Indretning
SPONSORERET indhold

"Jeg kan bedst lide, når det er lidt skævt eller pjusket. De snorlige nordmannsgraner er næsten for pæne"

Der er dømt afslappet jul hos fotograf Tia Borgsmidt og hendes familie. Julegaverne bliver købt allerede i november. Så ligger de og pynter hele december, og der er masser af tid til hygge i det kreative hjem.

Af: Mette Kirstine Brinch Foto: Tia Borgsmidt
14. dec. 2015 | Bolig | BoligLiv

Tias rækkehus i Virum. På hoveddøren hænger en fin krans, som Tia har snoet sammen af lærkegrene.

Tia Borgsmidt er en travl dame i december, hvor programmet med at fotografere boligreportager og mad er helt fyldt op. Så hun har efterhånden erfaret, at det godt kan betale sig at købe gaverne i god tid.

– Engang var jeg den, der styrtede ned i Magasin lillejuleaften for at nå de sidste julegaveindkøb. Men jeg synes, at det blev alt for stressende, så nu har jeg gjort det til min egen lille tradition at købe gaverne i rigtig god tid, forklarer Tia. Når gaverne er i hus, bliver de pakket fint ind og får lov at ligge fremme på skabet i stuen og pynte hele december måned. Først juleaften bliver pakkerne lagt under juletræet.

Julepyntsforhandling

Uanset om Tia og hendes familie fejrer jul hjemme eller ude, er juletræet et must hos Tia hvert år. Pynten skal helst være enkel, men juletræet behøver ikke at være helt perfekt.

– Jeg kan bedst lide, når det er lidt skævt eller pjusket. De snorlige nordmannsgraner er næsten for pæne, siger Tia, der fandt årets lærketræ hos den lokale blomsterhandler. Første søndag i advent bliver det lille rækkehus i Virum pyntet op, og børnene hjælper til. De tømmer de tre kasser med julepynt, morer sig over deres gamle juleklip fra børnehaven, og så forhandles der om, hvem der skal have hvad på sit værelse.

– Til sidst må jeg lige gribe ind og nedtone pynten lidt rundt omkring, så vi ikke drukner i det. For der er en del mere pynt i kassen, end jeg behøver at have hængende rundt omkring, siger Tia, som altid kommer til at anskaffe sig mere pynt til samlingen hvert år. Via sit arbejde bliver hun ofte fristet til nyt julepynt, eller også lokkes hun af de mange hyggelige julemarkeder i København.

– Jeg kan godt blive træt af at se det samme pynt hvert år, så derfor synes jeg, det er sjovt at finde nogle helt særlige ting på f.eks. arkitektskolens julemarked. Der kommer man altid hjem med et helt lille kunstværk til træet, fortæller hun.

Tid til julehygge

Det bedste, Tia ved i julemåneden, er at krybe sammen i sofaen og se julekalender med Morten og børnene. Men hun holder også af traditioner, som f.eks. når hele familien besøger børnenes gudmor i hendes sommerhus i Sverige.

– Her bliver der virkelig julet igennem, hvor hvert øjeblik bliver udnyttet til at finde gran i skoven, klippe juleklip eller bage  brunkager. Gudmor Louise finder altid på de sjoveste julelege og hjemmelavede gaver. Det er en weekend, hvor alle bare hygger sig, og vi får koblet lidt af. For man skal jo også huske at hygge sig op til jul, siger Tia, der godt kan finde på at tage en pjækkedag med børnene i december.

– Igen for at undgå det der julestress, smiler Tia.

På trappen hænger små hvide papirposer med pakkekalendergaver til hele familien. Nogle dage er det Mathilde, der er heldig, andre dage Oscar eller en af de voksne.

På en gåtur i skoven tog Tia lærkegrene med hjem, som hun har sat i en stor vase fra House Doctor og hængt pynt på.

Skønne blå og grå nuancer sammen med naturtræ giver en hyggelig stemning. Sofaen er fra Gervasoni og fås hos 1000chairs. Lamperne er fra Madam Stoltz, plaiden fra Georg Jensen Damask, og sofabordet er fra The Travelling Band. Maleriet over sofaen er af Thomas Langhoff.

Tia får altid klaret julegaverne i november for ikke at stresse over indkøb af dem i december.

TIP
Læg dine smukt indpakkede gaver til skue øverst på et skab. Så kan børnene ikke nå dem, og pakkerne får lov at ligge og pynte helt til jul.

Mathilde på 11 år hjælper med at pynte juletræet. Julekuglen med fjer er fra House Doctor.

Juletræet behøver ikke være helt perfekt, men må gerne være lidt skævt, synes Tia. Så er det ekstra hyggeligt. Træet er et lærketræ, som Tia fandt hos den lokale blomsterhandler.

TIP
Vil du have et anderledes juletræ i år, så kig hos blomsterhandleren, som ofte har mere specielle træer end ved juletræssalget ved siden af supermarkedet.

Notesbøgerne fandt Tia på arkitektskolens julemarked, mens trædimsen er et loppefund.

Tias mand, Morten, har selv svejset spisebordet i køkkenet. Stolene er fra Carl Hansen & Søn. Lampen med pink stofledning er fra Honning & Flora.

I køkkenet har Tia hængt en plexiglasreol op fra Hay, hvor hun jævnligt skifter tingene ud. Hvert år til jul kommer isbjørnen fra Royal Copenhagen frem.

De blå tallerkner er gamle juleplatter. Pillivuyt etagefadet er fra et loppemarked, og skærebrætterne er fra Honning & Flora.

På spisebordet har Tia pyntet et stort træfad fra Honning & Flora med lys i glas, hyacinter, kogler og andre smukke ting, der spreder julestemning.

I et hjørne af stuen har Tia indrettet et arbejdshjørne, hvor hun kan redigere billeder og samtidig hygge med familien. Skrivebordet er fundet på lauritz.com. På væggen hænger en opslagstavle med inspirationsbilleder.

På vandrørene i stuen hænger en sød hund fra Class & Co.

Den smukke papirpynt er lavet af Sara Luth og fundet på arkitektskolens julemarked.

Der har også sneget sig lidt pynt ind i badeværelset. Skabet er fra Smukt Brugt. Den gamle saltkrukke af glas på væggen er perfekt til at opbevare makeup i. De små træer er fra Søstrene Grene.

Tia samler på keramik og æsker, og i det smukke vitrineskab i soveværelset står en del af dem. Oven på skabet pynter Bjørn Wiinbladfigurer og en glaslampe, som Tia engang fik i julegave af sin mand. Skabet er fra Lindebjerg Design. På væggen hænger knager fra Muuto. Den grå keramikstjerne er fra Anne D. Langhøj.

► SE OGSÅ: Stram stil: Cool & grafisk hygge
► SE OGSÅ: Hyggelig treværelses: Helt vild med jul
► SE OGSÅ:
Nordisk stil: Jul i naturens blide farver