Opdragelse
SPONSORERET indhold

Giv dit barn et godt selvværd

Den bedste gave, du kan give dit barn, er et godt selvværd! Med det i bagagen føler din pode sig god nok, som han er – uanset hvad han præsterer eller føler.

Af: Anne Marie Henningsen, Vores Børn Vinter, januar 2012
19. jan. 2012 | Børn | Vores Børn

Et barn med et godt selvværd hviler i sig selv og ved, hvad der gør ham glad. Han ved, at det er okay at sige fra, hvis han ikke vil op på den høje vippe i svømmehallen – og at han altid kan vende tilbage til en udfordring, når han føler sig parat til den.

Hvis du vil give dit barn et godt selvværd, er det ifølge psykolog Camilla Holst altafgørende, at du viser ham, hvad omsorg og kærlighed er – allerede fra han er helt spæd. Det gør du for eksempel ved at trøste og kramme ham, når han har behov for det.

LÆS OGSÅ: Forældre skal turde bestemme

“For at opbygge et godt selvværd har dit barn brug for, at du ser ham som den, han er, i stedet for at fokusere på det, han gør. Og så har han brug for nogle pauser i hverdagen, hvor han bare kan være uden at skulle præstere noget,” siger Camilla Holst.

Tid til nærvær og refleksion

Det er især i de stunder, hvor I bare er, at dit barn får følelsen af at være noget værd i sig selv. Så skab daglige pusterum, hvor tv’et er slukket, og hvor du undgår at dominere jeres samvær ved at sætte aktiviteter i gang eller stille spørgsmål.“Det er ekstremt vigtigt for børn i børnehave- og skolealderen, at de får ro til at reflektere over og udtrykke deres tanker og følelser – ikke mindst i timen op til deres sengetid,” siger Camilla Holst.For din et-to-åriges selvværd er fysisk kontakt rigtig vigtig, fordi det stadig primært er gennem sanserne, at han opbygger en klar fornemmelse af, hvem han er. Det sker for eksempel, når I sammen tæller hans fingre og tæer.LÆS OGSÅ: Tro på dig selv, mor!Når din tumling griner, betyder det, at han forstår, hvad der foregår – og det styrker hans selvværd.

Hvad gør junior glad?

Du gør dit barn en stor tjeneste ved at holde igen med udbrud som ‘sikke en fin tegning’ og ‘hvor er du god til at score mål!’. De er udtryk for, at du vurderer dit barns præstationer, og det kan få ham til at føle, at han kun er noget værd i kraft af de resultater, han opnår.Det gælder i stedet om at lytte til dit barn og støtte op om de ting, som du kan se, gør ham glad. Mens pigernes selvværd typisk bliver styrket gennem sociale lege, sker det for drengenes vedkommende ofte, når de udfolder sig fysisk.“Når du fortæller din dreng, hvor skønt det er at se ham tonse glad rundt på en boldbane, så anerkender du, at spillet giver ham noget. Lad ham selv formulere, hvad det er, for så bliver han bevidst om, hvad der giver ham glæde eller ro.”LÆS OGSÅ: Sådan får dit barn mere selvtillidHun fortsætter: “På den måde lærer han at navigere efter sin egen kerne i stedet for at forsøge at leve op til andres forventninger,” forklarer Camilla Holst.

Lær dit barn at sige fra

For at give dit barn et godt selvværd er det vigtigt at være lydhør over for din elskling, når han siger fra – og at lære ham at håndtere uoverensstemmelser. Særligt før børn får et sprog, kan det gå voldsomt for sig, når de er utilfredse. Hvis din tumling skubber dig, så tag ham på skødet og sig ‘det gør mig ked af det, når du skubber’.Lær dit barn, hvordan han kan sige fra på en hensigtsmæssig måde – for eksempel ved at række hånden frem og signalere ‘stop, mor!’. Slår dit børnehavebarn en anden, så tal med ham om, hvordan I hver især oplevede konfrontationen. Forklar dit barn, hvad han kan gøre en anden gang i stedet for at slå.“Det vigtige er, at I får en dialog, og at du ikke skælder ud – skældud tager selvværd ud af dit barn,” siger Camilla Holst.LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværendeNu er det nok de færreste, der aldrig nogensinde farer i flint, når en situation brænder helt sammen. Men hvis du kommer til at skælde ud, så sig altid undskyld med det samme. På den måde lærer du dit barn, at alle begår fejl, men at man kan samle op på dem igen.

Alle følelser er okay

Det er vigtigt for juniors selvværd, at du lærer ham at rumme alle slags følelser – for ingen af dem er forkerte. Hvis du forsøger at tie en følelse ihjel, kan dit barn komme til at føle sig mindre værd, når han for eksempel er jaloux eller vred.“Anerkend dit barns følelser i stedet for at sige ‘vær nu bare glad’. Når vi nages af en følelse, så er det tit, fordi vi ikke får tænkt tankerne omkring den til ende. Så spørg dit barn, hvad han tænker, hvis han er jaloux, og om han for eksempel er bange for at miste noget,” siger forfatteren til bogen Din guide til positivt selvværd, Cammilla Rysgaard.Ved at tale om følelsen kan I afmontere ‘det farlige’ ved den, og du kan skabe tryghed ved for eksempel at forklare, at der altid vil være kærlighed nok til både storebror og lillebror. I seksårsalderen begynder børn for alvor at sætte ord på, hvad de kan og ikke kan i forhold til andre, og det bliver enormt vigtigt for dem at føle sig hørt, når noget gør ondt.LÆS OGSÅ: Giv dit barn selvværd uden ros“Anerkend dit lille skolebarns svagheder ved at sige ‘det må sørme være svært for dig. Hvad tror du, du kan gøre, for at det kan blive anderledes?’,” anbefaler Camilla Holst. På den måde oplever dit barn, at han selv kan være med til at løse sine problemer – og det er også med til at styrke hans selvværd.

Vær en god rollemodel

For at kunne give dit barn et godt selvværd, skal du også være opmærksom på, hvordan dit eget selvværd har det. Dit barn gør nemlig det, som du gør, og hun lærer derfor også at fokusere på de ting, som du finder vigtige her i livet.Både piger og drenge tager ved lære af en mor, der altid påpeger sine egne fejl og kun er rigtigt glad, når hun har tabt et par kilo, eller en far, hvis største lykke er ny bil eller chefens ros.“Vær derfor bevidst om, hvordan du taler til og om dig selv. Og drop så idealet om den perfekte forælder,” lyder rådet fra Cammilla Rysgaard.LÆS OGSÅ: Pas godt på din sensitive drengHvis du sænker dine krav til dig selv, bliver det nemmere at opnå den positive følelse af at være god nok, som er så afgørende for dit selvværd. Og du hjælper både dig selv og dit barn ved at vise, hvordan man tager vare på sig selv.“Husk, at det er okay at sige nej og at bede om hjælp, når du for eksempel er helt udkørt. En glad mor er én, der også tilgodeser sine egne behov,” siger Cammilla Rysgaard.

Boost dit selvværd – og bliv en god rollemodel for dit barn!

Vær taknemmelig
Øv dig i at fokusere på det, du er glad for og tilfreds med. Ikke mindst på en dårlig dag, hvor du kan spørge dig selv, hvad den har lært dig.

Få en forsvarer
Har du en indre kritiker, så lad den få modspil fra en indre forsvarer, som for eksempel kan sige ‘det kan godt være, at jeg ikke har lavet middag til klokken 18 og leget to timer med mit barn, men vi har hygget os sammen, mens vi lavede mad, og det er godt nok’.

Mærk efter, hvad du har brug for
Husk at tænke på dig selv, så du ikke henfalder til offerrollen. Tjek jævnligt, om der er noget, du har brug for for at få det bedre – for eksempel aflastning eller en hyggeaften med veninderne.

LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og trusler

5 tip, der styrker dit barns selvværd

1. Se dit barns unikke personlighed, styrker og svagheder. Støt ham i det, han oplever som værdifuldt. Han udvikler sig og lærer noget, når han får lov at udfolde sig på sine egne præmisser.

2. Vis, at du nyder dit barns selskab i dagligdagen, og bemærk alle has handlinger – ikke kun de fine resultater eller den uartige opførsel.

3. Lær dit barn, at alle følelser er okay. Hjælp dit pus med at sætte ord på dem – også de ‘grimme’, så I får dem aftabuiseret.

4. Husk, at dit barn har brug for pauser i hverdagen. Vælg aktiviteter med omhu, så der er tid til at fordøje jeres oplevelser.

5. Fokusér ikke for meget på dit barns præstationer, og sæt ikke spot på dit barns fejl ved at sammenligne det med andre.

Kilder: Cammilla Rysgaard, forfatter til bogen Din guide til positivt selvværd og psykolog Camilla Holst, indehaver af CityTerapi. Læs mere på Cityterapi.dk.

LÆS OGSÅ: Mediter på børnemåden

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd

LÆS OGSÅ: Giv dit barn selvværd uden ros