Vores etårige dreng virker så vred

Vores etårige dreng virker så vred

Faktaboks

Margrethe Brun Hansen er uddannet cand. psych. og pædagog og har specialiseret sig i børnepsykologi og familierådgivning. Hun er kendt for altid at tage barnets parti og vil på den kærligste måde guide dig frem til en løsning på problemet.

Margrethe Brun Hansen er desuden forfatter til en lang række bøger og arbejder i dag som selvstændig psykologisk konsulent samt kursus- og foredragsholder.

Spørgsmål:

Vores skønne dreng på 15 måneder har altid haft et iltert temperament; han kaster sig ned og skriger ved den mindste modgang. Hvis der er noget, han ikke må, bliver han så rasende, at han nogle gange slår sig, når han kaster sig ned eller bagover.

Raseriet kan blive ved i op til 30 minutter. Vores problem er, at vi jo ikke kan tale med ham, når han er så rasende.

Det værste er, når han skal skiftes og kaster sig rundt på puslebordet. Det kan tage et kvarter at skifte en ble, og oftest falder han først lidt til ro, når vi bliver gale.

Vi prøver nogle gange at lokke med ‘nu går vi ind og får en ren ble, og bagefter læser vi bog.’

Hans storebror er et år ældre og et roligt og (lidt for) fornuftigt barn, men både han og resten af familien lider efterhånden under lillebrors hysterianfald.

Hvordan pokker skal vi takle det?

Hilsen Rikke

Svar:

Kære Rikke

Børn fødes med meget forskellige temperamenter. Det betyder, at de reagerer vidt forskelligt i de samme situationer. Nogle børn brokker sig for eksempel kun lidt, hvis man siger nej til dem, mens andre går i bro og skriger over så enkel en ting som ‘nej, ikke hælde mælk på bordet’.

Det skyldes, at barnet i vuggestuealderen er ved at udvikle en fornemmelse af sig selv, og i den periode har barnet brug for at afprøve muligheder, og nogle får behov for at markere deres selvstændighed i forhold til far og mor. Jeres to børn er født med to forskellige temperamenter. Det første barn er et roligere barn, mens jeres lille dreng er en fighter med et godt temperament.

Netop denne adfærd er svær at ændre, mens barnet er så lille, og især fordi han ikke har et sprog endnu. Men jeg kan trøste jer med, at det næsten altid ophører, når de bliver lidt ældre. Konflikterne vil nok være der, men de er meget nemmere at løse. Dels fordi sproget udvikler, dels fordi han bliver mere moden.

LÆS OGSÅ: Hjælp, mit barn har temperament

Her er nogle forslag til, hvad I kan gøre her og nu:

I voksne skal først af alt slappe lidt af – det er træls, men det går over.

Sørg for så mange faste rutiner i hverdagen som muligt. Ændringer giver ofte uro.

Forsøg at undgå ordet ‘nej’ – prøv ‘ja’ i stedet. Det er nemlig ofte, at ordet ‘nej’ tænder barnet. Hvis han vil have en is, så sig ikke ‘nej, du får ikke is’. Sig ‘ja, is er dejligt – det får vi en anden dag’.

Når han bliver vred, så hjælp ham ved selv at være rolig. Sig ‘hvor er du bare vred og ked af det’ eller ‘du kan slet ikke blive glad igen?’, og gå så væk fra ham – ud at pakke tasken eller lave en kop kaffe.

Nogle gange kan man aflede ham, men brug ikke belønning – en enkelt gang er dog okay.

Hvis han skriger i længere tid, er det en god idé at bære ham ind i hans seng, men det er vigtigt, at I undgår at hidse jer op. Sig for eksempel ‘du har brug for fred og ro, når du er så vred, så put lidt her med din lille bamse. Mor går ud og laver mad’. Selv om han ikke kan tale, kan han fint forstå, hvad I siger – både talemæssigt og kropsligt. Børn kan fornemme, om vi er vrede eller hjælpsomme.

Jeg ved, at det kan være en hård tid, men husk på, at det er en periode, der går over.

Venlig hilsen Margrethe Brun Hansen

LÆS OGSÅ: Kan man opdrage en 1-årig?