Marie Bender Foltmann

"Folk siger, at vi laver spin, og at det forvrider hele sandheden"

31-årige Marie Bender Foltmann er en ud af blot to kvindelige politiske rådgivere i regeringen. Hun arbejder for forsvarsminister Nicolai Wammen, og de to er hinandens tætteste fortrolige.

Hvorfor vil du gerne være politisk rådgiver?

- Selv om jeg har været i politik i mange år, er jeg grundlæggende idealist. Jeg tror på de politikere, jeg arbejder for, og jeg tror på, at det, de står for, gør en forskel. Jeg har ikke haft en forkromet masterplan om at ende her. Alt det, jeg har lavet, har været lystbetonet, og så har jeg grebet de chancer, der har været. Men uden en idealist i maven er det svært at bruge så lang tid på noget. Tror man derimod, at man med sit arbejde kan være med til at hjælpe nogle ting på vej, giver det mening.

LÆS OGSÅ: 12 fir specialet, men uden job: "Jeg har aldrig følt mig så umyndiggjort, ligegyldig og lille"

Hvilke forudsætninger har du for at være politisk rådgiver?

- Det vigtigste er at kunne tænke strategisk og at have en helt klar fornemmelse af, hvad min minister står for, og hvor han gerne vil hen. Jeg skal kombinere det politiske, det faglige og det kommunikative. Og så skal jeg ikke tale min minister efter munden. Jeg er fuldstændig loyal udadtil, men i stand til at sparre og udfordre indadtil.

Hvad består dit job af?

- Der er aldrig to dage, der er ens. Retningspilen er at være Nicolais politiske rådgiver, og det er jeg bedst ved at kende hans prioriteter fuldstændigt. Som rådgiver skal jeg sikre, at de bliver fulgt i systemet, og det gør jeg ved at tale med folk og følge op på sager. Og så har vi tæt sparring forud for interviews eller større lanceringer. Om hvordan vi planlægger og går til dem.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

- Jeg har mange møder, både internt og eksternt med journalister, folk i sekretariatet, i Forsvarsministeriet og med Nicolai. Et konkret eksempel er Nicolais prioritering af veteranpolitik, der skal sikre, at de danske soldater bliver taget godt imod, når de kommer hjem. Her lægger vi en slagplan for forløbet i ministeriet. Jeg er helt tæt på de politiske forhandlinger, er involveret i arbejdet med de konkrete initiativer og taler med journalister i forbindelse med lanceringen.

LÆS OGSÅ: Her er rådene til dig, der er introvært

Hvor tæt er du på Nicolai Wammen?

- Meget tæt. Den første sms, jeg modtager om morgenen, er ofte fra Nicolai, og det er den sidste, inden jeg går i seng, også. Og så taler vi meget tæt sammen i løbet af dagen. Men det er ikke kun os to. Vi arbejder også i en bredere kreds med centrale embedsmænd, sekretariatet, interesseorganisationer og journalister. Men når vi er sammen så mange timer i døgnet, skal kemien være der, og det er den heldigvis.

Hvordan er det at være så tæt på magten?

- Jeg kan godt lide at være med, hvor beslutningerne tages. Det forpligter naturligvis også, og man skal gøre sig umage. Men det er jo ikke mig, det handler om. Jeg kan være med til at analysere, rådgive og facilitere, men i sidste ende er det ministeren, der træffer beslutningerne.

Hvordan er det at være med til at rådgive om så kontroversielle beslutninger som at sende Danmark i krig?

- Der går mange og lange overvejelser forud for så alvorlige spørgsmål. Det er ikke uden risiko, og man skal respektere, at det er unge kvinder og mænd, der sætter deres liv på spil for Danmark. Ingen politikere tager nemt på sådan nogle beslutninger. Men så længe man sikrer, at man har så meget information som muligt, og man gør det, fordi man mener, det er det rigtige, har man også et ansvar for at turde træffe svære beslutninger.

Hvad er den største misforståelse om dit job?

- At vi er onde mørkets fyrster, der spiser små børn. Folk siger, at vi laver spin, og at det forvrider hele sandheden. Ja, vi taler ud fra en vinkel, men det er ikke det samme som at lyve. Vi arbejder for mennesker, der har helt enormt travlt, og hvor den ene dag ikke er omme, før den næste dags nyhedsstrøm begynder. Selvfølgelig skal der være nogen til at filtrere, hvis de skal nå noget. Det er ikke så mystisk, som mange gør det til.

Hvordan er det at være kvinde i så mandsdomineret en verden?

- Jeg ser det ikke som et problem. Hvis du viser, at du kan, og at du leverer, er min erfaring, at du bliver respekteret uanset køn. Jeg bliver tit spurgt, om jeg kan forene mit job med at være mor. Og da jeg var på barsel, blev jeg ofte spurgt, hvad jeg skulle bagefter. Jeg skulle da tilbage til mit job. Hvad ellers? Jeg kan godt forstå, at folk undrer sig over, hvordan jeg får det til at hænge sammen, men jeg er også ret sikker på, at mine mandlige kolleger ikke får det samme spørgsmål. Det kan godt lade sig gøre at have et barn, fordi jeg har en arbejdsgiver, der anerkender, at jeg har en familie, og fordi min mand og jeg er sammen om det. Naturligvis kræver det mere planlægning, men det er vel en præmis for alle børnefamilier. Og god frysemad smager også helt udmærket.

Hvorfor er der så få kvinder i din stilling?

- Jeg tror, det skyldes, at kvinder ikke er lige så gode til og lige så bevidste om at netværke. Man skal huske, at det kan være mindst lige så vigtigt at drikke en kop kaffe med en kontakt som at skrive det perfekte notat foran computeren.

LÆS OGSÅ: "Det sværeste ved at være 25 år er..."

LÆS OGSÅ: Kan man som kvinde leve alene og alligevel være lykkelig?

LÆS OGSÅ: Her er mændenes dom over din frisure

Blå bog

Født 1983 og opvokset i Aalborg. Har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet og en master i EU-studier fra London School of Economics.

Modtog i 2008 kronprinsens legat til at studere et år ved Harvard Kennedy School i Boston, hvor hun læste kommunikation og udenrigspolitik. Har været fuldmægtig i Finansministeriet og politisk rådgiver for Dan Jørgensen (S) i Europa-Parlamentet, inden hun i 2012 blev politisk rådgiver for forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Gift og mor til en datter på halvandet år.