Gravid i uge 16
SPONSORERET indhold

Gravid uge 16: Har du styr på din vægt?

Du er gravid i uge 16, og dit barn slår kolbøtter i din mave og spjætter med arme og ben. Har du styr på, hvor meget du anbefales at tage på?

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
06. aug. 2020 | Børn | Vores Børn

Du er gravid i uge 16 og lægger naturligvis lidt til vægten hver uge. Men husker du, at du ikke bør tage for meget på, når du venter dig?

LÆS OGSÅ: Gravid uge 15: Har du fået de berømte cravings?

Med forhåbentlig fornyet andet-trimester-overskud kan du fint begynde at tænke over din vægt, din mad og din træning, så både du og dit barn kommer godt undervejs i graviditeten – og så du undgår for mange besværlige efterfødselskilo.

I uge 16 måler dit barn cirka 15 centimeter fra hoved til hæl og vejer omkring 140 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Din krop

Når du er gravid i uge 16, vil din mave være begyndt at vokse, og du skal til at holde øje med, hvor meget du tager på i vægt. Det er nemlig vigtigt, at du ikke tager for mange kilo på, så du både undgår overvægt efter fødslen og komplikationer under graviditeten. Det kan eksempelvis være graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning.

Din læge eller jordemoder vil fortælle dig, hvor meget du forventes at tage på, og din forventede vægtøgning under graviditeten afhænger af, hvor meget du vejede, inden du blev gravid. Ifølge Sundhedsstyrelsen ser det cirka således ud:

Undervægtig (BMI under 18,5) = 13-18 kg

Normalvægtig (BMI 18,5-24,9) = 10-15 kg

Overvægtig (BMI 25-29,9) = 8-10 kg

Svært overvægtig (BMI på 30 eller derover) = 6-9 kg

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Din baby

Øvelse gør mester, og dit barn har nu mere og mere kontrol over sine bevægelser. Han eller hun bliver ved med at udvikle sin motorik, og når du er gravid i uge 16, er der stadig så god plads i maven, at dit barn kan slå kolbøtter og vifte med arme og ben – og det gør junior bestemt brug af.

Selvom organudviklingen er så godt som gennemført, er der stadig lang vej for udviklingen på celleplan. De kommende måneder bliver derfor afgørende for, hvordan organerne vil fungere i fremtiden, og det er blandt andet derfor, at du bør leve sundt.

Din babys krop vil i denne uge være dækket med små, fine hår, som snart aftegner sig som hår på hovedet, øjenbryn og øjenvipper. Det første fedt, som man kalder det brune fedt, er også begyndt at blive dannet under huden, og det hjælper både med at holde på varmen og giver energi til barnet. Fedtet sørger også for, at venerne på dit barns krop bliver mere utydelige.

LÆS OGSÅ: 6 typiske tanker hos en nybagt mor

Tegn på graviditet

Føler du dig tilstoppet og forkølet? Det er helt normalt og kommer sig af, at slimhinderne i kroppen er mere hævede end normalt. Typisk kan en saltvandsspray hjælpe dig, men hold dig fra næsespray med andre midler i, da det får blodårerne i kroppen til at trække sig sammen – også i moderkagen, som dermed vil sende mindre ilt og næring til barnet.

Du må heller ikke blive nervøs, hvis du ikke har mærket liv, når du er gravid i uge 16. Det er helt normalt, og er du gravid for første gang, forventes det ikke, at du mærker spark før uge 18 til 20. Først fra uge 24 skal du mærke liv hver dag, og du har derfor masser af tid at løbe på.

LÆS OGSÅ: Motion for gravide - 6 nemme øvelser

Det skal du vide om uge 16

Fra graviditetsuge 16 og frem til fødslen kan du få foretaget en fostervandsprøve, som kan afsløre eventuelle kromosomfejl hos dit barn. Der skal være en særlig risiko, før man tager testen, og det er altså kun nogle få gravide, som får den tilbudt. Det kan være, at dit barn testede højt ved nakkefoldsscanningen eller en eventuel modekageprøve, eller at du før har født et barn med en kromosomafvigelse. Det kan også skyldes, at der er en særlig mistanke om en farlig infektion.

Ved prøven henter man cirka 20 ml fostervand ud med en tynd nål, der stikkes ind gennem din bugvæg og ind i livmoderen. Imens skanner man med ultralyd for at sikre, at nålen ikke rammer hverken barnet eller navlestrengen. I fostervandsprøven gemmer der sig afstødte celler fra barnet, og det er dem, der derefter undersøges for kromosomsygdomme, genetiske sygdomme og vira.

Viser undersøgelsen, at der kan være en afvigelse hos fosteret, vil du blive indkaldt til en samtale. En fostervandsprøve gør en anelse ondt, men den er heldigvis hurtigt overstået. Bagefter anbefales det, at du holder dig i ro i et døgn, så det lille hul i fosterhinderne kan få ro til at lukke sig.

Risikoen for en efterfølgende abort er under én procent.

LÆS OGSÅ: Her er den nye navnetrend (du ikke havde set komme)

Sundhedstips

Vidste du, at du skal spise som et Y - også når du er gravid?

De officielle kostråd for både gravide og ikke-gravide bliver meget lettere at følge, hvis du fylder din tallerken efter Y-modellen. Det betyder, at 1/5 af din tallerken skal fyldes med kød, fjerkræ, æg, fisk, ost og sovs, mens 2/5 skal fyldes af brød, kartofler, ris eller pasta. De sidste 2/5 af tallerkenen skal du fylde med grøntsager – gerne i flere forskellige udgaver og i alle regnbuens farver.

Spis gerne af en almindelig størrelse middagstallerken. Så får du nemlig en passende mængde mad og skulle også gerne blive mæt.

LÆS OGSÅ: Sådan ser min smukke, gravide krop ud

Til dig, der venter tvillinger

Det er stadig ikke sikkert, at du kan mærke spark, men har du allerede mærket de første, spæde sommerfugleslag i maven, kan du måske fornemme, hvor svært det er at skelne det ene barn fra det andet. Der vil stadig gå lang tid, før du kan mærke, at der er to mennesker om pladsen i din mave.

Afhængigt af hvordan dine børn ligger, vil du i starten kunne forvente, at du nogle dage kan føle flere spark, mens du andre dage kun vil mærke en lille rumlen – hvis du altså overhovedet mærker noget.

Anbefalet til dig