Kvindernes kampdag unge kvinder

Foto: Privat Rikke Dal Støttrup med sine to døtre.

Mor til sine døtre: "Vi skal ikke skrue ned for de feminine værdier – de skal være højstatus"

Hvilken relevans har kvindernes kampdag egentlig for unge, danske kvinder? Kigger man på statistikkerne, er der (desværre) fortsat masser at kæmpe for. Med sine egne døtre i tankerne har ALT for damernes redaktionschef Rikke Dal Støttrup sat ord på nutidens ”kampbane” for alle kvinder.

Kære døtre,

For jer betyder kampdag ikke andet end, at I skal have pakket håndboldtasken og håbe på fuld spilletid.

Heldigvis går I ind på banen og ud i verden uden den fjerneste bekymring for, om dét at være født som piger skulle være en hæmsko for at udfolde jeres fulde potentiale.

I er ikke i tvivl om jeres værd og har ofte kun overbærenhed til overs for drengene, der er så simple og lette at gennemskue.

Sådan skal det være, og I kan tidligt nok få øjnene op for de statistiske realiteter:

  • Global Gender Gap Report 2020 fra World Economic Forum afslører, at Danmark ligger på en 52. plads i verden, når det gælder ligeløn.
  • Hvis man ser på kvindernes andel af ledende poster i såvel det private erhvervsliv som den offentlige sektor ligger vi på en 102. plads. Vi bliver overgået af lande som Namibia, Costa Rica og Nicaragua. På ligestilling.

Bag rapportens ranglister ligger facts som disse:

  • En lønforskel på syv procent – hvis man sammenligner en kvinde og en mand med samme uddannelse og samme job i samme sektor.
  • En kønsfordeling på arbejdsmarkedet, der er lige så skæv, som den var i forrige generation: Kvinderne udgør hele 70 procent af medarbejderne i den offentlige sektor, især i omsorgsfagene.
  • Fædrene tager stadig kun omkring 10 procent af den samlede barselsperiode. 

Det er for jer blot tal, og noget af det kommer til at rette sig, inden I for alvor rammer arbejdsmarkedet:

For eksempel er der på direktionsgangene stort fokus på at få flere kvinder ind i ledelse og bestyrelser. Lige nu måske mest fordi det ser moderne ud, men om lidt vil det vise sig, at diversitet er godt for bundlinjen, og så kommer det til at tage fart.

Tallene skal nok rykke sig, men mest af alt håber jeg, at jeres generation vil flytte værdierne. Så kvindelige værdier som følsomhed og rummelighed bliver en lige så tung valuta som at være rationel og kontant.

Det skal have lige vigtigt at være socialminister som at være erhvervsminister. De bløde fag skal have højere status, og erhvervskvinder behøver ikke gå i jakkesæt for at blive taget alvorligt. Vi har længe kæmpet for at få lov at spille på mændenes banehalvdel, nu skal vi have spillet bredt ud over hele banen.

Så kære døtre, stå fast på, at vi som kvinder skal have lov til at fremstå som ALT det, vi er. Vi skal ikke skrue ned for de feminine værdier; derimod skal vi have gjort dem til højstatus. Først da vil samfundet for alvor få gevinst af diversiteten.

God kampdag!

8. marts er Kvindernes Kampdag

Søndag den 8. marts 2020 afholdes Kvindernes Kampdag over hele verden. 

Se vores store guide til, hvor du kan fejrer dagen med spændende, sjove og anderledes arrangementer i landets tre største byer lige her

Kvindernes kampdag 2020 københavn.jpg

Her kan du fejre Kvindernes Internationale Kampdag

Se, hvad vi ellers skriver om: Kvindernes kampdag og Klumme

610x200_woordy_dmjpg.jpg