Unge kvinder er særligt udsatte for seksuel chikane: ”Kalder du også din datter en luder?”
SPONSORERET indhold

Unge kvinder er særligt udsatte for seksuel chikane: ”Kalder du også din datter en luder?”

Det er især unge kvinder i alderen 18-35 år, der har oplevet seksuelle krænkelser på jobbet, viser ny undersøgelse. Det handler i høj grad om magt og er blot ét ansigt på den sexisme, der stadig eksisterer i samfundet i dag, mener organisationen Everyday Sexism Project.

Af: Redaktionen Foto: Arkivfoto fra Getty
28. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Ida, 21 år, piccoline: ”Sidste år fik jeg et job som piccoline. Jeg starter samtidig med en gut på 28 år (…) På arbejdet begynder han at give mig massage uden nogen form for invitation. Han snakker om mine "kæmpe store bryster", mine "flotte lange ben", mine store "pornolæber" osv. Han gør det endda foran alle andre til frokost. Jeg siger flere gange fra. Ingen siger noget. Hverken til mig eller til ham.”

Kristine, 24 år, tøjbutik: ”Da jeg var 21, arbejdede jeg i en tøjbutik, hvor jeg var den eneste kvindelige ansatte. En dag klappede min mandlige chef mig i numsen og sagde efterfølgende: “Hov, det må jeg vist ikke.” Så grinede han. Det var som om, at hvis han sagde, at han vidste, at det var forkert, så gjorde det ikke noget.”

Rikke, 28 år, pizzeria: ”Som 15-årig fik jeg mit første fritidsjob som tjener på det lokale, familieejede pizzeria. Jeg fik hurtigt navnet 'Pamela Anderson', og efter en del vagter fik jeg at vide, at hvis jeg ikke opførte mig ordentligt, kom jeg i kælderen og fik en tur med bæltet”

 

Sådan lyder blot tre af de 77 beretninger, som ALT.dk hidtil har samlet fra danske kvinder (og mænd), der har oplevet seksuel chikane i deres arbejdsliv.

Her er der en klar overvægt af beretninger fra kvinder, der har oplevet seksuelle krænkelser som teenagere eller i 20’erne og 30’erne – og det stemmer godt overens med resultatet af en ny Kantar Gallup-undersøgelse, der er foretaget for Berlingske.

Den viser nemlig, at 19 procent af danskerne har oplevet decideret seksuelle krænkelser i løbet af deres arbejdsliv – og at det særligt gælder kvinder i alderen 18-35 år, hvor 48 procent svarer ja til, at de har oplevet sexisme på jobbet.

Det overrasker ikke Zen Donen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen Everyday Sexism Project Danmark, der har indsamlet beretninger om sexisme i Danmark siden 2013.

”Der er generelt et bredt aldersspænd i henvendelserne til os, fordi der både er efterskoleelever og kvinder i slutningen af 60’erne, der skriver om noget, der skete tidligere i deres liv eller lige nu. Men det er i høj grad aldersgruppen 18-35 år, der følger med på vores sider og derfor også dem, der henvender sig med seksuel chikane på jobbet”, siger hun til ALT.dk.

Hvorfor tror I, at den gruppe er særligt udsatte i forhold til seksuel chikane på arbejdspladsen?

”Den hurtige konklusion på det er jo noget med, at du som ung oftere er single og fester og konventionelt måske er mere attraktiv – men den anden forklaring er jo, at det også handler om din magtposition på jobbet”, siger Zen Donen og uddyber: 

”Unge kvinder er jo typisk i nogle mere prekære jobsituationer. De er ofte i studiejobs og vikariater og har – som en ny undersøgelse også viser – mindre chance for at få en fastansættelse end mænd med samme uddannelse”.

"Hvem er mest sårbar her?"

Her spiller (manglende) jobsikkerhed og (mindre) erfaring på arbejdsmarkedet også ind, mener Zen Donen:

”Alder og erfaring følges jo tit ad, og jo mindre erfaring, du har, jo mindre tilbøjelig er du måske til at sige fra. Hvis man ser det fra gerningspersonens perspektiv, vil vedkommende ofte tænke: Hvem er mest sårbar her? Hvem er den person, jeg kan være grænseoverskridende over for, uden at jeg bliver afsløret? Så det er ikke nødvendigvis den ”lækreste på kontoret” – men det letteste offer. Fordi det handler om magt.”

Seksualiseret chikane forekommer dog ikke kun i en chef-underordnet-konstellation, siger Zen Donen, selvom det er tilfældet i mange af de sager, som Everyday Sexism Project modtager om seksuel chikane på jobbet:

”Der kan sagtens være et magtsignal i det, selvom det er en kollega eller en praktikant, der gør det. Hvis en ung mandlig praktikant klapper en kvindelig chef i røven, så er det også en måde at tiltage sig noget magt i forholdet ved fx at ydmyge vedkommende, eller fordi de måske er klar over, at vedkommende ikke føler, de kan sige fra.”

Hvad mener I som organisation, at løsningen på problemet kunne være?

”Det her er ikke noget, som hører til en bestemt branche, eller som kun tilhører arbejdsmarkedet. Sexisme er et problem alle vegne i vores kultur, og helt overordnet har vi en mission om, at vi arbejder på at få en samtykkekultur; en kultur hvor samtykke er normen både i de relationer, vi har, og i samfundet generelt.”

”Der er nemlig forskel på, om sexismen går på uønskede berøringer og tilnærmelser, eller om du bliver undermineret fagligt på jobbet og fx oplever, at ordet bliver taget fra dig på møder, at en mandlig kollega får ros for din idé, eller at det automatisk forventes, at du tager referat eller bliver bedt om at lave kaffe. Der er rigtig mange forskellige ansigter på sexisme, og seksualiseret chikane på jobbet er kun ét af dem.”

Hvad skal man gøre, hvis man bliver udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads – eller har en kollega, der gør? Bliv klogere i ALT.dks #MeToo-skole – og del evt. din egen historie med os.

Anbefalet til dig