Fup og fakta om din babys bløde punkt
Du har sikkert lagt mærke til, at dit nyfødte barn har nogle bløde punkter på hovedet. De kaldes fontaneller. Måske har du hørt, at du endelig ikke må røre ved dem. Måske har du bekymret dig om dit barns fontanelle har den rigtige størrelse. Jordemoderen har ordet.
Når et lille barn skal fødes, er det nødvendigt, at hovedet kan forme sig efter fødselsvejen. Naturen har derfor indrettet det så fint, at barnets kranie ikke er vokset helt sammen inden fødslen, så det kan trykkes lidt sammen på den trange vej ned gennem bækkenet.
Kraniet hos en ufødt baby består af forskellige kranieplader. Forrest på hovedet mødes kraniepladerne og danner et firkantet mellemrum. Det kaldes den firkantede fontanelle. Bagerst på hovedet mødes pladerne også og danner her en trekant, som kaldes den trekantede fontanelle. Fontanellerne er dækket af en sej hinde, der beskytter hjernen.
Mellem de to fontaneller er en skillelinje, hvor kraniepladerne ikke mødes helt. På samme måde er der en skillelinje på tværs fortil på barnets hoved.
Når barnet så fødes, kan de forskellige dele skubbes lidt ind over hinanden, hvis der er behov for det. Det er også derfor, du kan opleve, at din nyfødtes hoved ser trykket og måske lidt skævt ud de første dage efter fødslen. Det er helt normalt og fortager sig ret hurtigt.
LÆS OGSÅ: Dit barns sanser: Følesansen
Når jordemoderen laver en indvendig undersøgelse under fødslen, bruger hun skillelinjerne og fontanellerne som pejlepunkter til at få information om, hvordan barnets hoved står ned i bækkenet.
Kan du mærke fontanellen?
Når dit barn endelig er kommet til verden, har fontanellerne stadig en funktion. Det første år af dit barns liv, vokser hjernen rigtig meget, og barnets hovedomkreds øges med cirka 12 centimeter, målt på det bredeste sted. Det er en meget hurtig vækst og kræver, at hovedet er i stand til at give plads til den voksende hjerne. Halvdelen af udvidelsen foregår i de første tre levemåneder.
Den trekantede fontanelle er ikke altid nem at mærke. Den vokser sammen i løbet af tre til fire måneder. Den firkantede fontanelle derimod, kan du formentlig selv mærke og se øverst oppe på dit barns hoved. Først efter halvandet til to år har den lukket sig.
Fontanellerne og skillelinjerne gør også dit barns hoved ret formbart, særligt i de første måneder. Derfor er det vigtigt, at barnet ikke altid ligger med hovedet til den ene side, når det sover eller sidder meget i en autostol, fordi hovedet så kan blive fladt eller skævt.
Hvordan skal fontanellen se ud?
Fontaneller har meget forskellig størrelse. Særligt den firkantede fontanelle, det vil sige den, der sidder fortil på dit barns hoved, kan synes stor. Den kan være fra en fingers bredde til tre fingres bredde, og begge dele er lige normalt.
Faconen kan også variere. Det har ikke så stor betydning, hvordan fontanellerne ser ud. Det vigtigste er, at de er der, så hjernen har plads til at vokse.
LÆS OGSÅ: Test: Hvilken type er din baby?
Efter fødslen undersøger jordemoderen dit barn og ser blandt andet, om kranieknogler og fontaneller er helt normale. Hver gang din læge og sundhedsplejerske siden hen undersøger dit barn, holder de også øje med, om fontanellerne er, som de skal være. Så hvis ikke du har hørt andet, kan du være sikker på, at dit barns fontanelle har den størrelse, den må have.
Sammenligner du dit barn med andre børn, vil du nok opleve, at der er stor forskel på størrelsen og faconen af fontaneller. Hvis dit barn ikke har så meget hår, har du måske lagt mærke til, at man kan se barnets puls slå under fontanellen. Det er helt normalt.
Må man røre ved fontanellerne?
Den ser ikke ud, som den plejer?
Nogle gange kan fontanellen blive lidt indfalden, så der ligesom kommer en hulning i barnets hovedbund. Det er fordi barnet mangler væske. Det kan forekomme, hvis det er varmt, eller barnet har feber. Sker det, skal du straks sørge for, at barnet får noget vand eller bliver ammet. I andre, og lidt sjældnere tilfælde, kan du opleve, at fontanellen pludselig ser spændt ud og buler udad. Det kan være tegn på sygdom, og dit barn skal til lægen med det samme.
LÆS OGSÅ: Forstå din babys reflekser
LÆS OGSÅ: Motorik: Vend bunden i vejret på bab
LÆS OGSÅ: 7 råd: Få baby om på maven