Vi dokumenterer alt på Facebook. Undtagen vores privatøkonomi – hvorfor egentlig?
SPONSORERET indhold

Vi dokumenterer alt på Facebook. Undtagen vores privatøkonomi – hvorfor egentlig?

Foto: Getty
07. jan. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Januar måned er kommet. Alle steder er danskerne begyndt på det største nytårsfortsæt: At få smidt de satans kilo. Der kører slankeprogrammer i fjernsynet, der er tilbud på løbetøj, der udkommer slankebøger, Facebook-vennerne tagger sig ind i fitnesscentre landet over, og Instagram bugner af sundhedsbilleder. 

Den anden dag så jeg en kvinde komme ud af en bank. Hun knugede et papir i hånden, mens hun kiggede ned i jorden. Som om hun skammede sig over, at hun lige havde været i banken. Det er ren spekulation, men det fik mig til at tænke. 

LÆS OGSÅ: Jeg har brugt en udbetaling på en mindre lejlighed på kaffe

Egentlig burde hun være stolt, hvis hun netop havde været i banken for at tage vare på sin økonomi. Det er da bedre end at lade den sejle. Men hvorfor er der ingen på Facebook, der tagger sig i banken, og skriver ”Så skal der fandeme arbejdes på privatøkonomien”, og når man så har betalt forbrugslånet ud skriver: ”Sidste afdrag, hold kæft hvor er jeg sej”. 

Vi taler jo lidt om, at ”ihh, jeg har også lagt mig lidt ud, eller "åhh, jeg skulle ikke have spist det chokolade” - det er på en eller anden måde socialt acceptabelt at lade sin krop stå til i perioder. Det kender jeg da selv til. 

LÆS OGSÅ: "Kære 2015, du har taget røven på mig" 

For at være helt ærlig – og det her kan jeg godt sige, fordi jeg også har et par babykilo på sidebenene – så er et vægttab jo rigtig flot. Men et vægttab betyder jo også, at der på et tidspunkt har været en vægtforøgelse

Vi taler om børneopdragelse, overvægt, motion, uddannelse som et led i vores liv og udvikling. Og vi blander os i, hvordan andre spiser, opdrager og agerer i samfundet via sociale medier. Men på intet tidspunkt siger vi: ”Nå, fed iPhone 6, hvordan har du haft råd til den?”. 

For det antager vi bare, at folk har. Og så undrer vi os over, at vi ikke selv har råd til den, for vi tjener jo nok det samme? Men. Ifølge kreditforeningsvirksomheden Experian er 231.785 danskere registreret i RKI med en samlet gæld på 16,5 milliarder kroner. 

Vi skriver det nok ikke af to grunde: 

1. Penge er tabu i Danmark.

2. Man har bare styr på sin økonomi. Punktum. 

Jeg siger ikke, at vi skal til at stille overskridende spørgsmål til folks privatøkonomi, men hvis det blev italesat bare halvt så meget som motion og vægttab gjorde, så ville vi nok ikke føle os så berøringsangste. 

Så spørgsmålet her i januar er ikke, om du skal tagge sig i fitnesscentret, men om du også tør tagge dig i banken?

LÆS OGSÅ: 6 grunde til din veninde glemmer dig (for en stund) når hun bliver mor

LÆS OGSÅ: 5 tegn på, at du er sammen med en narcissist

LÆS OGSÅ: "Hvordan tackler man som 15-årig sin mors ultimatum om at flytte ud?"