Hvorfor tisser dit barn i sengen?
SPONSORERET indhold

Hvorfor tisser dit barn i sengen?

Af: Katrine Krebs, Junior, Maj 2009
20. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Bleen er for længst lagt på hylden, og du har glemt alt om gennemvædet undertøj og pottetræning. Og så er uheldet ude. Men hvorfor begynder nogle børn at tisse i sengen? Og hvordan takler du det som forælder?

Din lille pige er kravlet helt op i hjørnet og ligger sammenkrummet og sover. Lagenet er vådt, for hun har tisset i sengen, selv om hun stolt har lagt bleen på hylden for flere måneder siden. Men hvorfor sker det?

”Måske har dit barn alt for travlt med at lege i børnehaven, eller også er hun lidt bange for at ryge ud af legen og fællesskabet, hvis hun går på toilettet. Hvis hun har holdt sig for længe i dagens løb, kan det være svært at mærke om natten, når blæren trænger til at blive tømt,” siger børnepsykolog Bente Edslev og fortsætter:

”Hvis der er forandringer i dit barns hverdag, kan det også være årsagen. Vi kender selv til, at ændringer i vores dagligliv kan påvirke vores søvn.”

Det kan også være en flytning eller et nyt familiemedlem, der sætter dit ellers renlige barn et skridt tilbage og er årsag til, at du må finde rene lagner frem midt om natten. Årsagen er også fysisk
Det er helt normalt, at der er forskel på dag og nat i helt op til et år efter, at bleen er lagt på hylden. Så mens der ingen problemer er om dagen med at gå på toilettet hverken derhjemme eller i børnehaven, kan det altså glippe om natten. Bente Edslev minder desuden om, at den kliniske grænse er fire år.

”Der kan let ske uheld før fireårsalderen. Først herefter skal du være særlig opmærksom. På hospitalerne gør de ikke noget ved det, før børn er over syv år,” siger hun.

Selv om forandringer i hverdagen kan spille en rolle, så er det sjældent deciderede psykiske problemer, der er skyld i renlighedsproblemerne.
”Tidligere var det almindeligt at tro, at vandladning om natten handlede om psykiske problemer, men det er en skrøne. Det er langt oftest et fysisk problem,” fastslår Bente Edslev.

Hos de fleste børn sørger hjernen for at sende besked om at holde lukket for vandhanen i natbukserne, når tissetåren trænger sig på, eller hvis der slipper en dråbe ud. Og så kan den lille nå at haste på toilettet. Men nogle børn mangler det hormon, der sørger for, at kommunikation mellem hjerne og vandværk fungerer optimalt. Andre børn kan have en for lille blære i forhold til deres alder, og så er det svært at holde tæt en lang nat.

Tag tis med ro
Cirka hver tiende børnehavebarn tisser i sengen, så der er ingen grund til at overreagere som forældre. Det er ikke unormalt.

”Jeres måde at takle situationen på er faktisk det allervigtigste for at afhjælpe, at det bliver et psykisk problem, der går ud over selvværdet hos dit barn,” siger Bente Edslev. Og hun har masser af bud på velovervejet og voksen håndtering.

”Det vigtigste er, at du ikke lægger det over på barnet at tage beslutninger – for eksempel om bleen skal genindføres, eller om det er nok at bruge et tisseunderlagen i et stykke tid,” siger hun og fortsætter:

”Det smitter også af på dit barn, hvordan du reagerer. Hvis du tager det som noget naturligt, at der sker et lille uheld, føler dit barn heller ikke, at det gør noget forkert.”

I det hele taget er det ifølge Bente Edslev fornuftigt at tale om at tisse og gå på toilettet; for eksempel ved at vi voksne taler med børn om vores egne vaner.

Ro og regelmæssighed
Hvis hverdagen er slået lidt ud af kurs, og sengen pludselig bliver våd om natten, kan det være en god idé at genindføre toiletbesøg på faste tidspunkter for en tid.

”Og du behøver ikke at tørlægge dit barn om aftenen,” siger Bente Edslev. Så selv om du i en periode kommer ind til en lille pige på våde lagner, så lad hende alligevel få sin aftentår af mælk eller vand.

Forhåbentlig er det bare en overgang, du kan hjælpe din store pige eller dreng igennem med faste tissetider, rolige rammer og måske et plastikunderlag under lagenet, indtil I atter er tilbage til tørre nætter.