Anna og Natasja julehjælp
SPONSORERET indhold

Natajsa er enlig mor og søgte julehjælp: "Jeg græd af glæde, da mailen kom"

Som kronisk syg alenemor lever Natasja Hansen på et sparsomt budget. Og når der også skal være penge til julemad og gaver, begynder det for alvor at knibe. Alligevel fik hun afslag på afslag på julehjælp. Men en decemberdag fik hun en mail, hun nok aldrig glemmer.

Af:: Lise Petersen Foto: Søren Jansby
24. dec. 2020 | Livsstil | Hjemmet

En dag midt i december sidste år fik Natasja Hansen en mail, der reddede hele julen for hende og hendes to børn.

– Det stod, at jeg var bevilliget et gavekort på 800 kroner i julehjælp fra Røde Kors. Jeg blev så glad, at jeg græd. Nu blev der til lidt julemad og lidt godter, siger 44-årige Natasja, der bor i Hvidovre.

Natasja er alenemor til Anna på ni og Kevin på 19 år. Hun er kronisk syg med så voldsomme migræner, at hun dagligt kæmper med smerter og ikke kan passe et arbejde. Endvidere har hun bl.a. en øjensygdom, og der er noget galt med hendes ben, så hun må gå med rollator. Her har hun endnu ingen diagnose.

Det er dog ikke sine diagnoser, Natasja går op i.

– Mit livssyn er positivt, så jeg har mit fokus på, at vi er glade herhjemme. Jeg føler mig også lykkelig med mine børn og det liv, vi har, fastslår hun.

LÆS OGSÅ: Brina fik sin datter på julemærkehjem: "I dag går Benedicte med oprejst pande"

Ved Natasjas side sidder Anna. Sammen fortæller de, hvordan Natasja fylder deres hverdag med en masse sjov og ballade.

– Nogle gange taler mor med en mega-mærkelig stemme, når jeg kommer hjem. Så ved jeg bare, at hun har lavet et eller andet, siger Anna.

Det kan f.eks. være, at Natasja har ryddet hele stuen og slået et telt op. Så bor de derinde lidt. Eller hun har måske ved hjælp af et vasketøjsstativ og et tæppe bygget en „tøsehule“ i stuen.

Natasha julehjælp
Allerede i begyndelsen af november pynter Natasja op til jul. Anna synes, det er lidt skørt.

– Man ved aldrig, hvad jeg kan finde på, siger Natasja.

Hun er i et såkaldt ressourceforløb, hvor det skal afklares, om hun kan arbejde lidt, eller om hun skal indstilles til førtidspension. Hun har derfor meget få penge til rådighed. Det er vigtigt for hende at flytte børnenes fokus fra sygdom og deres minimale økonomi. Det sker tit via noget sjov.

Drillenissen

Ikke mindst op mod jul sker der ting og sager. Og julen starter tidligt i hjemmet i Hvidovre.

– Det er en tradition, at jeg pynter op, uden at børnene ved det på forhånd. ”Aj mor. Allerede”, lyder det gerne, når jeg har hængt det hele op omkring 1. november. Men jeg har kun Kevin og Anna hjemme hver anden jul, derfor må jeg begynde tidligt, så vi har tid til at julehygge sammen, forklarer Natasja.

Meget af julepynten er hjemmelavet. Natasja har hæklet nisser og julehjerter, hun har broderet en julekalender til Anna og lavet julesokker til begge børn. Og sammen har hun og Anna lavet hjerter og kræmmerhuse af papir. Nissekjoler til sig selv og Anna, nisshue-formede stolebetræk og meget andet julesjov har hun købt på tilbud.

– Julen er virkelig min årstid, fastslår Natasja.

For at fordele udgifterne lidt begynder hun allerede om sommeren at købe gaver til de pakkekalendere, begge børnene får. Derudover holder der i lejligheden også en drillenisse til, som bidrager til juleglæden.

Natasha julehjælp
Meget af Natasja og Annas julepynt er hjemmelavet. Natasja hækler for eksempel nisser og julehjerter.

Anna fortæller, hvordan man aldrig kan vide, hvad drillenissen kan finde på.

– Den har taget min sko og lagt oven på køleskabet. Den har lagt tøjklemmer i min gummistøvle. En dag var der hældt pastaskruer ud på gulvet. Men den har også puttet vildt mange gaver i min julesok, siger Anna.

Hun har haft sin mor mistænkt for at stå bag drillenissen. Men når nissen giver hende gaver, er de pakket ind i noget helt andet julepapir end det, de har derhjemme!

– Jeg har aldrig problemer med at få Anna op om morgenen i december, fordi hun er spændt på, om nissen har lavet noget sjov, og om der er gaver i sokken. Når jeg tænker på glæden i hendes øjne, gør det ikke noget, jeg skal rydde op efter drillenissen, siger Natasja.

Søvnløse nætter

Midt i al julespasen sidste år i december havde hun også søvnløse nætter. Om sommeren var hun og børnene flyttet ind i en ny lejlighed, så der havde været ekstraudgifter og ingen mulighed for at lægge lidt til side til julen.

– Én ting er, at man ikke kan rejse på sommerferie med sine børn. Den kan man redde med udendørs aktiviteter. Men der skulle jo skaffe penge til julemad og -gaver til dem. Jeg følte mig uduelig og lå og vendte og drejede mig om natten, mens tankerne kørte om, hvor jeg kunne spare for at få lidt flere penge i julepuljen, siger Natasja.

LÆS OGSÅ: Signe Wenneberg synes, du skal give oplevelser i stedet for nye ting i julegave

Hun søgte julehjælp, søgte flere steder – og fik knuder i maven efterhånden som afslagene tikkede ind. Lige indtil den dag, hvor hun fik beskeden om julehjælpen fra Røde Kors

– Det kan slet ikke beskrives, hvor stor en hjælp det var, siger Natasja.

Gavekoret skulle hentes personligt. Alene det var en god oplevelse.

– Jeg tog derind i god tid, og da tiden nærmede sig, kom der flere og flere, der var i samme båd som mig. Det var før corona-restriktionerne, så vi begyndte at snakke og folk var glade. Og da vi kom ind, var det bare så hyggeligt med småkager og levende lys og en hel masse frivillige kvinder, der fortjener stor ros, fordi de gør det her for andre, siger Natasja.

Natasha julehjælp
Da Natasja fik julehjælp fra Røde Kors, blev der også råd til lidt købe-slik.

Checken brugte hun både på julemiddagen til sig selv og børnene og til tøj og nye sko til Anna. Der blev købt mandelgave, juleslik og bagt småkager.

– Den jul blev magisk, siger Natasja. 

Anbefalet til dig