Julesange-tekster: Hæftet med julesange til juleaften
SPONSORERET indhold

Julesang-tekster: Hæftet med de bedste, danske julesange

Det er tid til at danse om juletræet med vores kære og synge de dejlige, danske julesange. Juleaften handler om traditioner, og de gamle sange og salmer hører med. Her får du ALT for damernes sanghæfte til din juleaften.

23. dec. 2021 | Bolig | ALT for damerne

"Englenes sang ..." Eller nej, vent. Hvordan er det nu, teksten lyder? Er det ikke: "Guds engle sang med fryd derom..."

Det kan være svært at huske sangteksterne fra år til år, når vi hånd i hånd skal rundt om juletræet for at synge julesange – men fortvivl ikke. Vi har samlet et hæfte til dig, så du uden problemer kan synge med på alle de populære julesange.

Julesange: Tekster til alle klassikerne: Se sanghæftet online her

Sanghæftet indeholder nedenstående 10 julesange.

  1. Et barn er født i Betlehem
  2. Glade jul, dejlige jul 
  3. Julen har bragt velsignet bud 
  4. Dejlig er den himmel blå 
  5. Det kimer nu til julefest 
  6. Juletræet med sin pynt 
  7. Julen har englelyd
  8. Højt fra træets grønne top
  9. Sikke en voldsom trængsel og alarm
  10. Nu har vi altså jul igen 

Vi synger gerne de danske julesange til mange forskellige arrangementer op til jul - i kirken, til juletræsfester og til Santa Lucia-optog. Men juleaften er der, hvor julehæftet som oftest kommer i brug.

År efter år finder mange danske familier sanghæftet frem efter julemiddagen den 24. december, når vi er klar til at danse om juletræet hånd i hånd – og ingen i familien helt kan huske de mange tekster.

Læs også: De hyggeligste julemarkeder

Hvor kommer de danske julesange og salmer fra?

Mange danske julesange, som er skrevet af danske digtere med inspiration i ældre og udenlandsk musik, er en fast del af repertoiret i både hjem og kirke ved juletid.

Heriblandt Grundtvigs Dejlig er den himmel blå (1810), Det kimer nu til julefest (1817) og Et barn er født i Betlehem (1820) samt Ingemanns klassikere Julen har bragt velsignet bud (1839) og Glade jul, dejlige jul (1850).

Tidligere var julens sange typisk hentet fra salmebogen, men med den borgerlige jul i 1800-tallet ændrede det sig. Det gav os sangene Sikken voldsom trængsel og alarm (1873) og Højt fra træets grønne top (1847) af Peter Faber.

Op igennem 1900-tallet kom der mange nye julesange til – blandt andet pga. radioens udbredelse. Juletræet med sin pynt af Mogens Lorentzen (1939), Otto Brandenburgs Søren Banjomus (1969), MC Einers Jul Det' Cool (1988), Drengene fra Angoras Jul i Angora (2004) og Let Love Be Love af Juice, Soap, Christina og Remee og Nu' det jul igen af Bazaar (1998), som får mange familier rundtom i landet til at løbe rundt i hele huset i en lang kæde, mens sangen synges i et hurtigere og hurtigere tempo.

Pigekoret synger Højt fra træets grønne top

Julesange fra tv 

Fra populære film har vi også fået mange julesange bl.a. Svend Gyldmarks Til julebal i Nisseland (1956) og When you wish upon a star fra Pinocchio (1940), der afslutter Disneys årlige juleshow.

Og så selvfølgelig diverse sange fra de mange populære julekalendere i fjernsynet – bl.a. Cool Jul med Pyrus fra Alletiders Eventyr (TV2, 2000), Det er risengrød fra Nissebanden i Grønland (DR, 1989) og De Nattergales It's Hard to Be a Nissemand (TV 2, 1991).

Læs også: Alle tiders bedste julekalendre  

Julens sange fra udlandet

Selvom julesang-traditionen er stor i Danmark, stammer mange af julens traditionelle sange fra udlandet. Fx er Nu’ det jul igen og Luciasangen fra Sverige, mens På loftet sidder nissen (1920’erne) er fra Norge.

I nyere tid har især USA været storleverandør af julesange med bl.a. Jingle Bells (1857, på dansk 1947), White Christmas (1942, på dansk 1947), I Saw Mommy Kissing Santa Claus (1952), samt Whams Last Christmas (1983) og Mariah Careys All I Want for Christmas Is You (1994).

Anbefalet til dig