Skoldkopper

Foto: Getty Images Skulle du være i tvivl, så er det sådan her skoldkopper ser ud.

Skoldkopper

Har dit barn skoldkopper? Sådan klarer I de røde knopper

Skoldkopper er en mild, men meget smitsom virussygdom. Det er en af de klassiske børnesygdomme, som langt de fleste børn skal igennem på et tidspunkt. Vi har samlet de bedste råd til at hjælpe dit barn igennem sygdommen.

Om skoldkopper

 • Skoldkopper varer som regel 1 uge.
 • Temperaturen stiger til omkring 39-40ºC.
 • Skoldkopper starter med let feber og hovedpine i 1-2 dage, hvorefter udslættet kommer.
 • Udslættet begynder i ansigtet og på brystet. Senere breder det sig til hårbunden, arme og ben.
  Også slimhinderne i munden kan blive angrebet.
 • Udslættet udvikler sig fra kløende røde pletter til lidt større knopper, som derefter bliver til blærer.
  I løbet af et par dage tørrer vanddråberne ind eller brister, og blærerne omdannes til en skorpe.
 • Man kan kun få skoldkopper én gang i sit liv.
 • Man får hyppigst skoldkopper i børnehave- og skolealderen.

Hvad er skoldkopper?

Skoldkopper er en mild, men meget smitsom, virussygdom. Som hovedregel siger man, at 40 procent af alle børn bliver smittet, før de er fyldt fire år, mens andre 40 procent bliver smittet i fire- til otteårsalderen. Virusset er i familie med det herpesvirus, der giver forkølelsessår, og sygdommen smitter både ved direkte kontakt med de bristede blærer på huden og via mikroskopiske dråber i luften.

Sådan er sygdomsforløbet ved skoldkopper

Først dukker et par røde pletter op. Som regel på brystet, ryggen eller i hårbunden. Snart slutter flere røde pletter sig til, og i løbet af få timer har pletterne udviklet sig til små vandfyldte blærer, der breder sig på den lille krop.

Fra en blære dukker op, og til den brister og danner sår, går der som regel en dag eller to. Hvis pletterne opfører sig på den måde, har dit barn fået skoldkopper, og forude venter der jer en række hjemmedage, der helst skal være så rare som muligt.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber

Hvis dit barn bliver smittet med skoldkopper, går der cirka ti til 20 dage, til de første røde pletter viser sig. Til gengæld begynder tumlingen selv at smitte fra tre dage, før udslættet bryder ud, og derfor kan det også være svært at undgå at give smitten videre til andre, fordi du i perioder ikke aner, om dit barn er blevet smittet eller ej.

Når dit barn er blevet smittet, danner hun kun nye blærer i tre til seks dage. Men herefter er I nødt til at vente på, at sårene danner skorper, før hun er smittefri. Typisk vil I også blive bedt om at holde den lille hjemme fra institution, indtil de sidste blærer har dannet sårskorper. Hele forløbet varer gerne mellem syv til ti dage.

Gode råd mod kløen

Den gode nyhed er, at mange børn kun bliver let medtaget af sygdommen. De fleste vil udvikle en let feber og måske være lidt sløj, men tit vil barnet have mod på at foretage sig mange af de samme ting som ellers.

Udfordringen ved skoldkopper er til gengæld de kløende blærer, og det er vidt forskelligt, hvor mange blærer børnene får. Nogle slipper med en håndfuld, og hvis dit barn hører til dem, er kløen som regel ikke noget stort problem. Andre børn får rigtig mange blærer, og så har I brug for lindring til kløen.

LÆS OGSÅ: Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet

Her er det vigtigt, at du sørger for, at dit barn ikke kommer til at koge. Lad være med at pakke barnet ind i uldtæpper og undgå at give meget varme bade, for når dit barn bliver varmt og svedigt, klør blærerne mere. Har du et blebarn med blærer på numsen, så tag bleen af, og sørg for, at der kommer luft til bagdelen. Det hjælper også på kløen.

Hvis dit barn alligevel piller og kradser løs, er der forskellige andre ting, du kan gøre for at hjælpe.

Du kan fx købe et kløestillende zinkliniment på apoteket. Det er flydende, modsat zinksalve, og derfor kan du duppe det ganske forsigtigt på huden uden samtidig at klø i blærerne, sådan som du nemt kommer til, når du skal smøre salve på. Er dit barn meget plaget, kan du give det lidt Panodil. Husk at læse indlægssedlen og vurdere, hvilken dosis der passer til dit barns vægt.

Hvis dit barn er stort nok til selv at klø sig, kan det være næsten umuligt at holde fingrene fra skoldkopperne. Der kommer dog kun ar, hvis barnet får kløet så meget i en blære eller et sår, at der går betændelse i dem. Ellers er sårskorperne efter skoldkopperne uskyldige og efterlader sjældent ar.

Stol på dig selv – du kender bedst dit barn

I langt de fleste tilfælde behøver du slet ikke at gå til lægen med poden. Men hvis du synes, at dit barn trives dårligt, eller du selv bliver utryg, skal du selvfølgelig gøre det.

Der kan nemlig være særligt slemme tilfælde, hvor barnet for eksempel får så mange blærer fra skoldkopper i munden, at det får svært ved at spise og drikke. Eller det kan få mange blærer i ørerne, hvor det generer, og i den slags tilfælde har barnet brug for at få lindring. Hvis du mener, at der er grund til at gå til lægen, skal du gøre det. Brug som hovedregel, at du kender dit barn bedst.

Når din guldklump er sluppet godt af med børnesygdommen, er der i ugerne efter en let forhøjet risiko for, at hun kan blive smittet med andre sygdomme, hvis der cirkulerer noget i familien eller institutionen. Det skyldes, at immunforsvaret hos både børn og voksne altid er nedsat lige efter en overstået sygdomsperiode, og det er helt normalt.

Til gengæld – og det er, uanset om I har kæmpet med ti eller 200 små skoldkopper – kan I glæde jer over, at I nu har overstået en af de klassiske børnesygdomme i fin stil.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

Kom skoldkoppe-kløen (næsten) til livs

 • Du kan roligt hive det gamle husråd med at bruge kartoffelmel op ad skuffen nu. Drys melet på de kløende skoldkopper og dup huden forsigtigt. Hos nogle børn kan kartoffelmel svale huden og dulme kløen.
 • Lav kolde omslag i form af poser med frosne grønsager eller plastikposer fyldt med isterninger. Den nedkølede hud klør mindre end varm hud.
 • Køb et zinkliniment (flydende form) på apoteket, og dup det forsigtigt på blærerne med lidt vat.
 • Du kan forebygge, at der går betændelse i sårene ved at sørge for, at dit barns negle er klippet helt korte. Er det helt galt med kløen, kan du også forsøge at give dit barn bløde handsker på.
 • Sørg for ekstra god håndhygiejne hos guldklumpen. Det er betændelse, der kan gøre det svært for sårene at hele. I sig selv er sårene efter skoldkopper harmløse.

Kilder: Laegehaandbogen.dk, Netsundhedsplejersken.dk og Netdoktor.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme, Tumling og Skoldkopper

610x200_woordy_dmjpg.jpg