Børnesår lægen
SPONSORERET indhold

Gode råd: Sådan forebygger og behandler I børnesår derhjemme

Børnesår er hverken en fornøjelse at have eller at se på, og for de mindste kan det være generende i forhold til at spise og lege. Men frygt ej, der er flere ting, I selv kan gøre for at bekæmpe og beskytte både store og små mod børnesår.

Af: Camilla Hansen Gjedde Foto: Getty Images
02. maj. 2023 | Børn | Vores Børn

Måske forbinder du børnesår med store plamager på børns hænder eller i ansigtet – ofte omkring næse og mund – der ligner store, røde sår med en betændt, ravgul skorpe.

Det lyder ikke just lækkert eller særlig rart, og selvom vores små børn sjældent er påvirkede af hverken feber eller smerter, kan sårene godt klø og være generende.

Heldigvis er der flere tiltag, I selv kan gøre for at undgå, men også bekæmpe, de stridige sår derhjemme. Husk dog, at bakterierne lever i bedste velgående, og at skoler og institutioner er store smittecentraler.

Har junior fået en større omgang, skal I have fat i egen læge.

Hvad er børnesår (impetigo)?

Børnesår (impetigo), skyldes en betændelse i huden, der udvikler sig, når fx stafylokokker eller streptokokker kommer ind i en lille rift eller små sår. Betændelsen starter som en lille rød plet på huden, inden den udvikler sig til små blærer, som indeholder en gul, klistret væske, der siver ud og danner gullige skorper.

Sårene klør som regel en del, og du vil typisk finde dem i ansigtet omkring munden. Men børnesår kan også findes andre steder på kroppen, og blærerne spreder sig ofte hurtigt og danner gule skorper. 

LÆS OGSÅ: Hvad er lussingesyge? – Og hvad er symptomerne?

Børn er sjældent påvirkede, de får ikke feber, og sårene heler typisk op uden at efterlade ar på huden. 

Har barnet et stort udbrud af børnesår, er det en god idé at snakke med lægen om behandlingen og husk, at sygdommen hurtigt udvikler sig. Undgå derfor så vidt muligt at berøre sårene. Er du i tvivl om børnesårets omfang, er det også en god idé at kontakte lægen, så I kan få den helt rette behandling. Dog kan I selv forsøge at behandle børnesår derhjemme, hvis barnet blot har et mindre udbrud.

Børnesår
Har dit barn sår i næsen eller om munden, eller har han sår, som væsker gult?  Sådan behandler I børnesår. 

Hvordan behandler man børnesår?

Hvis der kun er tale om et mindre udbrud, kan I selv lokalbehandle såret med eksempelvis klorhexidin-sæbe (fire procent), klorhexidincreme (en procent) eller fusidincreme (to procent) tre gange dagligt. Disse produkter renser nemlig såret for bakterier, hvorfor der er chance for, at I selv kan komme det til livs – dog kun, hvis der er tale om et lille udbrud.

Hvis der er tale om et større udbrud, eller hvis jeres egen behandling ikke virker, kan I tale med jeres læge, som kan ordinere antibiotika for at dræbe bakterierne. Antibiotika kan både fås i flydende form eller som tabletter, og en almindelig kur mod børnesår vil tage mellem syv til 10 dage, alt efter hvor længe såret er om at hele. Det er nemlig vigtigt at fortsætte behandlingen, så længe der stadig er skorpe på sårene, da de i så fald stadig smitter, selvom dit barn er i behandling.

Hvordan smitter børnesår?

Børnesår kommer af bakterierne stafylokokker eller hæmolytiske streptokokker, som kommer ind i små sår eller rifter på barnet. Børn i institutioner rører ofte ved hinanden, og da hudinfektionen overføres ved berøring, smitter børnesår let. Det kan enten være, når børnene leger i børnehaven, eller hvis de deler legetøj, og der har været bakterier på barnets fingre. Sårene smitter meget, og smitten kan hurtigt overføres til andre børn.

Har dit barn børneeksem (atopisk eksem), skal du især være opmærksom på smitten. Børn med børneeksem er nemlig særligt udsat for børnesår, da børneeksem er en kløende hudsygdom, der gør, at der næsten altid vil være en eller anden form for rift eller et sår, der har risiko for at blive inficeret med mange bakterier.

Læs også: Når ‘barn syg’ tager livet af det faste job

Hvornår må dit barn komme i institution igen?

Der er ikke en mirakelkur, der effektivt fjerner børnesår over natten. Det tager altså nogle dage og sommetider lidt over en uge at komme sig helt efter et udbrud. Og fordi børnesår er så smitsomt, som det er, er det vigtigt ikke at sende sit barn tilbage i institutionen, før der ingen smittefare er mere. Smittefaren er først væk, når sårene er tørret ind og skorperne er faldet ned, og indtil da skal I også fortsætte med at behandle godt.

Børnesår smitter hurtigt

Hvornår må dit barn komme i skole?

Er det dit skolebarn, der har været så uheldig at blive smittet, kan de oftest godt komme i skole med sår, der stadig smitter. For at barnet må komme afsted, kræver det blot, at I har iværksat behandling, og at områderne er helt tildækket. Bliver dit skolebarn sendt af sted i denne tilstand, så tag eventuelt en ekstra god snak om vigtigheden i at vaske hænder (ofte!) med vand og sæbe og ikke at vælge stofhåndklæder, men engangsservietter eller papirstykker. Vasker dit barn sine hænder ofte og bruger han eller hun engangsservietter til at tørre hænder med, er smittefaren nemlig mindsket så meget som muligt.

Får voksne børnesår?

Ja, voksne og større børn kan også smittes. Hudsygdommen bliver blot kaldt for børnesår, da sygdommen typisk ses hos småbørn eller yngre skolebørn, men voksne, der har sår eller rifter, kan ligeledes blive smittet af de sårdannende bakterier.

Anbefalet til dig