
Royal Copenhagen: Se årets juleborde - og hvem der har dækket dem
Traditionen tro har Royal Copenhagen igen i år invitereret en række kendte danskere til at dække fem overdådige juleborde i deres Flagship Store. Mød årets seks særligt udvalgte ”borddækkere” – og se deres flotte borde – her.
Hvordan ser ”En fortryllet jul” ud for dig?
Dét spørgsmål har Royal Copenhagen i år stillet til seks kreative danskere og bedt dem dække i alt fem juleborde i forbindelse med deres traditionsrige juleudstilling.
Siden 1963 har den kongelige porcelænsleverandør afholdt julestillingen hvert eneste år, og når de fredag den 11. november åbner for den 59. udstilling af slagsen, forventes det, at mange tusinder gæster vil nå lægge vejen forbi flagskibsbutikken i centrum af København helt frem til den slutter ved årsskiftet.
Har du ikke mulighed for at besøge butikken fysisk, kan du som noget nyt i år også opleve de fem ikoniske juleborddækninger digitalt i samme periode på Royal Copenhagens hjemmeside.
Hvem har dækker årets Royal Copenhagens juleborde?
I år har det verdenskendte danske porcelænsdesign inviteret følgende seks danskere til at give deres bud på juleborddækningen:
- Frederikke Legaard (f. 1995) – Multikunstner og kogebogsforfatter, tidligere vinder af DR’s Den Store Bagedyst
- Adam Price (f. 1967) – Manuskriptforfatter, TV-vært og restauratør
- Bente Scavenius (f. 1944) – Kunsthistoriker, -kritiker, forfatter, foredragsholder og tv-personlighed
- Søren Le Schmidt (f. 1988) – Designer
- Vang Stensgaard – kunstnerduo bestående af scenografer og kostumedesignere Anja Vang Kragh (f. 1970) og Mia Stensgaard (f. 1972)
De seks kreative personligheder er ifølge Royal Copenhagen udvalgt, fordi de alle er unikke formidlere af hver deres kreative og faglige felt.
Med udgangspunkt i hvert deres bord er de blevet bedt om at skabe en juleborddækning under temaet ”En fortryllet jul”, hvor virkeligheden møder drømmenes magiske univers.
Hvert bord er dækket med inspiration fra forskellige verdenshjørner og afkroge af fantasien – og måske får de også dig som publikum til at tænke over, hvad du mener, der er det fortryllende ved julen?
Se de 5 Royal Copenhagen juleborde 2022 her:
Alle billeder af bordene er taget af fotograf Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen, mens styling og kuratering er af Cille Grut.
1. Frederikke Legaard - Min julefrokostdrøm
Frederikke Legaard (f. 1995). Multikunstner, kogebogsforfatter og vinder af ’Bagedysten’ 2019. Udkom i 2021 med kogebogen ’Kogekunst’, som udelukkende indeholder retter, der alle blev skabt, illustreret og fotograferet af Frederikke under Corona-epidemien. Hun skaber kunst i sit atelier på Nørrebro og står bl.a. bag statuetten til Politikens iByen pris 2022. (Foto: Asger Mortensen)
For Frederikke Legaard har målet været at skab en sanslig helhedsoplevelse med sit juleunivers.
Hendes bord er inspireret af hendes kærlighed til japansk og skandinavisk kultur, design og arkitektur og ikke mindst keramik og porcelæn.
”Jeg ville gerne skabe rammerne til den julefrokost, jeg allerhelst selv ville inviteres til. En, der er intim og festlig med venner, og som er en pause fra alt det traditionelle julemad med familien," fortæller den populære multikunstner og kogebogsforfatter.
Hun forestiller sig, at hun selv får lov at slå sig løs i køkkenet med en masse små og eksperimenterende serveringer, mens gæsterne sidder ved det Horigotatsu-inspirerede bord på Tatami-måtter. Hun har kombineret med det Royal Copenhagens grafiske stel 'blomst', der kombineres med 'Hvid Helblonde', 'Hvid Facet' og 'UNIKA kunst'. Samtidig har hun også skabt sit eget porcelæn i bløde og organiske former.
En sød duft af mandarin fylder rummet omkring bordet, og på væggene hænger Frederikkes egne værker skabt til udstillingen.
2. Adam Price - en vildsmarksjul
Adam Price (f. 1967). Manuskriptforfatter, TV vært og restauratør. Hovedforfatter bag den internationalt anerkendte serie ’Borgen’ og medejer og stifter af produktionsselskabet Sam Productions. Sammen med sin bror James Price har han været vært på 14 sæsoner af Tv-programmet ’Spise med Price’. De to ejer ligeledes 5 restauranter sammen. Adam har datteren Josephine og sønnen Storm. (Foto: Asger Mortensen)
Hos Adam Price har årets tema fået ham til at dække hans version af et fortryllende grønlandsk julebord.
”Hvis man skulle trylle sig et vildt sted hen til jul, så ville jeg gerne teleportere mig selv og mine gæster med op til et telt, hvor man kunne høre vinden suse over de grønlandske vidder lige ude for teltdugen, og bålet der knitrede, og så skulle der selvfølgelig dækkes op med mormors porcelæn”, siger han om sin inspiration.
Hans kærlighed til de grønlandske fjelde opstod for cirka ti år siden, og som hovedforfatter på DRs ’Borgen’ gav han også Grønland en afgørende rolle i den seneste sæson af serien.
Mormors samling af klassisk Musselmalet Riflet porcelæn har Adam Price arvet, og på juebordet er det blandet med det eventyrlige Royal Creatures stel og de traditionsrige Blå Samleartikler fra Royal Copenhagen.
Rundt om står der også isbjørne-skulpturer fra Royal Copenhagens arkiver, og der er et "blå" som den passionerede tv-kok også drømmer om, at julefrokostmaden bliver lavet over.
3. Bente Scavenius - Jul i Venedig
Bente Christina Brønnum Scavenius (f. 1944). Mag.art. i kunsthistorie. Kunstkritiker og -historiker samt forfatter af adskillige bøger – senest ”Mit livs billeder”. Aktuel med TV- programmet ”Verdensdamerne” på DR2, som sendes fra december 2022. Gift med skuespiller Joen Bille, og sammen har parret børnene Peder og Beate. (Foto: Asger Mortensen)
Bente Christina Brønnum Scavenius (f. 1944). Mag.art. i kunsthistorie. Kunstkritiker og -historiker samt forfatter af adskillige bøger – senest ”Mit livs billeder”. Aktuel med TV- programmet ”Verdensdamerne” på DR2, som sendes fra december 2022. Gift med skuespiller Joen Bille, og sammen har parret børnene Peder og Beate.
Hjemme hos Bente Scavenius skifter hendes julebord tema hvert år, men selve juledugen er altid den samme. Dugen har hun engang købt på et marked i Rom - og den blev en del af hendes inspiration til julebordet hos Royal Copenhagen.
Med sit julebord ønsker den kendte kunstanmelder at ramme magien fra de historiske venetianske ”palazzi”. Altså overdådige private boliger for aristokratiet, hvor tiden står stille, og hvor skønheden ifølge den kunstelskende historiker findes i de nærmest forfaldne rum.
Bordet er dækket med en brokadedug fra venetianske Fortuny, der med sine røde og gyldne nuancer minder om Bentes egen juledug. Den symmetriske og sirlige taffelopdækning er lavet som et spejlplateau. Sellet er Hvid Helblonde og en særproduktion af Musselmalet Halvblonde i en rig jernrød nuance, og de farverige buketter på bordet minder om dem, som fandtes i Bente Scavenius' barndomshjem, Klintholm Gods på Møn.
Der står også forgyldte bronzestager, håndmalede blomsterkurve og steldele fra vintagestellet Saksisk Blomst fra Royal Copenhagen på julebordet. Mens der på væggene hænger værkerne ”Imprint of Sleep” af den danske performancekunstner Sophie Dupont.
4. Søren Le Schmidt - en perfekt uperfekt jul
Søren Le Schmidt (f. 1988). Uddannet skrædder og designer. Designer af både herre- og dametøjskollektioner. Særligt kendt for overdådige kjoler til danske og internationale berømtheder samt Kongehuset. Gift med Nikoline Le Schmidt, og sammen har de tvillingerne Marlon og Mio på halvandet år. (Foto: Asger Mortensen)
En travl hverdag med små tvillinger på halvandet år præger hjemmet hos Søren Le Schmidt, og derfor har han gjort selve julestressen til sit tema for den magiske borddækning.
Den kendte tøjdesignerdesigners juleunivers afspejler transformationen fra julestress til julero. Og det foregår i to opdelte "rum", hvor juletræerne i begge rum er hængt op i loftet. Præcis som træet i år er hjemme hos Søren Le Schmidt, fordi julepynten dermed er ude af børnehøjde.
I den ene side af rummet er alt hvidt og kaotisk og med glas, bestik og møbler spredt ud over det hele.
Det er Royal Copenhagens minimalistiske og grafiske stel Hvid Facet, der ligger ituslået på bordet. Mend der på væggen vises en kunstfilm, som omhandler stressen op til juleaften.
I den anden side af rummet er julen rolig, hyggelig og fuld af nærvær, som Søren Le Schmidt fyldes med fra juleaftens dag.
Bordet er inspireret af designerens unikke og stringente æstetik, hvor der er dækket op med stellet HAV, og glas og dekorationer i mørke farver.
Bordkortene er skrevet direkte på bordet med hvid skrift, som herunder, hvor Marlon og Mio er navnene på designerens tvilligedrenge.
5. Vang Stensgaard - En livsnyders juletabernakel
Duoen Vang Steensgaard opstod i 2018 ud fra et ønske om at skabe deres eget tekstilunivers med inspiration fra deres arbejde med scenekunst og film. Sammen har de to skabt en verden af farverige og eventyrlige tekstiler til interiør. Herudover har de for nyligt været aktuelle med iscenesættelsen af Auguste Rodin-udstillingen på Glyptoteket. Både Anja og Mia er desuden udnævnt til riddere af Dannebrogordenen. (Foto: Asger Mortensen)
Det mest fortryllende ved julen er for kunstnerduoen Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard, når det lykkes at sænke tempoet og finde roen midt i en travl december - hvilket for dem begge især sker i dagene efter juleaften.
”Julens efterfest er fortryllende. Det hele er blevet sendt af sted, og man kan nyde at der er plads og tid til at gå tur, sove lur og spise rester,” uddyber Mia Stensgaard.
På det lange julebord ligger en juledug skabt til lejligheden, og det er dækket op med stellet Flora, som Anja Vang Kragh har designet for Royal Copenhagen.
Bordet er også dekoreret med blommefarvede vandglas og grønne Lalaing krystalglas, mens champagneskåle og glas til portvin og avec står spredt på bordet blandt espressokopper, tekande og karafler.
Julekabinen er omsluttet af Vang Stensgaards egne stofpaneler, der hænger i en over 14 meter lang gardinskinne, og som omfavner deres fælles kærlighed til scenekunsten.
Duoen ser deres julebord som et leverum med plads til både fest og den ultimative afslapning. Bordets særskilte opdækninger kan ses som en slags akter.