”Og hvad er så typisk dansk mad?”, spurgte min amerikanske veninde mig, da jeg en overgang boede i USA. ”Hrm, jo noget med kartofler, meatballs og salt som det mest eksotiske krydderi, ” grinede jeg lidt småfåret i et forsøg på at dække over, at jeg kom fra en gastronomisk ussel verdensdel, der ikke havde så meget at byde på. Det ligger – rigtigt gættet – en del år tilbage, og meget har ændret sig siden. I dag ville mit svar sikkert have været en længere forelæsning om det nordiske køkken, havtorn, spelt og skvalderkål toppet op med fortællingen om, at vi faktisk også er ret berømte for vores mode, møbler, tv-serier og velfærdssystem. Bare lige for at nævne et par ting.
Der er nemlig sket noget med vores nationale selvværd. I dag rejser vi ud i verden med en bevidsthed om, at vi kommer fra et sted, som ikke kun er koldt det meste af året. Det er cool. Og hipt. Vi laver tv-serier, der vinder priser, og har restauranter, som verdensberømtheder valfarter til. Og det er sgu da ret fantastisk. Derfor har vi i ugens nummer (nr. 37/2013) afsat hele 70 sider til et tema om Norden, hvor vi hylder alt det bedste for inden for mode, mad, design og livsstil.
Men midt i hele selvfejringen er der grund til at stoppe op. For der er også mørke skyer på den nordiske himmel. Vi har en madkultur, som hele verden hylder, men vi spiser mere og mere discountmad, vores velfærdssystem er et ideal for mange, men ikke altid noget at prale med i virkeligheden. Vores luft har ry for at være ren, men vores CO2-udledning er høj sammenlignet med andre lande. I udlandet bliver vi kaldt Nordic-cool, men det kan hurtigt blive en omgang opblæst national selvfedme, så længe vi ikke handler i overensstemmelse med de værdier, vi bliver tillagt. Læs hele temaet fra side 61 i ugens ALT for damerne (nr. 37/2013).
LÆS OGSÅ: Lav mad med nordiske korn