i sangen Flawless. Og med sit seneste album Lemonade promoverede den 35-årige sangerinde sig igen politisk som fortaler for ligestilling mellem mænd og kvinder – og ikke mindst sortes rettigheder. Flere har været ude at kritisere verdensstjernen for at være med til at skabe urealistiske kropsidealer ved at optræde sexet og dyrke perfektion i sit udseende og samtidig kalde sig feminist. Selv mener Beyoncé, at kritikerne har misforstået feminismen, hvis vi tror, det handler om andet end at give de samme rettigheder til kvinder, som mænd har.

Malala Yousafzai

Som kun 15-årig blev hun skudt i hovedet af Taliban, hvilket hun på mirakuløst vis overlevede. To år efter modtog hun som den yngste i verden Nobels Fredspris for sit arbejde for pigers ret til at gå i skole. I dag er den 20-årige pakistanske skoleelev verdenskendt for sin kamp for kvinder rettigheder.

Megyn Kelly

Politisk kommentator og journalist Megyn Kelly, 46, slog for alvor sit navn fast, da hun under den amerikanske valgkamp udtrykte skarp kritik af Donald Trumps udtalelser om kvinder. Hun kalder ikke sig selv feminist, men det gør vi.

M.I.A.

Den 42-årige sangerinde er mindst lige så kendt for sine smukke sange, som sine tekster om kvinders rettigheder og flygtningepolitik. Hun er aktivist, feminist og aldrig bange for at provokere.

Prins Harry

Politiske budskaber er en sjældenhed hos de europæiske kongehuse. Ikke desto mindre gav den 32-årige britiske prins Harry en lang tale om kvinders rettigheder under et besøg i Nepal, som blev rost til skyerne. Her er han i en lidt yngre udgave med sin mor, powerkvinden prinsesse Diana.

Mania Akbari

Hun er en af Irans mest kontroversielle filmskabere og skuespillere. Mania Akbari, 42, laver film om seksualitet, kvinder, ægteskab, abort og utroskab i et land, hvor man ikke ligefrem får kastet filmstøtte i hovedet for den slags.

Linda Sarsour

Du har måske ikke hørt hendes navn før. Men du har med garanti hørt om demonstrationen Women's March, der fandt sted overalt i verden i januar 2017, og som den 37-årige palæstinensisk-amerikanske aktivist, feminist og muslim er en af kvinderne bag.

Barack Obama

Han var den første amerikanske præsident, der offentligt kaldte sig feminist. Det betyder alligevel noget, når manden i verdens mest magtfulde embede skriver sig ind i den række. Men så kom Donald Trump. Av.

Chimamanda Ngozi Adichie

Den 39-årige anerkendte nigerianske forfatter skriver ikke alene helt eminente bøger. Hun har også formået at sætte sit fodaftryk på feminisme i mainstreamkulturen. Bl.a. ved at blive citeret i Beyoncé-sangen Flawless og ved at få sit citat We Should All Be Feminists trykt på en ualmindelig omtalt Dior-T-shirt.

Laura Bates

Den 31-årige britiske feminist har samlet mere end 80.000 beretninger fra kvinder verden over om den sexisme, de oplever hver eneste dag på baggrund af deres køn. Se mere på Everydaysexism.com.

LÆS OGSÅ: Feminisme

Legenderne

Du kan ikke kalde dig velorienteret feminist, hvis du ikke kender dem, vi
alle sammen står på skuldrene af.

Anne Linnet, 63 år

Den 63-årige sangerindes tekster er politiske og feministiske, og hun står som et ikon for generationer af danske feminister.

Astrid Lindgren, 1907-2002

Der findes vel næppe en mere feministisk, fiktiv karakter end Pippi Langstrømpe. Pippis svenske mor hører derfor naturligvis hjemme på listen. Også selv om hun aldrig selv erklærede sig som feminist.

Maria Marcus, 1926-2017

Tidligere på året døde en af feminismens store pionerer. Den tyskfødte danske forfatter og terapeut er især kendt for sine bøger om seksualitet og kønsroller. Herunder Den Frygtelige sandhed om kvinder og masochisme og Min egen rødstrømpe abc.

Virginia Woolf, 1912-1941

Britisk forfatter og feminist, der på mange områder var forud for sin tid. Bl.a. med værker som Orlando om en mand, der skifter køn.

Suzanne Giese, 1946-2012

Forfatteren var en af de mest markante, danske feminister i 70'ernes rødstrømpebevægelse og kæmpede i mere end 40 år for ligestilling mellem kønnene. Hun er mor til feminist og journalist Ditte Giese.

Simone de Beauvoir, 1908-1986

Fransk filosof, feminist og forfatter til den feministiske klassiker Det andet køn.

 

Naomi Wolf, 54 år

Amerikansk forfatter og en af de mest toneangivende feminister fra den tredje bølge i 90'erne. Brød igennem med værket Skønhedsmyten.

Nina Simone, 1933-2003

Det var især med stærke tekster i sange som Four Women (1966) og Ain't Got No - I Got Life (1968), at den amerikanske sangerinde og sangskriver markerede sig som feministisk ikon.

Judith Butler, 61 år

Fast inventar på læselisten for humaniorastuderende i 90'erne og endnu i dag. Amerikansk queer-teoretiker og dermed af den skole, der mener, at køn er en konstruktion.

Prince, 1958-2016

Han nedbrød grænserne mellem kønnene, legede med feminin seksualitet og inkluderede bevidst begge køn og forskellige racer i sit band The Revolution. Flere af den amerikanske musikers sange havde desuden feministiske referencer, bl.a. Days of Wild: "A woman every day should be thanked / Not disrespected, not raped or spanked".

Suzanne Brøgger, 72 år

Som en af de første, var hun fortaler for en seksuel revolution og har altid været kendt for at provokere. Bl.a. ved sin legendariske opfordring til, at alle ægteskaber burde opløses og med bøger som Fri os fra kærligheden.

Gloria Steinem, 83 år

Amerikansk feminist, journalist og aktivist og en af lederne af kvindernes frihedskamp i 60'erne og 70'erne.

 

 

Anbefalet til dig