Sådan påvirker farver dit barn
SPONSORERET indhold

Farveekspert: Et barn kan være utilpas og skrigende, hvis det har en forkert farve tøj på

Farver kan have en negativ indflydelse på dit barn, men også støtte det i dets udvikling.

Af:: Amalie Nebelong Foto: Nimastock
09. jun. 2015 | Børn | Vores Børn

Naturlegepladser, trælegetøj og naturindfarvet tøj vinder frem, men legepladser med ildrøde rusjebaner, bluser med pangfarvede mønstre og neonfarvede legetøjsbiler er stadig overrepræsenterede. Hvorfor egentlig? Hvem har bestemt, at en legeplads f.eks. skal være et sandt farvebombardement, og har børnene overhovedet godt af alle de farver?

Nej, mener forfatter og farvepsykologisk rådgiver Lene Bjerregaard, der i mange år har forsket i, hvordan mennesket påvirkes af farver. Hun mener, at når det kommer til kraftige farver og børn, så er det så enkelt som, at kraftige farver virker stressende, hvorimod naturlige og dæmpede farver virker afstressende.

LÆS OGSÅ: Lyserød er faktisk en drengefarve

– Man kan bruge naturen som rettesnor: Der, hvor naturen bruger pangfarver, er på modne bær, frugter og grøntsager. De fylder ikke ret meget. Og det er sådan, farveforholdet bør være, siger Lene Bjerregaard.

Kraftige farver skal altså ifølge hende doseres i små mængder og ikke fylde store flader.

Farver som overgreb

Psykolog og forfatter til bogen ’Din farvepsykologi’ Birgitte Hultberg mener, at børn generelt godt kan lide stærke farver, og at der derfor ikke er noget til hinder for, at du som forælder giver dit barn, hvad det ønsker farvemæssigt.– Børn oplever stærkt og stort, og derfor vil stærke farver i langt de fleste tilfælde være i fuld overensstemmelse med deres tilgang til verden, siger Birgitte Hultberg.LÆS OGSÅ: Børneværelse: Pastelfarver og pyntenipsMen hun gør opmærksom på, at nogle børn vil have det bedst med sarte farver, og det skal man respektere.– At iklæde dé børn kraftige farver vil kunne opleves som et mindre overgreb – især hvis vi vælger en farve, som barnet ikke bryder sig om, siger Birgitte Hultberg.Lene Bjerregaard henviser til forskning, der viser, at når en baby f.eks. har en kraftigt farvet body på, påvirker det barnet rent fysisk.– Det er problematisk, når tøjet er i pangfarver, da farverne optages i huden, når lyset skinner igennem. Det påvirker hele organismen. Et barn kan være utilpas og skrigende, hvis det har en forkert farve tøj på. Derfor er det vigtigt som voksen at lytte til barnets eget farvevalg, når det kommer til tøj. For barnets yndlingsfarve passer til dets personlighed, da farverne påvirker os individuelt. Oftest vil børn have det bedst med sarte, blide farver, siger Lene Bjerregaard.

Støt dit barn via farverne

Birgitte Hultberg mener, at hvis du som forælder ved en smule om farvernes virkning, kan du faktisk via det rette farvevalg støtte barnet i dets udvikling. For børn udvikler sig hele tiden, og på forskellige tidspunkter har dit barn brug for at lære forskellige kompetencer.– Afhængigt af, hvad det er for en kompetence, dit barn skal lære, kan man bruge farverne som støtte til den læring, der lige nu er relevant. For mange forældre er temaet omkring selvstændighed for eksempel hyppigt forekommende. Nogle børn har for meget, andre har for lidt. For begge typer børn gælder det at finde den energi eller kompetence, man som forælder gerne vil hjælpe dem med at udvikle og så vælge den farve, som bærer denne energi, siger Birgitte Hultberg.Hvis dit barn er for selvstændigt og mangler lydhørhed, anbefaler Birgitte Hultberg, at du med fordel kan iklæde det blåt, grønt og brunt. Eller du kan tænke i at indrette børneværelset i de nuancer.Hvis dit barn derimod er usikkert og med lille selvstændighed, kan du ifølge Birgitte Hultberg med fordel iklæde det rødt, orange eller sort – og også benytte disse farver på børneværelset.

Det er et dogme, at børn elsker farver

Lene Bjerregaard er meget opmærksom på den negative indvirkning, som især de kraftige farver kan have på børn (og voksne). Men hvordan påvirker de kraftige farver børnene og deres leg?– I det hele taget påvirker farver os kraftigere indendørs end udendørs, da vi udendørs har så meget andet omkring farverne som træer, himmel osv. Men man kan godt have en farverig legeplads, hvis den ellers ligger i et farvefattigt område som f.eks. en grå og trist boligblok, siger Lene Bjerregaard.Lene Bjerregaard mener, at der eksisterer nogle dogmer omkring, at børn elsker farver.– Bevares, børn elsker da farver på legoklodser. Men især rød skal man være forsigtig med på store flader. Det er en meget aktiverende farve i for store mængder. Hvis de kraftige farver kun findes på små felter som f.eks. sædet på en gynge, så er der ingen problemer, siger hun.LÆS OGSÅ: Sådan takler du vilde drenge og lyserøde pigerBørn har ligesom voksne brug for alle farver, mener Birgitte Hultberg, fordi farverne tilsammen tilfører mennesket alle de energier, der plejer alle sider af det at være menneske.– Børn har brug for hvid for at kunne udvikle rummelighed, gul for at udvikle kommunikative færdigheder, orange for begejstring, rød for målrettethed, grøn for fremsynethed, blå for struktur, lilla for indre styrke, brun for stabilitet, grå for neutralitet og sort for skarpsindighed, siger Birgitte Hultberg.

Farvemæssig overstimulering

Men hvorfor har børn det, som Lene Bjerregaard påstår, farvemæssigt bedre på en naturlegeplads end på en ildrød legeplads?– Som menneske er vi designet til at leve i naturen og reagere på naturens farver. Derfor vil en naturlegeplads farvemæssigt per definition være tilpasset børn såvel som voksne. Naturens farver er som regel mere afdæmpede, og der er derfor på en naturlegeplads heller ikke nogen risiko for at blive farvemæssigt overstimuleret, siger Lene Bjerregaard.LÆS OGSÅ: De bedste gaver fra 1-6 årGør det nogen forskel, om det er én kraftig farve, der dominerer, eller om det er mange kraftige farver sammen?– Hvis det kun er én farve, der dominerer, får man en voldsomt massiv og ensformig påvirkning. Sansemæssigt svarer det til, at man i en børnehave skruede radioen op på fuld styrke. Det kunne man ikke drømme om. Farve- og lyssætningen i en børnehave har direkte betydning for støjniveauet. Og det kan man også overføre til f.eks. børneværelset. Så den ensfarvede farvepåvirkning er meget negativ. Det er bedst med flere farver, når det skal være, siger Lene Bjerregaard.Birgitte Hultberg taler om, at der findes i alt ti farver, som beviseligt har indflydelse på vores stemningsleje og energi; hvid, gul, orange, rød, grøn, blå, lilla, grå, brun og sort. Primærfarverne er altså blot tre ud af flere. Og Birgitte Hultberg hæfter sig især ved den positive indvirkning farverne kan have på børn:– I forhold til børn har primærfarverne den fordel, at de fanger deres opmærksomhed bedre og ved at bruge dem aktivt i forhold til børnene – igennem deres klædedragt eller farven på deres værelse, sengetøj, gulvtæppe etc. – bidrager det til at give redskaber, der gør det lettere for børn at få mest muligt ud af det, tilværelsen byder dem, siger Birgitte Hultberg.

Skru ned for farverne

Birgitte Hultberg mener dog ikke, at børn har brug for alle farver i alle afskygninger.

– Børn har ligesom voksne præferencer for bestemte farver og nuancer – stærke og sarte – og det gør det relevant at reflektere lidt over de farver, som børnemode dikterer og måske som forælder at forholde sig mere kritisk til det, der lige nu er farvemæssigt moderigtigt, siger Birgitte Hultberg.

Lene Bjerregaard vil anbefale forældre generelt at skrue ned for farverne og desuden blive bedre til at lytte til deres børn. Og så er hun lidt træt af devisen omkring, at ting målrettet børn automatisk skal være i mange kraftige farver.

En rettesnor som forælder kunne måske være at iklæde de helt små så neutrale farver som muligt, og så skrue op for farverne, når barnet bliver større og selv kan være med til at vælge de nuancer, det kan lide? For et barn vil nemlig ifølge eksperterne altid vælge lige netop de farver, der passer til det.

LÆS OGSÅ: Enneagrammet: Kend de 9 børnetyper

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at fordybe sig

LÆS OGSÅ: Særligt sensitiv: Spot de typiske tegn