Skabderglæde Maria Bjerg Serup
SPONSORERET indhold

Da Maria begyndte at strikke, undrede hun sig over én særlig ting - så fik hun 1.200 svar fra andre kvinder…

Som ny strikker undrede Maria sig over, at der var så få billeder af strik i hendes størrelse. Hun delte derfor sine oplevelser om at være en str. XL og fik en masse respons. Nu har hun skabt et net-sted, hvor strikkeglade i alle størrelser deler billeder af sig selv og deres strik.

Af:: Marie Louise Gammelgaard Foto: Henrik Bjerregrav
20. mar. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Da 24-årige Maria Bjerg fra Aarhus for fire år siden blev bidt af at strikke, var der en ting, som virkelig undrede hende. Og det gik hende samtidig også på.

"Jeg kunne ikke finde et eneste billede af strik i min egen størrelse," fortæller Maria, der bruger størrelse XL.

"Det betød, at jeg ikke følte mig inkluderet, og at jeg følte, at jeg var forkert."

Også de ungdomsblade, hun tidligere havde læst, havde givet hende indtryk af, at ”det at være tyk var dårligt”.

Artiklen fortsætter under videoen ...

I lang tid tænkte Maria over, at hun var nødt til at sige noget højt om det, fordi hun var træt af det.

Efter halvandet år som strikke-entusiast lavede hun derfor i 2019 et opslag på sin profil på Instagram. Overskriften lød: ”Er det pinligt at være en størrelse XL?”.

"Spørgsmålet var allermest til mig selv. For selvom jeg vidste, at min vægt ikke sagde noget om, hvad jeg var værd, så var der noget i mig, der følte det," siger hun.

Hendes eget svar i teksten blev selvfølgelig et nej til at føle sig forkert på grund af sin figur. Det var der mange, som kunne relatere til.

"Jeg fik rigtig meget respons fra andre, der havde det på samme måde, eller som bare gerne ville bakke op."

"Og ret vigtigt fandt jeg ud af, at nogle i str. XS og S også kunne føle sig forkerte."

Væltede ind med beskeder

Hele 1.200 kommentarer og personlige beskeder og beretninger modtog Maria på et døgn. Antallet af strikke-følgere voksede stort efter opslaget.

Selv havde Maria igennem lang tid gemt sig væk i herretøj i oversize, og mest vist sin strik frem, hængende på bøjler. Nu ville hun trække i sine skattede strikbluser – også på billeder, som andre fik at se.

"Jeg opfordrede andre til også at begynde at lægge billeder af sig selv ud i deres strik, for måske kunne vi på den måde hjælpe hinanden."

Den positive respons fortsatte.

Læs også

På Marias Instagram-profil, der hedder Skaberglæde (stavet ”Skaberglaede”), opfandt hun det såkaldte hashtag ”#smukistrik”, der netop angiver, at strik er for alle, og at alle er smukke i strik, som de er.

"Det var ikke, fordi jeg ville gøre min krop til ”en sag”. Jeg ville bare gerne have lov til at være her – og øve mig i at være glad for den, jeg er. Det gør jeg stadig," siger Maria.

Glæden ved strik

Det var i forbindelse med en form for stress i 2017, at Maria kom i gang med at strikke. I den periode kunne hun ikke samle sig om ret meget og knap nok være en god ven, som hun siger det.

Tidligere havde hun altid været kreativ og blandt andet dyrket musik og sang. Hun boede dengang tæt på sin bedstemor i Ringkøbing.

"Min bedstemor har strikket til fire børn og 14 børnebørn. Hun kan ikke sidde ned uden et strikketøj," smiler Maria.

En dag gik bedstemoren med hende ind i en garnforretning og fortalte, hvad hun skulle købe til en sweater. Hver gang Maria nåede til noget svært i opskriften, gik hun hen til sin bedstemor for at få hjælp.

"Jeg fandt en helt fantastisk ro i at strikke," fortæller hun.

"Og fordi jeg ellers ikke rigtig havde kræfter til noget, havde jeg følt mig ubrugelig. Men med strikketøjet kunne jeg hver dag se, at jeg havde frembragt et produkt, jeg var kommet længere end i går, jeg havde gjort noget!"

Det var her, hun også så småt fik ideen til sin strikke-profil Skaberglæde. For den første færdige trøje blev en stor glæde. I dag er strik – og også profilen på Instagram – en stor del af hendes liv.

"Det er ét stort glædesprojekt," fortæller hun.

Under coronanedlukningerne fik hun endnu flere følgere, og Marias profil bliver nu fulgt af hele 49.000, mens et væld af strikkende har lagt 12.000 billeder op under hashtagget med smuk i strik.

Alle størrelser på budget

Maria, der læser psykologi på universitetet på halv tid, strikker nu så meget, at hun halvvejs kan leve af det. På Skaberglaede deler hun sin strikkeentusiasme og sine strikke-tricks og praktiske anvisninger med andre, og får reklameindtægter.

Hun er også blevet såkaldt test-strikker i str. XL for flere strikdesignere, så de og andre kan se, hvordan deres strikmodeller tager sig ud i den størrelse, og hvordan den sidder.

Samtidig foreslår hun billigere alternativer i garn til sine følgere, så de kan strikke for færre penge end det, der måske er angivet i opskriften. Så på flere måder er hun nu med til at gøre strik endnu mere for alle, hvilket, hun synes, er vigtigt.

"Om man har lave kroppe eller små kroppe, og om man har god økonomi eller ikke så god økonomi, skal ikke være afgørende," synes hun.

Læs også

Maria elsker det fællesskab, hun oplever med de mange andre strikkere, blandt andet når hun laver såkaldte ”knit-alongs”, hvor andre kan strikke med ud fra de små film, hun viser. Hun synes, det er godt at tænke på, at andre sidder og strikker det samme.

"Det er et levende fællesskab. Og jeg bliver så glad, når nogen skriver, at jeg har lært dem at strikke," siger hun.

Selv er Maria begyndt at strikke i mange farver, og hun og hendes mand bor også usædvanligt farverigt. Opslagstavlen i sy- og strikkehjørnet i den to-værelses lejlighed er lyserød og fuld af strikkeprøver, og den emmer af kreativitet og glæde.

"For mig gør de mange farver og sjove farve-sammensætninger mig også glad. Men farver er jo ikke ”bedre” end beige og sort. Alle skal strikke i lige præcis i de farver, de har lyst til," mener hun.

For Maria handler strik om meget mere end bare strik. Det handler om ro, glæde, fordybelse, energi og velvære. At turde strikke de ting og gå i det, man har lyst til.

Anbefalet til dig