Arne Jacobsens smukke original: Sofaen Mayor
Den nye Mayor-sofa er tro mod den smukke original, der oprindelig blev tegnet til Søllerød Rådhus og skabt i kernelæder og eg. Det har Arne Jacobsens barnebarn, Tobias Jacobsen, nemlig sørget for i samarbejde med det danske designfirma &tradition, der nu relancerer sofaen.Mød ham her.
Hvorfor relancerer I Mayor-sofaen?
– Jeg faldt på et tidspunkt over de fire, smukke Mayorsofaer, som stadig står på Søllerød Rådhus med deres originale læderbetræk, og kontaktede &tradition om muligheden for en relancering. Under hele projektet har min rolle været at sørge for, at den ’nye’ sofa kom så tæt på originalen som muligt. Den blev skabt i en tid, hvor verden var mere håndværksmæssigt orienteret modsat i dag, hvor de fleste ting bliver produceret industrielt. Men vi fandt en dansk producent i Litauen, som er kendt for deres gode og grundige håndværksmæssige traditioner.
Hvordan passer Mayor-sofaen til tiden i dag?
– Krisen har heldigvis også været godt for noget. Jeg oplever, at den har skabt mere fokus på, at tingene har en historie, og det er fedt at se, at der bliver investeret mere i ægte værdier som fx tid med familien og hjemmet. Og det billede kan jeg sagtens genkende med Mayor-sofaen, for den udtrykker på mange måder også åndelige værdier, fordi den er så smuk. I den kan man være sammen, eller man kan bruge den som et lille rum i rummet, fordi den skærmer lidt for omgivelserne.
Hvad betyder sofaen for dig?
– Jeg er nostalgiker, og det er en helt speciel oplevelse, når jeg ser ting, som ikke har været i produktion længe. Den oprindelige Mayor i ubehandlet kernelæder er jo ufattelig smuk. Min farfar var med til at tegne Søllerød Rådhus, og når jeg ser på alle bygningens detaljer og proportioner, og hvordan alting hænger sammen, falder det hele på plads. Det gælder også for sofaen, hvor designet spiller på kontrasten mellem den bløde overdel og det stramme understel i eg.
Er der ligheder med Arne Jacobsens øvrige møbeldesign?
– Jeg synes, at man kan se hans udtryk i designet. Den store runding og radius ved armlænene og flowet i de ubrudte linjer, der kører hele vejen rundt. Det ser man fx også i designet af Myren, Svanen og Ægget. Sofaens forside og bagside hører sammen i en lang linje, og samtidig har de en spinkelhed, som min farfar også dyrkede i sine byggerier. På den måde står sofaen meget krystallisk i rummet som en let og skarp skulptur. Det er jo en super skulpturel sofa med polstring, som man polstrede i gamle dage, med hestehår og knapper. I dag er polstringen dog lavet af skum.
Mayor-sofaen relanceres nu af den danske designvirksomhed &tradition i samarbejde med Arne Jacobsens barnebarn, Tobias Jacobsen, og fonden bag Arne Jacobsens design. Sofaen blev oprindelig tegnet til Søllerød Rådhus som del af et totaldesign sammen med arkitekten Flemming Lassen. Sammen stod de bag udformningen af bygningen og interiøret med alt fra møbler til dørhåndtag i perioden 1939-1942, dvs. længe før de møbler, som de fleste måske forbinder med Arne Jacobsen, så dagens lys. Mayor blev oprindelig skabt i lyst, cognacfarvet læder og fås nu i flere forskellige farver og kvaliteter. www.andtradition.com
Læs også om to nye smukke snedkerier fra Naver Collection