Sådan overlever du første date – step by step-guide
SPONSORERET indhold

Sådan overlever du første date – step by step-guide

Opstår der en pause, så lad være med at gå i panik.

Foto: Alamy
18. dec. 2015 | Livsstil | Eurowoman

En date kan være en nervepirrende og uendeligt akavet affære. Ofte får du lagt et stort pres på dig selv (og din date), fordi du så umådeligt gerne vil have, at du endelig har mødt ham. Men vores eksperter mener, at du skal droppe forventningspresset og slappe lidt af. For du ved ikke, om det bliver en perfekt date eller ej, men du kan med sikkerhed vide, at du skal kysse mange frøer, før du finder en prins.

LÆS OGSÅ: "Jeg kan ikke gå på toilettet foran min kæreste"

Her er, hvad psykolog Anna Bjerre og sexolog Signe V. Bentzen vil anbefale dig at gøre, når du skal overleve en første date.

Jeg skal på en første date, og kan mærke, at jeg er ekstremt nervøs. Hvad gør jeg?

Signe: At tage på en første date, er lidt ligesom første skoledag: De andre er ligeså spændte på at møde dig, som du er på at møde dem. De andre er også nervøse, og vil også gerne gøre sig umage. Så din date er jo lige så meget oppe at køre over, hvordan han tager sig ud, og om han lever op til dine foreventninger. Med det i tankerne, er du jo helt okay.

Anna: Husk på, at det ikke er alt eller intet. Ting må godt gå galt. Måske føler du, at du skal vise dig rigtig meget, og derfor får præstationsangst. Men den regel er du selv med til at bestemme. Hvis du har lyst til at holde det hele lidt mere low key, så er det i orden.

Signe: Første date er lidt ligesom en jobsamtale. Du aner ikke, om der vil være kemi, så hvorfor være så nervøs og urolig, når du ikke engang helt ved, hvem du kommer til at stå overfor. Det er lidt ligesom med tøj, du bestiller over nettet. Du aner ikke, hvordan det sidder, før du prøver det på. Og husk på, at med dates er kemien der oftest ikke. Du er nødt til at kysse en del frøer, før du møder en prins.

LÆS OGSÅ: "Jeg forelsker mig konstant, men elsker sjældent"

Hvad kan man lave på en første date, som gør det hele lidt mere afslappet?

Anna: Det må meget gerne være noget, hvor I kan tale sammen, men alligevel ikke er tvunget til at sidde over for hinanden og kigge hinanden i øjnene i tre timer i træk. Sid for eksempel over et spil back gammon, hvor I kan tale sammen, men alligevel også lave noget andet. Selvfølgelig kan I godt gå i biografen, men jeg tænker lidt, at I ikke lærer vildt meget om hinanden ved at gøre det.

Signe: Undgå for guds skyld restaurantbesøget med trerettersmenu, for det kan hurtigt komme til at minde om en jobsamtale. Der er i virkeligheden ikke noget mindre sexet end en jobsamtale. På en gåtur kan I for eksempel tale om det, I ser, og så behøver I ikke hele tiden tale om jer selv, og en talepause vil ikke fylde lige så meget, som hvis I sidder over for hinanden på en café. Dér vil en pause på femten sekunder kunne få dig til at gå i panik.

Signe: Det gode ved en gåtur er også, at I ikke hele tiden er fanget i hinandens blik. For det kan være rigtig anstrengende - især for mænd – og faktisk få dem til at gå i panik ved en første date, fordi det bliver for intimt og for voldsomt for dem med al den øjenkontakt over et cafébord med én, de ikke kender.

Fyren, jeg er på date med, er rigtig sød, men samtalen går lidt trægt, fordi jeg er så genert. Hvad gør jeg - hvordan får jeg samtalen i gang?

Signe: Opstår der en pause, så lad være med at gå i panik. Som kvinder er vi vant til at fylde hver en lille luftlomme ud med tale. Mænd taler meget mindre, når de er sammen. Så din date vil oftest ikke synes, at en lille talepause er underlig.

Anna: Hvis du føler dig meget genert, så synes jeg, det er okay at sige det til din date. Vi kan jo allesammen være generte, men hvis du ikke siger noget, kan det være, at han lægger en masse fortolkninger ned over dig og tænker, at du slet ikke gider ham. Men hvis du siger, "jeg er bare vildt genert lige nu og er lidt usikker", så kan det være enormt befriende, hvis den anden siger, "det er jeg også".

Skal jeg tilbyde at betale regningen, eller gør han det - eller hvordan undgår jeg, at det blive akavet?

LÆS OGSÅ: Det lyver kvinder om, når de stikker en hvid løgn

Signe: I Danmark er det ret dyrt at gå ud at spise. Hvis I bare har fået en kop kaffe, så lad endelig ham betale. Det er for tyndt, hvis han ikke vil det, for der er visse spilleregler. Men hvis I begge to er studerende, så synes jeg, I skal dele regningen. Vær frisk og sig, idet regningen kommer, "prøv at hør her: Vi er begge to studerende. Skal jeg ikke lige tage halvdelen?" Selvfølgelig kan det være fristende bare at lade ham tage den, men når det er første date, og I måske ikke skal se hinanden igen, så er det rimeligt at tage sin del af kagen, hvis han også er studerende. Hvis han er en fyr med masser af penge og store armbevægelser, så lad endelig ham betale.

Han tilbyder at følge mig hjem. Jeg synes han er vildt sød, men har ikke lyst til at gå for hurtigt frem og lade ham tro, at det så betyder, at han skal med ind. Hvad gør jeg?

Anna: Jeg synes, du skal melde klart ud, at han gerne må følge dig hjem, men at det kun bliver at følge dig hjem, hvis det er sådan, du har det. Jeg går ind for, at vi italesætter ting frem for de her gættekonkurrencer. Og så tænker jeg også, at det ikke er et must at gå i seng sammen på første date. Det gør ikke noget, I kender hinanden. Selvfølgelig er det op til den enkelte, men der skal i hvert fald ikke ligge en forventning om, at det er noget, der skal være en selvfølge.

Signe: Du skal have gjort op med dig selv på forhånd, hvilken slags pige du er. For hvis du ved med dig selv, at det bliver rigtig svært for dig at skulle stå i gadedøren og afvise ham – især hvis I har kysset et par gange – men samtidig ikke har lyst til at gå hele vejen, så skal du ikke lade ham følge dig hjem. Sig i stedet til ham: "Superhyggeligt, men jeg skal lige forbi en veninde på vejen hjem." Bare find på en undskyldning, som du har klar på forhånd.

LÆS OGSÅ: "Hvorfor i alverden er jeg så grim i munden? Er det snapsen?"

Jeg vil gerne se ham igen. Hvordan lader jeg ham vide det uden at virke for desperat?

Signe: For at undgå den der med, hvem der skal skrive først, så aftal på forhånd, at I skal skrive til hinanden dagen efter og lige vende, hvordan I hver især synes, daten er gået. Så kan det godt gøre lidt ondt i maven, hvis du får en besked om, at han ikke lige synes, at det skal være jer, men det er langt federe end at gå og vente på et opkald, der måske aldrig kommer. Det gør også, at I ikke i lige så høj grad skal tage stilling til, når daten er overstået, om I skal ses igen. For I ved begge, at I skrives ved dagen efter.

Anna: Hvis du har lyst, synes jeg, det er fint at sende en sms umiddelbart efter daten. Du kan sagtens skrive "tusind tak for en dejlig aften. Jeg har nydt det rigtig meget. Jeg håber vi kan ses igen." Derefter skal han jo så gerne svare tilbage, for hvis han venter tre dage med at svare tilbage, er han nok ikke synderligt interesseret. Jeg er meget modstander af spil med, at du skal vente så og så langt tid, før du svarer, for det må også forvirre dig selv, hvis du ikke kan gøre det, du har lyst til. Til gengæld skal du jo heller ikke sende hundrede sms'er i træk, men følge den naturlige rytme, der opstår. Og hvis den rytme ikke opstår, så var der nok ikke så meget i det.

LÆS OGSÅ: Derfor har jeg ikke fejret jul i 10 år 

LÆS OGSÅ: 5 tegn på at du er blevet voksen

LÆS OGSÅ: Sandheden om buler på baller og lår: Der findes ét middel, der holder appelsinhud væk