Serier
SPONSORERET indhold

12 fantastiske TV-serier, du bare må se!

Har du netop slugt sidste afsnit af yndlingsserien og er på udkig efter et nyt fix til de søvnige vintersøndage under slumretæppet på ­sofaen? Her har vi samlet de tv-serier, nye som gamle, vi på redaktionen har forelsket os allermest i.

Foto: Netflix, HBO Nordic, NRK, DR
31. jan. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

The Crown

Anbefalet af: Ditte-Marie Ascanius, redaktionssekretær.

Genre: Historisk drama.
Hvad: Serien handler om dronning Elizabeth II og tager sin begyndelse omkring den tid, hvor Elizabeth som ganske ung overtager den engelske trone. Og herfra er der ­ellers fyret godt op for romantik, intriger og politisk drama.
Hvorfor: "The Crown" er den hidtil dyreste serie i Netflix' ­historie – til gengæld er resultatet også blevet virkelig flot. Og det synes du nok især, hvis du som jeg elsker periodedramaer. Rygtet siger, at Netflix har planer om at lave seks sæsoner og føre handlingen helt op til nutiden. Indtil videre glæder jeg mig bare til sæson 2.
Hvor: Se sæson 1 på Netflix.

The West Wing

Anbefalet af: Sille ­Henning, moderedaktør.

Genre: Politisk drama.
Hvad: "The West Wing" udspiller sig primært i vestfløjen i det ­Hvide Hus, hvor også "The Oval Office" ligger. Her følger man præsident ­Bartlet (Martin Sheen) og hans senior staff.
Hvorfor: Det lyder måske tørt og kedeligt, men det er det på ingen ­måde. Serien giver dig et fantastisk indblik i opbygningen af det politiske system i USA, og ­efterhånden som du lærer de forskellige ­karakterer at kende, bliver du småforelsket i hver og en. Replikkerne er skarpt formuleret, og ­specielt de lange "walk and talk"-scener, hvor du følger karaktererne i lange sekvenser, er eminent lavet. Jeg har set ­alle 156 afsnit adskillige gange og kommer helt sikkert også til at gøre det igen!
Hvor: Se sæson 1-7 på dvd.

LÆS OGSÅ: To nye tøseserier på vej til Netflix

New Girl

Anbefalet af: Therese Grønborg, boligassistent.

Genre: Komedie.
Hvad: "New Girl" ­handler om skolelæreren Jessica Day ­også kaldet Jess, der efter at have fanget sin ­kæreste i ­utroskab flytter ind hos tre jævnaldrende singlefyre.
Hvorfor: Det dysfunktionelle forhold mellem personerne er utrolig underholdende, og Zooey Deschanel i rollen som Jess gør sig utrolig godt som den altid syngende og lidt ­crazy kvinde midt i mandehørmen.
Hvor: Se sæson 1-6 på Netflix.

The Night Manager

Anbefalet af: Kristina ­Balle-Jensen, sekretær.

Genre: Actionkrimi.
Hvad: Jonathan Pine, natportieren på et luksushotel i ­Cairo, bliver rekrutteret til at infiltrere en nådesløs britisk våbenhandlers betroede kreds. Intrigerne og bedraget trækker ­tråde helt op på parlamentsniveau, og Pine må navigere gennem kugleregn, overklasseluksus, smukke kvinder og en højgravid chef.
Hvorfor: "The Night Manager" er fyldt med drama, vidunderligt skuespil, syngende britiske accenter, en vanvittig flot hovedperson, azurblåt hav og champagne. Og så er serien ­instrueret af seje danske Susanne Bier, som fortjent vandt en Emmy for bedste instruktion. What's not to like?
Hvor: Se miniserien på 6 afsnit på dvd.

LÆS OGSÅ: De 10 mest sexede scener med Ryan Gosling

Mad Men

Anbefalet af: Maria ­Bruun-Schmidt, journalist.

Genre: Drama.
Hvad: "Mad Men" foregår i 60'ernes og 70'ernes New York. Det er reklamebranchens guldalder, hvor vi følger den (mandhaftige, mmm!) Donald Draper, som arbejder som creative director hos reklamebureauet Sterling Cooper.
Hvorfor: Sæson efter sæson har jeg – næsten besat – fulgt intrigerne, sexismen, homofobien og alkoholismen på Cooper-kontoret. Allerbedst er det, når Donald og kollegerne ­nyder en whiskeysjus før frokost, en cigaret i flyveren eller et hvil i arbejdstiden for låste døre. Eller når Donald tager sin ­sexede, blonde kone Betty og deres velfriserede børn med på ­picnic i sin Cadillac med åbent tag, og familien forlader det ­grønne græs fuld af skrald og plastik. Det fortæller om en tid, hvor man slap tøjlerne. En tid, som gav verden blomsterbørn, alkoholproblemer, The Beatles, en kold krig og et opsving i økonomien. Og det er fantastisk at ­være ­sofavidne til!
Hvor: Se alle 7 sæsoner på HBO Nordic.

Dexter

Anbefalet af: Simone Brandt Hald, journalist.

Genre: Krimi.
Hvad: Dexter Morgan er blodstænksanalytiker hos Miami Metro Police om dagen og brutal ­seriemorder om natten, der opererer ­efter kodekset, at han kun må slå folk ihjel, som selv er mordere. Gennem ­otte sæsoner kæmper hovedpersonen med sit indre monster.
Hvorfor: I Dexter bliver sympati forvandlet til foragt på et splitsekund, og det moralske forfald lurer hele tiden om næste hjørne. Det bliver aldrig trivielt. Derudover er karakterkataloget helt eminent. Vi møder både enormt upassende, men også afvæbnende Masuka, karismatiske Angel og Dexters sted-søster Debra, som er en dygtig betjent, men som kæmper med sit selvværd. Afslutningen på serien er episk – så har jeg ikke sagt for meget.
Hvor: Se alle 8 sæsoner på Netflix, HBO Nordic, og ­Viaplay.

The Affair

Anbefalet af: Nicola Kragh Riis, mad- og boligredaktør.

Genre: Drama.
Hvad: I "The Affair" tager vi med en tilsyne-­ladende velfungerende newyorkerfamilie med fire børn på sommerferie i Montauk i The Hamptons. Faren Noah er lærer og hobbyforfatter og skal skrive en roman, men han falder for en lokal servitrice, der også er gift, og så går sommeren med en affære i stedet for skrivningen. Noah er ikke den eneste i familien, der lader sig forføre, og snart har familien sat gang i flere forviklinger i det lille lokalsamfund, som slet ikke er så idyllisk, som det ser ud til.
Hvorfor: Seriens karakterer er elegant beskrevne og dybt fascinerende, og du får ­hele ­tiden sympati for en ny. Hvert afsnit er fortalt fra to sider, og du ved til sidst ikke, hvem du skal "holde med". Da en mordgåde bliver en del af historien, er magien komplet, og serien er umulig at slukke for, når du først er hooked.
Hvor: Se sæson 1-3 på HBO.

LÆS OGSÅ: 6 film du bør se næste år

Forbrydelsen

Anbefalet af: Mathilde Holm, assisterende artdirector.

Genre: Krimi.
Hvad: I den danske serie "Forbrydelsen" følger vi vicekriminalkommissær Sarah Lund, der i hver sæson efterforsker en ny mordsag – iført sin ikoniske islændersweater og liiidt kejtede facon. Hendes første sag er mordet på gymnasieeleven Nanna Birk Larsen, som det tager hele 20 afsnit at opklare.
Hvorfor: "Forbrydelsen" er en af de søndagsserier, jeg har nydt allermest at se – og har du endnu ikke været der, så er det på høje tid. Særligt spændende er første sæson, der hele tiden byder på nye tvister og nervepirrende cliff-hangere, som efterforskningen skrider frem. Det bliver aldrig trivielt. Og så er Sofie Gråbøl også bare ­virkelig sej som Sarah Lund.
Hvor: Se sæson 1-3 på ­Blockbuster.dk.

Californication

Anbefalet af: ­Camilla ­Haldrup, indholds-­ansvarlig.

Genre: Dramakomedie.
Hvad: I L.A. møder vi Hank Moody, en tidligere succesforfatter, som lider af ­skrive- blokering og har en ­næsten umættelig appetit, når det gælder sex. Det bringer ham i alle mulige tænkelige og utænkelige situationer og komplicerer forholdet til alle omkring ham.
Hvorfor: Serien skal ses, fordi den er både sjov, tåkrummende, fræk, skør, tragisk, langt ude, overraskende og romantisk. Og fordi Moody (spillet af pæææne David Duchovny) er så sindssygt charmerende, at du på forunderlig vis gang på gang tilgiver hans egoistiske eskapader, som primært er styret af de nedre regioner. Glæd dig til at se den – men vær beredt på blussende kinder.
Hvor: Se sæson 1-7 er på Netflix, HBO Nordic, og ­Viaplay.

Skam

Anbefalet af: Linnea ­Støttrup Molbech, journalist.

Genre: Netdramaserie.
Hvad: I SKAM følger vi en gruppe elever på Hartvig ­Nissen ­Videregående Skole i Oslo. I hver sæson er der en ny hovedperson, som gennemlever alle de klassiske ­gymnasieudfordringer i forhold til bl.a. sex og venskaber. ­Serien lever både i de ­ugentlige afsnit og via karakterernes profiler på Instagram.
Hvorfor: Ja, hvorfor se en serie om gymnasieelever, når man ikke selv er teenager? Og så på norsk? Her er forklaringen: Serien fremkalder de (voldsomme og uregerlige) følelser, alle har, når de er teenagere. Musik, klipning, manuskript og dygtige skuespillere (der rent faktisk er 17-årige og ikke i slut-20'erne) gør, at du bliver kastet tilbage til teenagetiden i en sådan grad, at du næsten sidder og hepper og giver råd til karaktererne i serien.
Hvor: Se sæson 1-3 på Nrk.no.

Girls

Anbefalet af: Christine Grøntved, indholdsansvarlig.

Genre: Komedie.
Hvad: Fire seje, sjove veninder følges tæt ­gennem kriser og kærlighed i samme stil som 90'er-hitserien "Sex and the City".
Hvorfor: Du vil elske at ­møde Hannah, Jessa, Marnie og Shoshanna, der dyrker deres neuroser, (fælles-)mænd og facader på ærlig, troværdig og ofte pinagtig vis. Første højdepunkt: Da Hannah krabber hen over sengen bare i trusser med masser af bulet krop både over og under, og det giver et gib: Guuud, hun er jo helt ­almindelig!
Hvor: Se sæson 1-5 på HBO Nordic. Den 13. februar starter den 6. og sidste sæson - også på HBO.

Broadchurch

Anbefalet af: Marie-Louise Truelsen, ­journalist.

Genre: Krimi.
Hvad: "Broardchurch" er historien om et lille, idyllisk samfund i det sydvestlige England, hvor alt ­krakelerer, da 11-årige ­Danny findes myrdet på stranden. De før så tilsyneladende glade og lykkelige beboere i den ­lille by er pludselig alle under mistanke – for hvem har egentlig gjort hvad?
Hvorfor: Serien er efter min mening et lille mesterværk, hvor kriminalhistorien fletter sig sammen med de fine og overraskende personlige historier. Olivia Colman – sidst set i "Natportieren" – er fuldstændig vidunderlig som politiassistent Ellie ­Miller, og alle øvrige skuespillere er også tæt på verdensklasse.
Hvor: Se sæson 1-2 på Netflix.

LÆS OGSÅ: Sex & The City 3: Her er de bedste øjeblikke fra serien

LÆS OGSÅ: Romantiske øjeblikke i SKAM

LÆS OGSÅ: 9 (danske) grunde til at vælge Nordens førende streamingtjeneste