Hvor meget hjælp skylder du dine gamle forældre?
SPONSORERET indhold

Så meget skal du tage dig af dine forældre, når de bliver gamle og syge

Skal vi risikere at gå ned med stress, sætte vores karriere på spil og forsømme vores egne børn, når vores mor er blevet syg og gammel, og derfor har brug for vores hjælp? Hvor går grænsen, når det kommer til at tage sig af vores gamle og måske syge forældre?

Af:: Redaktionen Foto: Alamy
29. okt. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Af: Amalie Nebelong, ALT for damerne

Generelt bliver ældrebyrden en større udfordring for vores samfund over de næste år, da vi får flere og flere gamle og føder færre børn. Det stiller krav til os som voksne børn, da vores egen indsats for de ældre kommer til at få større betydning.

De eksperter ALT.dk har talt med mener, at vi har et vigtigt ansvar over for vores forældre, når de bliver gamle. Men samtidig har vi også selv ret til at have et godt liv. Vi ser nærmere på, hvordan du finder balancen. 

LÆS OGSÅ: Kendt skuespiller mistede sin mor til demens

- Jeg ved, at Ældresagen har fået lavet en undersøgelse i starten af 2015, der viser, at der er rigtig mange voksne børn, der hjælper deres forældre. Der er også rigtig mange, der hjælper hver dag, og som bliver stressede af det. Og så er det for meget, for så går det ud over nogle andre, siger familieterapeut Christina Strømsted.

Hun forestiller sig, at dem, der hjælper deres gamle forældre rigtig meget, også generelt er "hjælpere" i deres liv. Og de er ekstra udsatte for at blive overbelastede.

- Det er en psykisk hård belastning at have en syg forælder. Så det handler om i den enkelte familie at finde den ideelle balance. Hvad kan harmonere med dit liv? For, at skulle stå til rådighed for en syg person, vil hurtigt komme til at have en uhensigtsmæssig indflydelse på det voksne barns arbejds- og familieliv, siger Christina Strømsted.

Du skal ikke sige nej til en masse ting i dit eget liv
Familievejleder Pia Rasmussen mener, at du skal stoppe op og sige fra, hvis du ikke længere føler dig som et helt menneske.

- Men samtidig har du også brug for at have en følelse af, når dine forældre er gået bort, at du gjorde, hvad du kunne for at hjælpe til. Men du skal ikke føle, at du siger nej til en masse ting i dit eget liv, som du faktisk rigtig gerne ville sige ja til. Så må du drosle lidt ned og finde en bedre balance. Oftest er ét besøg om ugen fint: For de fleste vil det ikke være for meget, men heller ikke for lidt, siger hun.

Pia Rasmussen mener, det er et meget individuelt spørgsmål, hvor meget du skal hjælpe. For det afhænger også af, hvor syg din mor er.

- Hvis du ved, at din mor max har tre måneder tilbage, er det noget andet end, hvis hun har demens og i princippet kan leve flere år, siger hun.

Du skal ikke for alt i verden sætte dine egne livsværdier på spil for at passe dine forældre.

- Det er en balancegang, hvor du skal kunne have dig selv med i det. Men det skal være af lyst, ikke fordi du føler dig forpligtet til det. Et besøg én gang om ugen eller hver fjortende dag er nok, siger Pia Rasmussen.

LÆS OGSÅ: 9 oversete tegn på stress

Tænk over, hvem du gør det for
Christina Strømsted synes, det er vigtigt, at du får talt med dine forældre om emnet, mens de stadig er friske. Måske har de råd til selv at bruge lidt ekstra penge på at få hjælp til rengøring, hvis den gratis hjælp fra kommunen ikke helt er nok? Derudover skal du også have klarlagt med din ægtefælle, hvad I kan holde til. Måske har du brug for at holde orlov fra dit arbejde?

- Men hvis du har en dement forælder, der er syg over mange år, og ikke kan huske hvem, der kommer og besøger, er det måske værd at tænke over, hvem du gør det for. Er det for din egen samvittigheds skyld? Hvilket selvfølgelig også er vigtigt at tage hensyn til, siger Christina Strømsted.

Som Pia Rasmussen argumenterer for, så står det ikke skrevet nogle steder, at du skal tage dig af dine forældre. Og i vores moderne samfund har vi et kæmpe fokus på os selv og vores egne behov med det frie valg. Hvor det for 75 år siden, var helt naturligt, at vi hjalp alt det, vi kunne.

- Jeg synes, det er meget vigtigt for alle generationer, at vi passer på hinanden. At dine børn ser dig tage dig af din mor, giver dem et billede af, at vi skal være omsorgsfulde og godt kan give en masse uden at få noget tilbage, som hvis din mor har demens. Der ligger ganske enkelt noget opdragelse i, at dine børn ser dig tage dig af din mor, når hun har det dårligt, siger Pia Rasmussen.

Christina Strømsted er enig.

- Der er noget værdimæssigt i at hjælpe sine forældre. Det er en form for tilbagebetaling for noget af det, vores forældre har givet os tidligere i livet. Det handler om at støtte op om den ånd, der hedder, at vi tager ansvar for vores familie. Ikke bare for os selv. Og vi hjælper også, når det bliver besværligt og dermed ekstra svært, siger hun.

Pia Rasmussen ser det at hjælpe som et vigtigt aspekt ved livet i sig selv.

- Det er vigtigt at give til andre. Det er dér, hvor vi som menneske kan opleve den ultimative forbundethed. For det handler i virkeligheden ikke om at få, men om at give. Det er dér du for alvor kan føle lykken, slutter hun.

LÆS OGSÅ: Her er 11 råd mod stress - som virker

LÆS OGSÅ: Stress sådan lærer du at rumme den 

LÆS OGSÅ: Crone: Jeg har haft rigtig meget dårlig samvittighed