RS virus baby

Foto: Getty Images Det er vigtigt at holde øje med, om baby er ramt af RS-virus.

RS virus baby

RS-virus: Alt du skal vide om den smitsomme sygdom

Den smitsomme RS-virus kan få alarmknapperne til at blinke hos især småbørnsforældre. Bliv klogere på sygdommen og få gode råd til at spotte symptomerne.

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 30. juni 2009. Efter aftale med Kaare Lundstrøm, overlæge på Rigshospitalets børneafdeling, er artiklen opdateret af Amalie Louise Bernitt.

Det risler gerne koldt ned ad ryggen hos småbørnsforældre, når kalenderen viser vinter og den kradse RS virus melder sin ankomst. Snuen, som år efter år hærger i institutionerne og sender småfolk på sygehusene med vejrtrækningsproblemer.  

Ja, faktisk er RS-virussen ganske vanskelig at undgå – hvis ikke umulig – og derfor vil næsten alle børn have haft sygdommen mindst én gang, inden de fylder 2 år.

Heldigvis kommer langt de fleste børn godt igennem en RS-virus helt af sig selv. Men derfor er det alligevel godt at kende til symptomerne, så du kan gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Og ellers slappe af og pleje juniors behov! 

Hvad er RS-virus?

En RS virus infektion er en almindelig forkølelsesvirus, som ligner en hvilken som helst anden snue med nys, feber og hoste. Men RS-virus sætter sig på luftrør, bronkier og lunger, hvor der dannes et særligt svært og sejt sekret (slim og snot), som irriterer luftvejene. Samtidig hæver slimhinderne, og det kan gøre vejrtrækningen besværlig.

”Et RS-virus minder på mange måder om akut astmatisk bronkitis. Vejrtrækningen bliver hvæsende, og man kan høre, at der virkelig står noget nede i lungerne, som skal op. De små kan blive så udmattede, at de simpelthen ikke har kræfter nok til at få det op,” fortæller Kaare Lundstrøm overlæge på Rigshospitalets børneafdeling.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber

Infektionen rammer typisk i vinterhalvåret og er meget smitsom. Derfor vil børnehaver og skoler være store smittecentraler.

Det skal du vide om RS-virus

 • RS virus (respiratorisk syncytialvirus) er et almindeligt forkølelsesvirus, der florerer i hele vinterhalvåret fra oktober til april, dog ofte med højsæson i januar.
 • Hvert år indlægges 3 til 4.000 børn med RS virus infektion. Heraf er cirka halvdelen under seks måneder gamle.
 • Voksne og større børn med RS virus vil bare blive almindeligt forkølede, mens helt små børn, især i det første leveår, kan blive meget syge.
 • Virusset sætter sig på de øvre og nedre luftveje, det vil sige luftrør, bronkier og lungerne. Der dannes slim og snot i luftvejene, slimhinderne hæver, og små børn vil have svært ved at hoste slimen op fra lungerne. Samtidig kan de få svært ved at trække vejret.
 • Et lille barn med RS virus skal på hospitalet, hvis det er meget forkølet og bruger alle sine kræfter på at trække vejret.

Hvem kan blive syge af RS-virus?

Alle mennesker kan blive ramt af en RS virus infektion, men for voksne og større børn er virussen lige så ufarlig som en almindelig forkølelse. For de nul til toårige kræver det imidlertid mange kræfter at trække vejret og hoste sekretet op. Det gælder især børn under et år.

”Et lille barn er på alle måder mindre end en voksen. Det gælder også størrelsen på luftrøret og bronkierne. Men hævelsen i slimhinderne er den samme, uanset om man er barn eller voksen. Derfor rammer en RS virus infektion små børn hårdest,” fortæller Kaare Lundstrøm.

Sådan konstaterer du, om dit barn har RS-virus

Hvis dit barn blot er snottet, men ellers er frisk, spiser normalt og gerne vil have kontakt, er der ingen grund til panik. Bliver hun bleg, afviser kontakt og har svært ved at spise, skal du dog være opmærksom.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du dit barn varmt i vinterkulden

Og så skal du holde øje med, hvordan din lille snotnæse trækker vejret. Hvis hun trækker maven helt ind under ribbenene, er det tegn på, at hun bruger for mange kræfter. Hold også øje med hurtig vejrtrækning og lyd på udåndingen.

Sådan behandler du RS-virus

Er dit barn udmattet, slapt og har svært ved at hoste slimen op, skal du søge hjælp på skadestuen eller en børneafdeling. Børn under et halvt år med RS-virus infektion vil som regel blive indlagt på hospitalet. Her får de hjælp til at trække vejret ved hjælp af C-PAP-metoden, hvor en lille tingest blæser varm luft ind gennem næsen og videre ud i lungerne.

Derudover får børnene ofte ilttilskud, behandling med astmamedicin og hjælp til at suge slimet væk fra luftvejene. Typisk skal I være indlagt sammen et par dage til en uge. Kun i yderst sjældne tilfælde skal der mere behandling til, som vil kræve længere indlæggelse.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk? Her er 17 myter om dig og din baby

Har du større børn, som er ramt af RS-virus, skal du i langt de fleste tilfælde blot lade kroppen klare sagerne selv – og tage dig lidt ekstra godt af junior imens.

Symptomer på om din baby har alvorlig RS-virus:

 • Ikke orker at spise. Hvis barnet for eksempel normalt ammer i 15 minutter ad gangen og pludselig ikke orker mere efter to til tre minutter, er der noget galt. Dette skal ikke forveksles med, at et meget forkølet barn nogle gange skal holde pause for at trække vejret, men så tager fat igen bagefter.
 • Bruger mange kræfter på vejrtrækningen. Hvis barnet suger maven helt ind under ribbenene under vejtrækningen, er det tegn på, at vejrtrækningen kræver rigtig mange kræfter, og at barnet over længere tid risikerer at blive meget udmattet.
 • Trækker vejret med hvæsende lyde. Det er tegn på, at luftvejene er fyldt med slim.
 • Laver knirkelyde på udåndingen. når vi har svært ved at trække vejret, er det en automatisk refleks, at vi bruger stemmebåndene til at yde modstand, når vi ånder ud.
 • Virker sløvt og ikke gider kontakt.
 • Er blegt i huden.
 • Har blå hud omkring munden og under fingerneglene.
 • Har indsunkne øjne og fontaneller (fontanellerne er de bløde områder i kraniet, hvor knoglerne ikke er vokset sammen endnu).

Kan RS-virus undgås?

Selv om RS-virus langtfra er sjovt, er der ifølge Kaare Lundstrøm ingen grund til, at du isolerer dig i en glasklokke hele vinteren. Dog anbefaler han, at du så vidt muligt forsøger at holde din baby på under et år på afstand af forkølede voksne og børn. Daginstitutioner er store smittecentraler, og hvis det er muligt, skal du undgå meget tæt pakkede rum i vinterhalvåret, hvor risikoen for virus er størst.

LÆS OGSÅ: Børnesygdomme: Hjælp dit barn gennem vinteren

Du skal dog ikke nægte en forkølet storebror eller storesøster at være sammen med sin lillebror eller -søster på grund af fare for smitte. Sørg i stedet for, at den store vasker hænder, når de har med den lille at gøre. RS-virus smitter nemlig via det sekret, barnet nyser ud i hænderne.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Børnesygdomme og Sygdom