Jul på Strøget
Foto: Vibeke Montero Når Strøget er pyntet med lysende hjerter, stjerner og guirlander, er den en af Europas hyggeligste handelsgader.

Hvorfor rejse ud, når du kan julehygge i København?

Juleshopping i udlandet står højt på manges ønskeseddel. Men hvorfor ikke prøve det samme i vores egen hovedstad?

Jul i København

Hver by har sin charme – men det særlige ved København er, at der er så meget at se, spise, købe og nyde i umiddelbar tilknytning til Strøget.

Og når Strøget står pyntet med lysende hjerter, stjerner og guirlander, kan man roligt påstå, at den er en af Europas hyggeligste handelsgader. En særlig oplevelse – og helt gratis – er Illums julevinduer, som altid er spektakulært og julet pyntede.

Men der er ingen grund til at begrænse et københavnerbesøg til Strøget.
I Nyhavn er der både julemarked og mulighed for et glas varmende gløgg, og Værnedamsvej mellem Frederiksberg Allé og Gl. Kongevej, der af mange betragtes som en af Københavns hyggeligste små gader, bugner af spændende cafeer og butikker. Op mod jul er her særligt hyggeligt. Snup eksemplevis et glas vin chaud (fransk gløgg) i delikatesseforretningen Le Gourmand eller køb håndstøbt julepynt i keramikværkstedet Priip.

Keramikeren Pia Rasmussen har det hyggelige værkstedsudsalg PRIIP i Tullingsgade 25. Her kan du købe håndlavet pynt til juletræet.

Og lad dig så ellers rive med af alle de herlige oplevelser, byen kan byde på.

Tre julede oplevelser

Royal Copenhagen
I mere end 50 år har Royal Copenhagen på Amagertov inviteret danske kendisser til at dække et julebord efter egen smag. Resultaterne er lige så varierede, som de er kreative.
royalcopenhagen.com

Hos Royal Copenhagen kan man se, hvordan det berømte porcelæn bliver til.

På Royal Smushi Café på Amagertorv er selv menukortet i julestemning. Bordbestilling er en god idé.

D'Angleterres lysfacade
Det legendariske hotel på Kongens Nytorv holder julefacaden hemmelig helt frem til 3. fredag i november, når lysene tændes præcis klokken 17.00. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spiller julemusik, og mange mennesker kommer for at indlede julen her.
Hver eftermiddag frem til 26. december serveres Snedronningens hvide gløgg sammen med „snebolde" af marcipan og cognac, rullet i hvid chokolade og kokos. Pris: cirka 150 kr.
dangleterrehotel.com

For mange københavnere er det først jul, når Hotel D'Angleterre tænder sin udendørs juledekoration.

Jul i Tivoli
Forlystelsesparken i hjertet af København forvandles til et ægte Vintereventyrland med kunstig sne, slæder, tindrende julelys og lun hygge.
Julemanden tager imod børnene på Pantomimeteatret, i Juleboden kan du kreere din egen julekugle, og i Bolchekogeriet kan man prøve sine evner som bolsjemager.
Tivoligarden spiller og marcherer hver weekend, og er du her på Luciadagen den 13. december, kan du opleve et optog med mere end 100 luciapiger.
tivoli.dk

Tivolis julemarked er et kæmpe tilløbsstykke. Den gamle have oser af julestemning med lys og boder med mange fristelser.

LÆS OGSÅ: Besøg denne svenske perle og kom for alvor i julestemning

Tre gode julegader

Strøget
Lad være med at gå dig selv træt i den ende af Strøget, som ligger ved Rådhuspladsen. Gem krudtet til den del, som ligger mellem Amagertorv og Kongens Nytorv. Her er butikkerne mere spændende. Husk også at udforske sidegaderne, som er fulde af spændende shoppingmuligheder.
Bliver du sulten, så prøv DØP (Den Økologiske Pølsemand) på Amagertorv. Han har nærmest genopfundet den varme pølse ved udelukkende at bruge økologiske ingredienser.

Nyhavn
I julemåneden trænger julehyggen sig også på i Nyhavn. Der er boder langs kajen, i de gamle kælderbeværtninger spilles jazz, og der serveres hjemmelavet gløgg. I nummer 20 skrev H. C. Andersen eventyret "Prinsessen på Ærten".

Et slæng venner fra Tyskland varmer sig med et krus gløgg i Nyhavn.

Højbro Plads
På Højbro Plads er der tysk julemarked fra 17. november til 22. december, og det regnes for byens smukkeste marked. I de små træhytter er der salg af kunsthåndværk, så der er rig mulighed for gode gavefund.

Tre skønne julebutikker

Illums Bolighus
Illums Bolighus på Amagertorv er en af dansk designs højborge. Trods branden i sensommeren er butikken åben, og her finder man kendte, danske mærkevarer og næsten drømmeagtige udstillingsvinduer.
illumsbolighus.dk

Le Gourmand
I butikken Le Gourmand, Værnedamsvej 3A er råvarerne i højsædet. Det sørger franskmanden Alexandre Duriaud for.
– Vi lever for god mad her i butikken, siger han, og røber, at det er her, dronning Margrethe køber det eksklusive Christine Ferber-syltetøj, som laves på de allerfineste råvarer.
Og selvfølgelig kan man få smagsprøver!
legourmand.dk

I delikatesseforretningen Le Gourmand er der masser af fristelser.

HAY
Hay House, Østergade 61, er et designmekka for interiør-entusiaster. Men pas på: Det er næsten umuligt at komme derfra uden at købe en lille ting eller to.
hay.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Rejseguide