Livslektioner fra Suzanne Bjerrehus
SPONSORERET indhold

Livslektioner fra Suzanne Bjerrehus

Interviewet blev første gang bragt i 2013.

04. mar. 2013 | Livsstil | Eurowoman

Hvornår er livet nemmest? Og hvad ville du gerne have vidst, da du var 20 år? Vi har talt med tv-vært og forfatter ­Suzanne Bjerrehuus om livets store spørgsmål, og her kan du få gavn af hendes erfaringer med livet, karrieren og kærligheden.


Hvad drømte du om at blive, da du var barn?
Min drøm var at blive hærfører over en stor armé, der knuste al modstand. Sammen med gårdens drenge havde jeg en krigerisk klub og en fane med en stor, rød hummerklo i toppen. Den, som kom med den største klo, var lederen af klubben. Min far kom af og til hjem med et par hummere, der havde mistet en klo. Dem kunne fiskerne i Vestjylland ikke sælge, så han fik dem billigt. Da ingen af de andre børn nogensinde havde været i nærheden af en hummer, var jeg dronningen af hummerkloen. En del af at tyrannisere andre er, at man behersker knapheden – i dette tilfælde hummerkloen – som kun jeg havde adgang til.


Hvornår fandt du ud af, hvad du virkelig var god til?
Da jeg var 15-16 år og begyndte at kysse på drengene, og det, der fulgte efter – dét var jeg virkelig god til. Der havde jeg fundet mit rette kongerige, hvor jeg regerede i mange år. Jeg har elsket mange og er forblevet gode venner med langt de fleste af mændene i mit liv

Hvornår blev du forelsket for første gang?
Min første rigtige kæreste var ham, jeg blev ringforlovet med som 18-årig. Han var flot, stud.med., sanger og spillede guitar. Og hvorfor holdt forelskelsen så op? Fordi han dunkede mit hoved ind i væggen og rev en tot hår ud på mig. Af raseri og jalousi, som var berettiget. Det med håret var det værste, for jeg ville gerne se godt ud. Men man slår ikke på kvinder, så er det ud af vagten med det samme.

Hvornår oplevede du din første hjertesorg?
Som barn havde jeg en vidunderlig gammel lærerinde som nabo, fru Hoff Selden. Hun læste mange af H.C. Andersens fortællinger op for mig og fortalte om Gud og sin egen opvækst. Hun lod endda en stakkels due, som jeg reddede fra kattens kløer, bo hos sig. Jeg elskede hende højt. Pludselig en dag var hun forsvundet. Jeg var meget ulykkelig over, at hun var væk. Måske var jeg kun fem år, men husker det tydeligt. Og jeg blev rasende flere år efter, da min mor fortalte, at hun ikke var død, men var kommet på et alderdomshjem. Vi kunne have besøgt hende.

Hvornår gik det op for dig, at du var blevet voksen?
Da jeg som 14-årig nede hos Regulær, en dametøjsforretning i Nordre Frihavnsgade, fik min første stramme nederdel og en gul poplin-bluse med en lille sløjfe i halsen. Iført det, nylonstrømper og Christel-sko følte jeg mig pludselig meget voksen og vovet.

Hvornår oplevede du din første professionelle succes?
Som ung jurist i Industrifagene har jeg ført et par voldgiftssager inden for det arbejdsretslige system, undervist i arbejdsret og ansættelsesret og mæglet i arbejdsstridigheder. Det føltes rigtig rart at kunne bruge sin jura. På tv-fronten, som jo også er min profession, var både DR’s Superchancen og TV 2’s Eleva2ren sammen med Ole Stephensen kæmpe succeser. Og som forfatter røg min første bog Er vinter nær direkte ind som nummer 1 på bestsellerlisten. Hvad kan man udrede af det? At vi mennesker kan så meget mere, end vi tror. Og at ‘Skomager, bliv ved din læst’ er et forældet ordsprog.

Hvornår oplevede du dit første professionelle nederlag?
Jeg blev smidt ud af Amagerkredsen, hvor jeg var opstillet som konservativ folketingskandidat i 1990. De var trætte af mig, fordi jeg var imod, at Christiania skulle jævnes med jorden. Jeg mente, at Staden skulle lovliggøres og ikke bulldozes, lukkes af politiet eller nedkæmpes af hæren. Jeg faldt i unåde, selv om det rent faktisk var officiel konservativ politik, det, jeg sagde. Senere fortalte kredsformanden – og det var surt – at jeg var blevet smidt ud ved hjælp af snyd. Folk, som ikke var stemmeberettigede, havde stemt mig ud. Jeg havde kæmpet en flot kamp for at blive, men når det er slut, er jeg god til at vende ryggen til skuffelserne og starte på en frisk.

Hvad ville du gerne have vidst om livet, da du var 20 år?
Jeg ville helst ikke have vidst noget, for så havde jeg ikke haft det så sjovt. Det at være forfærdelig naiv og uvidende kombineret med optimisme gør én modig. Det er også godt, hvis man som gammel ikke har lært for meget af sine erfaringer og dermed har modet til at begå nye fejltagelser. Man skal ikke være for forsigtig i livet.

Hvad har været din karrieres højdepunkt indtil videre?
Mit liv har været fyldt med højdepunkter. Lige nu er jeg stolt af TV 2-udsendelserne Mormors bordel, som jeg har lavet sammen med radiovært Karen Thisted. Vi to ældre bedstemødre har vundet tre fine tv-priser for originalitet og nyskabelse, noget, som man jo altid tillægger ungdommen. Det gælder om at bevare gåpåmodet og optimismen, indtil man stiller træskoene.

I hvilken alder er livet nemmest?
Livet er aldrig nemt, og det skal det heller ikke være. Alle aldre har både op- og nedture.

Hvad ser du mest frem til lige nu?
Lige nu drømmer Karen og jeg om at lave to programmer, der handler om afrikanske kvinder, som måske mere er mishandlede sociale flygtninge. Vi håber, at TV 2 bider på, når optagelserne til Mormors bordel er afsluttet.



Suzanne Bjerrehuus

64 år, forfatter og foredragsholder


Med sine kontante holdninger har Suzanne Bjerrehuus både charmeret og forarget os i over fire årtier. CV’et tæller alt fra en Miss Danmark-titel til folketingskandidat, cand.jur. og tv-vært, og i dag rykker hun fortsat grænser i P3’s Mads & Monopolet og TV 2’s Mormors bordel.




Læs også: Interview: Thomas Vinterberg jagter uskyld