Rikke Dal Støttrup og Sara Wilkins
SPONSORERET indhold

”Det ER mobning og skal stoppe nu”: Læs lige disse 3 sætninger…

Det gør en forskel, når vi i fællesskab siger fra over for digital chikane ved at tage ansvar og tale højt om problemet – men vi er langt fra i mål endnu, skriver ALT for damernes chefredaktør Rikke Dal Støttrup og digital redaktør Sara Wilkins i denne klumme.

Af: Rikke Dal Støttrup og Sara Wilkins Foto: Les Kaner / Klaus Rudbæk
26. aug. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Læs lige disse tre sætninger, der på et tidspunkt er havnet i Cecilie Hothers indbakke:  

”Din ynkelige klamme so”.

”Selvoptagede medieluder”.

”Din opførsel er uretfærdig, grådig og et klart overgreb”.

Forestil dig, hvor voldsomt det må være at finde ud af, at nogle mennesker foragter dig så meget, at de har brugt tid på at formulere og sende en besked til dig. Cecilie Hother er ikke alene om at mærke hadet i sin indbakke. I denne uges ALT for damerne kan du også møde f.eks. Janni Pedersen, Silas Holst og Özlem Cekic, der lever med digital chikane.

I det hele taget er det velkendt, at politikere, sportsstjerner og tv-personligheder oplever, at folk lader tastaturet fyre skarpe salver af skældsord afsted imod dem. Under ”X Factor” i vinter sagde deltagere og dommere det højt for at stoppe den mobning, som bl.a. de helt unge sangere blev mødt med i kommentarsporene. Håndboldlandstræner Nikolaj Jakobsen har fortalt, hvordan han og spillerne bliver svinet til på nettet for alt fra dispositioner i kampene til udseende og opførsel, og i 2019 viste en undersøgelse, at tre ud af fire folketingskandidater – især kvindelige – oplevede, at de blev chikaneret under valgkampen. 

Ikke i mål endnu

I vores onlineunivers på ALT.dk kender vi problematikken alt for godt, desværre. Vi ved for eksempel, at vi skal holde særligt øje med artikler, der berører ligestilling og indvandring, fordi emnerne hurtigt kan få sindene og tastaturerne i kog. Vi gør, hvad vi kan, for at moderere debatten og fjerne hadske, racistiske og sexistiske kommentarer løbende, men vi skal blive endnu bedre og hurtigere til det. For det gør en forskel at tage ansvar og tale højt om, at vi kræver en god og respektfuld tone, og at vi ikke tolererer had og diskrimination hos os.

Det så vi ikke mindst i marts, hvor flere kendte satte digital chikane på dagsordenen og sagde fra over for online-mobningen. Her på redaktionen oplevede vi, at det havde en reel effekt, og i et nyt DR-program om tastaturkrigere fortæller Sofie Linde, der ikke selv har tal på de mange hadbeskeder, hun har modtaget gennem tiden (særligt efter tv-værtens historiske metoo-tale sidste år), at hun også har oplevet, at den ”lille bølge” gjorde en mærkbar forskel, fordi det hjælper at italesætte problemet.

Men vi er slet ikke i mål endnu. Da vi for nylig skrev en nyhed om selvsamme Sofie Lindes nye boligprogram, måtte vi slette flere bræk-emojis og nedladende ord fra kommentarsporet.

Det ER mobning og skal stoppe nu.

#NOKNU

Så da Cecilie Hother opsøgte ALT for damerne med sit manifest og sin ildhu, var det oplagt for os at hjælpe hende med at sprede budskabet. Hun har udformet manifestet med 

11 punkter, som hun håber kan fungere som en pagt, vi laver med hinanden, på sociale medier. At vi med den hver især lover at overholde nogle enkle spilleregler; udover det indlysende med at undgå diskrimination og trusler, forpligter vi også hinanden på, at vi kun skriver noget til og om andre, som vi ville turde sige direkte til deres ansigt, og at vi tager os god betænkningstid, inden vi trykker send.

Som altid kan man begynde med sig selv. Cecilie Hother opfordrer os til skrive under på manifestet og dele det på sociale medier, så vi kan få så mange som muligt med i pagten.

Men selv en mental signatur vil være et skridt på vejen.

Anbefalet til dig