Det lærer børn i børnehaven
SPONSORERET indhold

10 ting dit barn lærer af at gå i børnehave

Dit barn tager nogle kæmpe udviklingsspring, mens det går i børnehave. Find ud af, hvilke fantastiske ting dit barn lærer af livet som børnehavebarn.

Af:: Rikke Dinnetz Foto: Nima Stock
31. aug. 2011 | Børn | Vores Børn

“Hvad har du så lært i børnehaven i dag, lille Mads?”

Det kan være svært at lokke et særlig fyldestgørende svar ud af junior, men her får du via lektor i psykologisk pædagogik Grethe Kragh-Müller et indblik i, hvilken udvikling dit barn gennemgår i løbet af årene i børnehaven.

1. Udvikler venskaber

Moar, jeg vil gerne ha ’, at du si’r  goddag til min nye ven …

Dit barn får en masse sociale kompetencer af at være sammen med andre børn i børnehaven. Ikke mindst lærer dit barn at udvikle venskaber og fordybe sig i fri leg med andre børnehavebanditter. Og spørger man børn, hvad der er det bedste ved at gå i børnehave, svarer de netop ‘at lege med mine venner’.

I legen med andre børn udvikler dit børnehavebarn sin fantasi og kreativitet. Og mens dit barn sammen med sine søskende lærer en masse om konflikter, lærer hun i børnehaven at give plads, gå på kompromis og lade andre komme til, fordi hun ikke tager venskaberne for givet og ikke vil sætte dem over styr.

Det er dog ikke alle børn, der har lige let ved at finde venner. Derfor er det vigtigt, at pædagogerne aktivt støtter børnene og hjælper dem, der har svært ved at finde deres match og gå ind i en leg.

LÆS OGSÅ: Det svære børnehaveliv – 3 børns udfordringer

2. Styrker motorikken

Må vi komme ud på legepladsen?

I udlandet er danske institutioner kendt for deres gode legepladser og fokus på udeliv. I børnehaven har dit barn mere plads til at udfolde sig fysisk.

Dit børnehave-myr udvikler også sin motorik af at være sammen med en masse andre børn, der gynger, cykler og spiller bold. Sidder Molly på gyngen i et par minutter, uden der lige er en voksen, der – ligesom mor – iler hen for at skubbe, er der større motivation for at finde ud af, hvordan den gynge egentlig virker!

3. Får tætte bånd til andre voksne

Min mor, min far og min Hanne
I børnehaven lærer dit barn, at ikke alle voksne har de samme meninger og krav eller for den sags skyld gør tingene på samme både som mor og far. Dit barn får derved udvidet sin horisont.

Samtidig lærer dit barn at have tillid til andre voksne. Hun ser, at der er andre end dig, der kan trøste og give omsorg, hvis hun slår sig eller bliver ked af det, fordi Kaja og Astrid driller.

4. Bliver selvstændig

Jeg kan, jeg vil, jeg skal selv!

Allerede i børnehaven bliver der stillet krav til, at ungerne selv skal finde nogen at lege med, at de selv skal udvikle legen, selv komme til de voksne, hvis der er noget, selv gøre noget for at lære de voksne at kende, og at de skal lære at gennemskue de voksnes forskellige krav. Alt sammen en stor mundfuld for en lille bulderbasse. Men selvstændig – det skal dit børnehavebarn nok blive!

LÆS OGSÅ: Madpakke til børnehavebarnet

LÆS OGSÅ: 10 måder at vende nej til et ja

5. Bliver selvhjulpen

Se, jeg kan lyne min jakke, mor !Der er mange aktiviteter i hverdagen, som dit barn lærer at klare selv i børnehaven – simpelthen fordi hun ser, at det gør alle de andre også.Pædagogerne har ingen mulighed for at være over dit barn, som du kan være det derhjemme.Så din pode finder lynhurtigt ud af, at hun er nødt til at prøve kræfter med tingene selv. Hun lærer at vaske hænder, hælde vand op, tørre sig om munden, sætte koppen på plads og tage overtøj på. Helt selv!

6. Lærer at smage på nyt

Nam nam, jeg elsker da melon …

I børnehaven lærer dit barn, at der findes en anden slags mad end den, som I spiser derhjemme. Dit barn bliver med stor sandsynlighed nysgerrig og lærer at smage på noget nyt.

Måske kan dit barn for eksempel ikke lide melon, men hvis hun ser de andre fra Bjørnestuen gnaske løs med stort velbehag, kan det godt være, at hun lige drister sig til at smage alligevel.

LÆS OGSÅ: Hvilken madtype er dit barn?

7. Lærer rutiner og fællesskab

En sang og en æble båd hverdag

Dit barn får i børnehaven et ret imponerende kendskab til rutiner. Hun får kodet ind på lystavlen, at man gør noget på et helt bestemt tidspunkt. Børnene vasker hænder, inden de spiser, og venter med at spise, til alle har sat sig. Og når der er samling, sidder de pænt i rundkreds og skiftes til at vælge sang. De lærer, at tingene er på en bestemt måde, og at der er nogle regler for, hvordan man gør i hverdagen.

Dit barn lærer med andre ord at indgå i et fællesskab og gøre sit bedste – præcis som du gør dit bedste på arbejdet.

8. Bliver kreativ

Vil du se en giraf , jeg har tegnet ?
Hvis dit barns børnehave dyrker det kreative, vil dit barn automatisk udvikle sig kreativt. Bliver der eksempelvis tegnet meget, og indrammer pædagogerne tegningerne og hænger dem op, er det med til at motivere ungerne til at tegne.

Det kan også være, at dit barn bliver en haj til at klippe-klistre eller lave robotter ud af papkasser.

LÆS OGSÅ: Kreativitet: Krea-børn bliver (måske) innovative voksne

9. Oplever verden udenfor

Først kørte vi med bus, og så så vi teater !
Tager dit barns børnehave regelmæssigt på tur, får dit barn utvivlsomt en masse gode oplevelser – lige fra bus- og togture til teater og udflugter i skoven.

Det er vigtigt, at de voksne giver sig god tid til at tale med børnene om det, de oplever sammen. Også sommerkoloni giver dit barn mulighed for at være sammen med de voksne og kammeraterne på en helt anden, sjov og uforglemmelig måde.

10. Udvikler passioner

Der var engang en god drage …
Har dit barns pædagog en helt speciel passion, er der en god chance for, at den passion bliver viderebragt til dit barn.

Det kan for eksempel være, at en af de voksne elsker at spille på guitar og synge med børnene – eller at der er en pædagog, som holder meget af bøger eller selv finder på spændende historier. Så kommer dit barn sikkert også til at elske at læse i bøger og finde på historier.

Kilde: Grethe Kragh-Müller, lektor i psykologisk pædagogik.

LÆS OGSÅ: Børnehaveskift? “Jeg vil ikke ud I lorte-lorte-skoven!”

LÆS OGSÅ: 3 klassiske udfordringer i børnehaven

LÆS OGSÅ: Få en god start i børnehave