”Mange sagde til mig, at det var idioti at forlade et selskab som Apple”
Foto: Sara Wilkins Den indiske serieiværksætter og investor Iti Rawat har tre råd til kvinder, som drømmer om at starte deres egen virksomhed.

”Mange sagde til mig, at det var idioti at forlade et selskab som Apple”

Den prisvindende serieiværksætter Iti Rawat har dedikeret al sin tid til at hjælpe kvinder frem i en branche og et samfund, der ellers er domineret af mænd. ALT.dk mødte hende til en snak om kvinder og ligestilling anno 2020.

Pensionisten Gayitri arrangerer hackathons for at komme Indiens massive affaldsproblemer til livs.

Håndarbejderen Bhavna har opfundet en ny perleteknik, som hun vil udbrede til modeinstitutter.

Og lærerinden Stuti har startet sin egen kreative skole med et miljøvenligt fokus.

De tre indiske kvinder har realiseret deres drømme gennem platformen WEFT, Women Entrepreneurs for Transformation, som er en hjælpeorganisation for kvindelige iværksættere i Indien.

Det er den 37-årige serieiværksætter Iti Rawat, der står bag platformen, og da ALT.dk møder hende på en konference om kvinder og ligestilling i Bangalore, er det tydeligt, at hun er stolt af kvinderne og deres projekter.

”De gør ikke bare sig selv uafhængige, men er også med til at inspirere mange andre kvinder til at stå op for sig selv”, forklarer hun.

”Når man starter sit eget og oplever, at det vokser sig større, er det et stort skridt mod kvindefrigørelse”.

FOKUS: Kvinder og ligestilling i Indien

Indien_Power2.jpg

Indien er flere gange blevet udråbt som et af de værste lande at være kvinde i.

Det skyldes blandt andet stor økonomisk ulighed og uhyggelige statistikker om hustruvold, barnebrude og voldtægter, som tusindvis af indiske piger og kvinder er ofre for hvert eneste år.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag sætter ALT.dk derfor fokus på de 670 millioner kvinder, der bor i Indien i dag.

For der er i den grad håb og forandring at spore i en af verdens største økonomier og mest ulige nationer.

De bruger hashtags som #Metoo og #IWillGoOut for at sige fra og stå sammen mod seksuelle overgreb.

Og flere af dem trodser statistikkerne hver eneste dag ved fx at insistere på at køre bil, selvom samfundet ser skævt til det, eller ved at nægte at lade deres forældre diktere deres karrierevalg eller ægtefælle.

De historier er vigtige at viderefortælle i en global verden, hvor basale kvinderettigheder stadig ikke kan tages for givet.

Derfor håber vi meget, at du vil læse med.

Køn over kvalifikationer

Iti Rawat ved, hvad hun taler om. I 2014 besluttede hun sig nemlig for at starte rådgivningsvirksomheden Think Hall Academy efter at have arbejdet som salgsmanager hos store, veletablerede firmaer som Nike og Apple.

”Jeg begyndte at føle mig lidt kvalt og tænkte: Hvad nu? Mange sagde til mig, at det var idioti at forlade et selskab som Apple for at starte mit eget, men det var det drive, jeg havde. Jeg havde lyst til at gøre noget anderledes, så jeg stoppede heldigvis og startede et konsulentfirma, der havde fokus på detailhandel og rådgivning.”

Det var i den proces, det gik op for hende, hvor svært det var at bryde igennem som kvindelig iværksætter i forhold til sine mandlige kollegaer.

”Der var rigtig mange ting, jeg skulle have styr på, og jeg havde brug for hjælp. Som en single kvinde, der ville stifte et selskab med store ambitioner, var det en kæmpe udfordring,” siger Iti og forklarer, at det særligt var spørgsmålene fra investorerne, der kom bag på hende.

Hun oplevede nemlig, at de lagde langt mere vægt på hendes køn end på hendes kvalifikationer.

”En kvindelig iværksætter bliver stillet andre spørgsmål end mændene. De siger: ”Nå, du har en familie, og du har to børn, så hvem skal passe børnene, mens du arbejder?” I stedet for at spørge mig: ”Hvordan har du tænkt dig at vækste virksomheden fra 1 til 10, og hvad er din fremtidige plan for at gå globalt?”, siger Iti og fortsætter:

”Det var tydeligt for mig, at de ikke var interesserede i mine kvalifikationer, men mere så mig ud fra et kønnet synspunkt a la: Hun er kvinde, så hun kommer nok til at vende tilbage til familien snart”.

Et enormt socialt pres

Alligevel lykkedes det hende at få vind i sejlene, så hun i dag kan kalde sig én af de kvinder, der til sammen udgør omkring 14 procent af Indiens iværksættere.

Et tal, som Iti selv kalder "horribelt lavt". Det er i hendes optik et udtryk for den kulturelle og sociale stigma, som spænder ben for mange indiske kvinder i startup-miljøet.

”Det er min erfaring, at kvinder ikke bliver vurderet til at være særligt stabile virksomhedsejere i vores samfund, fordi der er en generel formodning om, at manden er hovedforsørgeren, og at kvinder ikke er afhængige af deres start-ups; at det bare er en slags hobby for dem. Og det er jo vigtigt for sponsorerne, at ejeren vil lægge hele sit hjerte og sin sjæl ind i projektet, fordi det er afgørende for projektets overlevelse”, siger hun og forklarer, at det kræver enormt meget styrke som kvinde at gå op imod de udfordringer.

”Forestil dig det følelsesmæssige pres, som kvinder står over for, når de tager det spring. De skal tage sig af hele hjemmet, og det forventes også, at kvinden står tidligt op og sørger for, at børnene har tøj på og kommer i skole til tiden, inden hun kan tage på arbejde, hvor hun jo også skal performe, inden hun skal nå relativt tidligt hjem, så hun kan nå at bruge tid sammen med børnene og familien.”

Kvindelige iværksættere i Danmark og Indien

Den lave andel af kvindelige iværksættere i Indien (14 procent) skyldes ifølge en rapport fra Observer Research Foundation, at indiske kvinder har dårligere adgang til finansielle ressourcer og netværk end deres mandlige kollegaer, samt årsager som begrænsede muligheder for børnepasning, lav selvtillid i forhold til egne kompetencer og utilstrækkelig fysisk sikkerhed.

I Danmark viser tal fra 2017, at kun hver fjerde danske iværksætter herhjemme er en kvinde - hvilket er et lille fald siden 2012, hvor andelen var 28 procent. Det har eksperter kaldt for en "bekymrende og opsigtsvækkende" tendens og peger blandt andet på barselsregler, chikane og kønsstereotyper som en del af årsagen. 

Win-win for alle

Selvom der er store forskelle på Indien og Danmark, så peger eksperter i begge lande på, at samfundet går glip af vigtige idéer, hvis kvinder overses eller udelukkes fra startup-miljøet.

Det er også baggrunden for, at Iti Rawat startede netværket Women Entrepreneurs for Transformation i 2018, som rådgiver kvindelige iværksættere og pt. støtter 1.036 virksomheder i Indien. Deres erklærede mål er, at kvinder skal udgøre 26 procent af Indiens iværksættere i 2025 og 50 procent på sigt.

Det er win-win for både kvinderne og for samfundet generelt, mener Iti Rawat.

”Mange kvinder er meget arbejdssomme og omsorgsfulde, og de lægger mærke til det følelsesmæssige aspekt af jobbet ligeså vel som de andre dele, hvilket er enormt praktisk. Det er jo også styrken ved veludviklede lande som Danmark, hvor jeg forestiller mig, at danske kvinder er på samme måde”, siger Iti og forklarer, at det netop er den type egenskaber, som verden har brug for både nu og i fremtiden.

”Der er et behov for at opbygge etiske virksomheder i dag, og her er det ligeså vigtigt at forstå de følelsesmæssige aspekter som de finansielle. Det er det, der skaber store og fantastiske virksomheder i dag.”

Et økonomisk boost

Og det er Iti Rawat ikke alene om at mene. Hvis flere kvinder blev iværksættere i Indien, ville det kunne skabe mellem 150-170 millioner nye arbejdspladser, viser en ny rapport fra Bain & Company og Google. Det ville desuden booste landets økonomi, som - på trods af stor fremgang - udfordres af et arbejdsmarked, som kvinderne bliver en fortsat mindre del af grundet nye teknologier og markedstrends og social stigma.

Og netop social status er en stor faktor i Indien - uanset om du er mand eller kvinde, påpeger Ravinder Kaur, der er centerleder og lektor i moderne Indien- og Sydasienstudier ved Københavns Universitet.

”Hvis man er veluddannet og har mange kvalifikationer, så har man selvfølgelig flere muligheder, end hvis man kommer fra en lav social klasse eller kaste. Den sociale status kan gøre en stor forskel for både mænd og kvinders liv i Indien, og den kan være svær at bryde ud af”, siger hun til ALT.dk.

Iti Rawat ser dog lyst på fremtiden og forudser, at det også vil kunne mærkes i resten af verden, når Indiens kvinder kommer helt med på iværksætter-bølgen: 

”Iværksætteri er det største økosystem for økonomien, der kan gøre dit land udviklet – det er USA et godt eksempel på. De er blevet en supermagt, fordi de har så mange startups, der har klaret sig så godt, og det er globale brands, der virkelig booster deres økonomi”, siger hun.

”Med flere penge kommer der jo også mere selvtillid, for du får skabt et navn og skaber noget værdi. Det vil ikke kun gøre dig og din familie lykkelig, for forestil dig lige, hvad det ville kunne betyde for et helt land?”

Tre iværksætterråd fra Iti Rawat

  1. Du kommer til at fejle – lær fra det og rejs dig igen fra støvet som en Fønix. Det er det, man skal fokusere på, for ingen virksomhed får succes, medmindre de lærer af deres fejl.
  2. Hav en plan B. Jeg har set mange startups fejle, fordi de ikke havde en backup-plan. Hvad er din plan B? Hvad vil du falde tilbage på? Hvordan vil du gøre noget anderledes end det, du gjorde før? Det er vigtigt at overveje.
  3. Tilpas dig. Man kan nemt blive meget følelsesmæssigt ophængt på sin idé og holde sig så meget til den, at man ikke er fleksibel nok til at ændre sig. Du skal selvfølgelig tro på din idé og stole på den, men vær fleksibel og tilpas dig de ændringer, der måtte ske. Tilpas dig teknologien. Det er vejen til det globale marked, og vejen til at nå ud til flere mennesker med dit produkt.

Om Iti Rawat, 37 år

  • Serieiværksætter, konsulent og motivational speaker
  • Stifter af rådgivningsvirksomheden Think Hall Academy
  • Stifter af platformen WEFT, Women Entrepreneurs for Transformation
  • Har tidligere arbejdet som salgsmanager for Apple og Nike
  • Har vundet en række priser, blandt andet Social Leader of the Year og Top 5 Startup in Diversity

Kilder: Speakerhub.com, Linkedin

Mere fakta om Indien

Indien ligestilling.jpg

Kvinder og arbejde

Indien har én af verdens største økonomier, men kvinderne spiller langt fra en hovedrolle på arbejdsmarkedet. I dag er færre end 30 procent af Indiens kvinder i arbejde, hvilket blandt andet skyldes jobmangel i bestemte sektorer, en stigning i antallet af videregående uddannelser samt social stigma og frygt for egen sikkerhed. Det vurderes, at 60 procent af Indiens arbejdsdygtige kvinder arbejder som husmødre inden for hjemmets fire vægge.

Indien ligger desuden på en 112. plads ud af 153 mulige lande i den årlige Global Gender Gap-rapport for 2020, hvilket blandt andet skyldes den store økonomiske ulighed i landet, hvor en kvindes indkomst i gennemsnit er en femtedel af en mands.

Kvinder og uddannelse

Andelen af unge kvinder i 15-29-års-alderen, der tager en uddannelse, er fordoblet over de sidste fem år. Der er dog stadig mange unge indiske piger, som ikke går i skole og i stedet står for husholdningen i hjemmet.

Kvinder og iværksætteri

Det boomer med nye virksomheder og start-ups i Indien, som er en af verdens største økonomier og mest befolkede nationer.

Langt størstedelen bliver dog stiftet af mænd, eftersom kvinder kun udgør 14 procent af iværksætterne i Indien. Til sammenligning var tallet 25 procent i Danmark i 2017, hvilket eksperter har kaldt en ”bekymrende og opsigtsvækkende” tendens.

Den lave andel af kvindelige iværksættere i Indien skyldes blandt andet:

* At de tror mindre på deres business-evner end mændene gør

* At de har dårligere adgang til finansielle ressourcer og netværk

* At de mangler støtte fra familien og manglende muligheder for børnepasning

* Utilstrækkelig sikkerhed på arbejdspladsen og offentlige steder 

Kvinder og vold

Indien blev i 2018 udråbt til at være det farligste land i verden at være kvinde i. Det skyldtes især det høje antal af seksuelle overgreb og vold mod kvinder. Tal fra 2018 viste, at der hvert 15. minut blev indrapporteret en voldtægt i Indien.

Kvinder og børn

Indien er et af de lande i verden med flest barnebrude. Ifølge tal fra 2017 bliver 27 procent af Indiens piger gift, før de fylder 18 år, mens syv procent bliver gift, før de fylder 15 år.

Kilder: The Guardian, Feminisminindia.com, Girlsnotbrides.com, Amnesty, World Economic Forum, Reuters, Countrymeters, Thenewlearn.com, Nasdaq, Independent, QZ.com, Businesstoday.in, Observer Research Foundation, Independent.

Se, hvad vi ellers skriver om: Ligestilling, Kvindernes kampdag og Indien