Børnesår
SPONSORERET indhold

Gode råd: Sådan forebygger og behandler I børnesår derhjemme

Børnesår er hverken en fornøjelse at have eller at se på, og for de mindste kan det være generende i forhold til at spise og lege. Men frygt ej, der er flere ting, I selv kan gøre for at bekæmpe og beskytte både store og små mod børnesår.

Af: Camilla Hansen Gjedde Foto: Getty Images
10. jan. 2022 | Børn | Vores Børn

Måske forbinder du børnesår med store plamager på børns hænder eller i ansigtet – ofte omkring næse og mund – der ligner store, røde sår med en betændt, ravgul skorpe.

Det lyder ikke just lækkert eller særlig rart, og selvom de små børn sjældent er påvirkede af hverken feber eller smerter, kan sårene klø og være generende.

Heldigvis er der flere tiltag, I selv kan gøre for at undgå, men også bekæmpe, de stridige sår derhjemme. Men husk, at bakterierne lever i bedste velgående, og at skoler og institutioner er store smittecentraler. Har junior fået en større omgang, skal I have fat i egen læge.

Hvad er børnesår (impetigo)?

Børnesår (impetigo), skyldes en betændelse i huden, der udvikler sig, når bakterierne stafylokokker eller streptokokker kommer ind i en lille rift eller små sår. Betændelsen starter som røde pletter på huden, der udvikler sig til små blærer, som indeholder en gul, klistret væske, der siver ud og danner en ravgul skorpe.

Sårene klør som regel en del, og du vil typisk finde dem i ansigtet omkring munden. Men børnesår kan også findes andre steder på kroppen, og blærerne spreder sig ofte hurtigt. 

LÆS OGSÅ: Hvad er lussingesyge? – Og hvad er symptomerne?

Børn er sjældent påvirkede, de får ikke feber, og sårene heler typisk op uden at danne ar på huden. 

Har barnet et stort udbrud af børnesår, er det en god idé at snakke med lægen om behandlingen og husk, at sygdommen hurtigt udvikler sig. Er du i tvivl om børnesårets omfang, er det også en god idé at kontakte lægen, så I kan få den helt rette behandling. Dog kan I selv forsøge at behandle børnesår derhjemme, hvis barnet blot har et mindre udbrud.

Børnesår - sådan behandler I det

Hvordan behandler man børnesår?

Hvis der blot er tale om et mindre udbrud, kan I selv lokalbehandle såret med eksempelvis klorhexidinsæbe (fire procent), klorhexidincreme (en procent) eller fusidincreme (to procent) tre gange dagligt. Disse produkter renser nemlig såret for bakterier, hvorfor der er chance for, at I selv kan komme det til livs – kun, hvis der er tale om et lille udbrud.

Hvis der er tale om et større udbrud, eller hvis jeres egen behandling ikke virker, kan I tale med jeres læge, som kan ordinere antibiotika for at dræbe bakterierne. Antibiotika kan både fås i flydende form eller som tabletter, og en almindelig kur mod børnesår vil tage mellem syv til 10 dage, alt efter hvor længe såret er om at hele. Det er nemlig vigtigt at fortsætte behandlingen, så længe der stadig er skorpe på sårene, da sårene i så fald stadig smitter, selvom dit barn er i behandling.

Hvordan smitter det?

Børnesår skyldes bakterierne stafylokokker eller streptokokker, som kommer ind i små sår eller rifter på barnet. Derfor smitter børn i institutioner hinanden på kryds og tværs, da hudinfektionen overføres ved berøring – og når børnene leger i børnehaven, bliver infektionen overført ved enten direkte kontakt eller via legetøj. Børnesår smitter meget, og smitten kan hurtigt overføres til andre børn.

Har dit barn børneeksem, skal du især være opmærksom på smitten. Børn med børneeksem er nemlig særligt udsat for børnesår, da børneeksem er en kløende hudsygdom, der gør, at der næsten altid vil være en eller anden form for rift eller et sår, der har risiko for at blive inficeret med bakterierne.

Læs også: Når ‘barn syg’ tager livet af det faste job

Hvornår må dit barn komme i institution igen?

Der er ikke en mirakelkur, der effektivt fjerner børnesår over natten. Det tager altså nogle dage og sommetider lidt over en uge at komme sig helt efter et udbrud af børnesår. Og fordi børnesår er så smitsomt, som det er, er det vigtigt ikke at sende sit barn tilbage i institutionen, før der ingen smittefare er mere. Smittefaren er først væk, når sårene er tørret ind og skorperne er faldet ned, og indtil da skal I også fortsætte med at behandle sårene godt.

Børnesår smitter hurtigt

Hvornår må dit barn komme i skole?

Er det dit skolebarn, der har været så uheldig at blive smittet, kan de oftest godt sendes i skole med sår, der stadig smitter. For at barnet må komme afsted, kræver det blot, at han eller hun er i behandling, og at områderne er helt tildækket. Bliver dit skolebarn sendt af sted i denne tilstand, så tag eventuelt en ekstra god snak om vigtigheden i at vaske hænder (ofte!) med vand og sæbe og ikke vælge stofhåndklæder, men engangsservietter eller papirstykker. Vasker dit barn sine hænder ofte og bruger det engangsservietter til at tørre hænder med, er smittefaren nemlig mindsket så meget som muligt.

Får voksne børnesår?

Ja, voksne og større børn kan også smittes. Hudsygdommen bliver blot kaldt for børnesår, da sygdommen typisk ses hos småbørn eller yngre skolebørn, men voksne, der har sår eller rifter, kan ligeledes blive smittet af de sårdannende bakterier.

Anbefalet til dig