Op til mor – eller gå selv?
SPONSORERET indhold

Op til mor – eller gå selv?

Fra 1 årsdagen kommer der fart på motorikken, og snart kan dit barn gå, løbe, hoppe og kravle på trapper. Men hvor meget kan du forlange af din baby, som hellere vil bæres eller sidde i klapvognen end at gå selv?

Af:: Eline Holm
24. nov. 2009 | Børn | Vores Børn

Du er fast besluttet på, at det skal være slut med at lege pakæsel på dit barns vegne. Ungen er jo et rent energibundt, og den halve kilometer til dagplejen virker som en mere end overkommelig distance for de små ben – og det er jo så sundt at gå. Men der går ikke mere end to minutter, før den lille trold rækker armene i vejret med et ‘op til mor!’

Det kan være svært at forstå, hvorfor tumlingen ikke er helt ekstatisk over at få lov at bruge sine nye færdigheder ved enhver lejlighed. Men faktisk passer en gåtur i voksenforstand slet ikke til den lilles motorik, forklarer børnefysioterapeut Metteemilia Nørregaard.

LÆS OGSÅ: Op at gå: 7 sjove udfordringer

– Dit barns naturlige bevægelsesmønster er at skifte mellem at gå forlæns, baglæns og til siden, småløbe og stoppe op for at kigge på noget interessant, forklarer hun.

– Derfor er det meget kedeligt at gå pænt ved siden af dig. Når dit barn mærker, at du skynder på det og vil have det til at gå på en bestemt måde, vil det hellere op i klapvognen eller bæres, fortsætter hun og understreger, at kravet om at komme op ikke altid er et udtryk for, at barnet ikke magter udfordringen fysisk.

Træn bentøjet

Det er forskelligt fra barn til barn, hvor langt bentøjet kan bære. Men som hovedregel kan et lille barn tilbagelægge cirka det samme antal kilometer som sin alder. En toårig bør altså kunne gå cirka to kilometer. Selv om det kan være svært at gennemtrumfe i praksis, råder Metteemilia Nørregaard til, at du så ofte som muligt får mini til at tage de dertil indrettede legemsdele i brug.– Det handler ikke så meget om vaner, for du kan godt nå at ændre på dit barns motionsvaner efter treårsalderen, forklarer hun.LÆS OGSÅ: Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn– Men det er vigtigt for barnets motoriske udvikling, at det øver sig i at bevæge sig, så snart det kan. Ellers kommer det bagud i forhold til sine jævnaldrende, og det opdager meget tidligt, hvis det ikke er ligeså god til at gå og løbe og klatre som sine kammerater, og kan miste noget af motivationen.

Skab succesoplevelser

Samtidig gør en solid motorisk erfaring fra de første leveår det nemmere for dit barn at sidde stille på skolebænken, når den tid kommer. Har junior styr på sin krop, får han eller hun nemlig lettere ved at finde ro og koncentrere sig. Det er dog ikke ensbetydende med, at dit barn skal i benhård træningslejr.Derimod er det afgørende, at den lille gymnast får nogle succesoplevelser, som giver blod på tanden til at hoppe, springe og danse endnu mere. Står tumlingen for eksempel og klynker i trappeopgangen, kan det være nedslående for den lille størrelse, hvis du holder fast på, at han eller hun død og pine skal kæmpe sig hele vejen op til tredje.LÆS OGSÅ: Motorik: Få en sund balanceI stedet kan du komme barnet i møde ved at lave en aftale om, at klatremusen selv går til første eller anden sal, og at der derefter er grønt lys for at komme op til mor. Barnet vil være stolt over at have fuldført en overkommelig opgave, som udløser velfortjent ros og en ‘præmie’ i form af at blive båret resten af vejen.– Hvis I forhandler jer frem til en løsning, kommer I begge to ud af situationen med succes. Og når du roser dit barn, virker det selvforstærkende, så barnet får lyst til at prøve igen næste gang, forklarer Metteemilia Nørregaard.

Parkér kareten

Det er en god idé, at du – så ofte tiden tillader det – gør den daglige transport til en leg. Hvis du skal nå otte butikker inden lukketid, kan det være nødvendigt med klapvognen, men ellers skal der ikke meget fantasi til, for at gåturen til Netto kommer ned i børnehøjde. Leg katten efter musen, eller balancér på kantstenen hele vejen – så kan dit barn pludselig se idéen med at spadsere.– Dit barn ser ikke noget formål i at gå i sig selv. Men hvis I leger, bliver det pludselig interessant. Det kan også være en god idé at have et spændende mål med gåturen, for eksempel at I skal i skoven og finde grankogler eller på legepladsen,” foreslår Metteemilia Nørregaard og tilføjer, at du ikke skal forvente, at tumlingen går selv, hvis du har klapvogn med.Dit barn har været vant til at blive trillet rundt, så længe det kan huske, og derfor er der ikke noget mærkeligt i, at Frøken Magelig forventer at komme op, når muligheden er der. Parkér kareten derhjemme – og skal der et stykke udstyr til, så prøv med plastik-scooteren eller den trehjulede cykel, som er fine til at gøre korte afstande mere fordøjelige. De små køretøjer er dog ikke egnede til længere ture, så bliv ikke overrasket, hvis du ender med scooteren under armen efter 500 meter, eller når det går op ad bakke. I to- til toethalvtårsalderen er løbecyklen et godt alternativ, som både giver fart over feltet og styrker dit barns balance.

Brug for en pause

Indimellem slipper de små batterier selvfølgelig op. Det kan være svært at vurdere, hvornår det sker, for på en sjov legeplads synes barnet at have uanede mængder af energi, mens mere kedelige fysiske strabadser kan få trætheden til at lyse ud af de små øjne.

Dit barns reaktion over for spændende ting i omgivelserne er en god indikator for, om lilleputten rent faktisk er udkørt. Nægter junior det ene øjeblik at gå, mens ungen det andet øjeblik løber hen i vejkanten for at nærstudere en blomst, er der højst sandsynligt mere at give af. Men kan end ikke synet af en kat eller en hund få de små lemmer til at spjætte af begejstring, tyder alt på, at der er totalt udsolgt. Og så er det selvfølgelig okay at give den lille en pause fra de motoriske anstrengelser.