Kolonihavehus på Amager
SPONSORERET indhold

Jesper så potentiale i en nedslidt kolonihave – nu har han totalt forvandlet stedet

Jesper har ikke kørekort og har heller ikke tænkt sig at få et, så derfor gik jagten ind på et fritidshus i cykelafstand til både hjemmet, jobbet og værkstedet på Vesterbro. En dag var huset der endelig – men det var desværre temmelig nedslidt.

Af: Anja Blinkenberg Foto: Maria Vous
02. apr. 2024 | Bolig | BoligLiv

En drøm om en dag at kunne leve af at lave keramik er et højt ønske for Jesper, der arbejder som kurator på Dansk Arkitektur Center, så han cykler nærmest nonstop mellem sin bolig, sit job og sit keramikværksted på Vesterbro i København.

Hverdagen fungerer perfekt mellem de daglige baser, men alligevel spirede en tanke om at have et sted, hvor han for en stund kunne slippe alt i hverdagen. Således begyndte jagten på en fritidsbolig – dog stadig i cykelafstand. Det blev til mange cykelture til forskellige haveforeninger for at fornemme stemningen.

jespers-kolonihave-frontjpg.jpg
Kolonihavehuset blev bygget i 2018. Foran de store vinduer fra gulv til loft er der etableret en skøn træterrasse, hvor mange af sommerens timer bliver tilbragt.

Til sidst faldt han for haveforeningen Selandia, men der var sjældent huse til salg, så endnu et par somre gik, før der pludselig kom et hus på markedet, som han kunne se sig selv i fremover. Velvidende at husene nærmest bliver solgt inden for et par timer, tog han til åbent hus samme dag, og om aftenen var huset hans.

"Jeg kneb mig selv i armen over mit held, og kunne ikke vente med at flytte ind."

jespers-kolonihave-stue.jpg
I stueområdet bruges en Ikea daybed fra kollektionen Sinnerlig som sofa – den er fundet på DBA, hvor der er rift om de gamle Ikea-klassikere. Sofabordet er af Alvar Aalto og er ligeledes købt på DBA. Loungestolen er fra Artek, designet af Ilmari Tapiovaara – den er købt på lauritz.com.

Fra mormors kolonihave til nybyg

"Vi startede med at bo i det hus, der var på grunden, et rigtigt 'mormors kolonihavehus'" fortæller Jesper. 

jespers-kolonihave-kokken.jpg
Køkkenet er et gammelt Tectum køkken fra 70’erne, som er fundet på DBA. Men køkkenprocessen startede faktisk med et ønske om at få en stålbordplade med underskabe i træ. "Vi fandt en flot stålbordplade på DBA, og så er køkkenet og modulerne blevet indkøbt og tilpasset bordpladen," fortæller Jesper. Armaturet er fra Vola, og de røde lamper over køkkenbordet fra Fog & Mørup har hængt på Jespers børneværelse.

"Men efter et par år indså vi, at det ikke ville give mening at blive ved med at reparere og lappe på det, da det var alt for nedslidt. Så vi væltede huset og byggede et nyt. Vi var selv med til at tegne det, præcis så det passede til vores behov, og derefter allierede vi os med en tømrer, som byggede huset for os, siger han. Tanken var at bibeholde den stil, der passer til området, så huset blev lavet med tagpap, vandret træbeklædning malet i grøn umbra og bygget med stort fokus på bæredygtighed."

jespers-kolonihave-spisebord.jpg
I stuen har Jesper fået sat store tidstypiske vinduer i for af få haven helt ind i huset. De gule gardiner er i brug, når solen er for stærk og er fra firmaet Nobodinoz. Spisebordet er et arvestykke fra Jespers morfar og stolene er Alvar Aaltos model 66. Reolen er produceret af en dansk møbelsnedker og fundet på DBA.

Der er lavet en overordnet linje for en stil, som Jesper ønskede og derefter er der brugt flid og tid på at finde forskellige ting på DBA, samt i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.

Farverige 70’er vibes

Selve huset er blevet malet indvendig, der er nye vinduer overalt, og så er der købt et brugt køkken, som er bygget op igen, samt blevet bygget en seng af resttræ med plads til opbevaring. 

jespers-kolonihave-seng.jpg
Sengen er bygget til rummet, og har store, dybe skuffer under med plads til tøj og andre nødvendigheder. Fra den hævede seng kan man ligge og kigge ud i haven.

"Vi ville gerne ramme en stil fra 70'erne, som vi rigtig godt kan lide. Det er en farverig stil, der også gør at indretningen i kolonihaven adskiller sig fra hvordan vi bor derhjemme. En lille tidslomme, hvor det blev et sjovt projekt at finde møbler og ting der passede ind og få det til at se ud som om de altid havde været der," fortæller Jesper.

jespers-kolonihave-badevaerelse.jpg
Badeværelset skiller sig ud fra de andre rum i huset. Det startede helt hvidt, men en dag fik Jesper og Jakob lyst til at male det blåt. Det var en hurtig beslutning, og de har været rigtig glade for det, fordi det er en farve der gør dem begge i godt humør.

Og det gælder også udendørsarealerne.

"Alt ved og omkring huset er skabt fra bunden i 2018, men med fokus på at få det til at se ud som om, det har set sådan ud i mange år. Derfor har vi ladet alt vokse lidt vildt, og købt en del større buske og stauder på DBA for ikke at skulle starte forfra med frø eller små stiklinger," siger Jesper, der nyder udelivet i hele området.

jespers-kolonihave-have.jpg
"Vi har plantet alt selv. Da vi overtog haven, var det primært en stor græsplæne med et par stauder her og der, og
vi har forsøgt at matche området med den beplantning vi har valgt," fortæller Jesper.

"Udover livet i haveforeningen byder området på gårdsalg med hjemmelavet marmelade, fælleden, fuglene og fine strande, og hele ideen med at have et kolonihavehus, som bliver som et bynært sommerhus er bare en gave for os, der udelukkende kommer rundt ved at cykle," slutter Jesper.

jespers-kolonihave-entree.jpg
Et klassisk trick i små huse med begrænset opbevaringsplads er masser af knager på væggen, som her i soveværelset, der har direkte udgang til terrassen.
jespers-kolonihave-planterjpg.jpg
Farverne i mobilen, som er fra Mark & Waldorf, fanger både tonen i den gule Fog & Mørup lampe og krukken som begge er fundet  på et loppemarked. Fra krukken sender en duftpelargonie sommerlige dufte ud i rummet.
jespers-kolonihave-vaser.jpg
Jespers egen keramik er naturligvis repræsenteret i huset, og i farver der matcher tiden og de møbler og farver han i øvrigt har valgt at bruge i stuen. Bord og stole er de klassiske Marguerit havemøbler. De er købt brugt på DBA og efterfølgende blevet restaureret.
jespers-kolonihave-maleri.jpg
Fra stuen kommer man ind   det lille soveværelse, hvor alt er malet hvidt. Billedet er en plakat, som kunstneren Husk Mit Navn har designet for Dansk Flygtningehjælp, og billedet ved sengen er et rya-værk, som en veninde har fundet til huset på et loppemarked.
jespers-kolonihave-opbevaring.jpg
Vægopbevaringen på badeværelset hedder Uten Silo og produceres af Vitra. Den er købt på DBA.
jespers-kolonihave-terrasse.jpg
Bord og stole er de klassiske Marguerit havemøbler. De er købt brugt på DBA og efterfølgende blevet restaureret.
jespers-kolonihave-terrassemoebler.jpg
En skammel fundet på et loppemarked matcher som havde den altid danne par med den brungule havestol fra Ferm Living. Vinduerne og skydedøren i det nybyggede kolonihavehus er fra Rationel.

Anbefalet til dig