
Julesange: Hæftet med de bedste danske julesange
Det er tid til at danse om juletræet med vores kære og synge de dejlige danske julesange. Juleaften handler om traditioner, og de gamle sange og salmer hører med. Her får du ALT for damernes sanghæfte til juleaften.
Julesange: Tekster til alle klassikerne
Det kan være svært at huske julesangenes tekster fra år til år – men fortvivl ikke. Vi har samlet et hæfte til dig.
Printversion: Hvis du vil printe sanghæftet, kan du gøre det her
- Et barn er født i Betlehem
- Glade jul, dejlige jul
- Julen har bragt velsignet bud
- Dejlig er den himmel blå
- Det kimer nu til julefest
- Juletræet med sin pynt
- Julen har englelyd
- Højt fra træets grønne top
- Sikke en voldsom trængsel og alarm
- Nu har vi altså jul igen
Vi synger gerne de danske julesange til mange forskellige arrangementer op til jul - i kirken, til juletræsfester og til Santa Lucia optog. Men juleaften er der, hvor julehæftet som oftest kommer i brug.
År efter år finder vi det frem efter julemiddagen den 24. december, når vi er klar til at danse om juletræet hånd i hånd – og ingen i familien helt kan huske de mange tekster.
Læs også: De hyggeligste julemarkeder
Hvor kommer de danske julesange og salmer fra?
Mange danske julesange skrevet af danske digtere med inspiration i ældre og udenlandsk musik, er fast på repertoiret i både hjem og kirke ved juletid.
Heriblandt Grundtvigs Dejlig er den himmel blå (1810), Det kimer nu til julefest (1817) og Et barn er født i Betlehem (1820) samt Ingemanns klassikere Julen har bragt velsignet bud (1839) og Glade jul, dejlige jul (1850).
Tidligere var julens sange typisk hentet fra salmebogen, men med den borgerlige jul i 1800-tallet ændrede det sig. Det gav os sangene Sikken voldsom trængsel og alarm (1873) og Højt fra træets grønne top (1847) af Peter Faber.
Også op igennem 1900-tallet kom der mange nye julesange til – blandt andet pga. radioens udbredelse. Juletræet med sin pynt af Mogens Lorentzen (1939), Otto Brandenburgs Søren Banjomus (1969), MC Einers Jul det cool (1988), Drengene fra Angoras Jul i Angora (2004) og Let Love Be Love af Juice, Soap, Christina og Remee.
Pigekoret synger Højt fra træets grønne top
Julesange fra tv
Fra populære film har vi også fået mange julesange bl.a. Svend Gyldmarks Til julebal i Nisseland (1956) og When you wish upon a star fra Pinocchio (1940), der afslutter Disneys årlige juleshow.
Og så selvfølgelig diverse sange fra de mange populære julekalendere i fjernsynet – bl.a. Cool Jul med Pyrus fra Alletiders Eventyr (TV2, 2000) og Det er risengrød fra Nissebanden i Grønland (DR, 1989).
Læs også: Alle tiders bedste julekalendre
Julens sange fra udlandet
Mange af julens traditionelle sange stammer fra udlandet. Nu’ det jul igen og Luciasangen fra Sverige og På loftet sidder nissen (1920’erne) fra Norge.
I nyere tid har især USA været storleverandør af julesange med bl.a. Jingle Bells (1857, på dansk 1947), White Christmas (1942, på dansk 1947), I Saw Mommy Kissing Santa Claus (1952), samt Whams Last Christmas (1983) og Mariah Careys All I Want for Christmas Is You (1994).