Royal Copenhagen juleborde

Foto: Lasse Wind og Stine Heilmann for Royal Copenhagen Se alle de fine juleborde fra Royal Copenhagen her.

Royal Copenhagen: Se årets juleborde og hvem der har dækket dem

Traditionen tro har Royal Copenhagen igen i år invitereret markante personer til at dække hver deres overdådige juleborde i deres Flagship Store. Mød de fem særligt udvalgte ”borddækkere” – og se bordene her.

NÆRVÆR

Julen er en hjertevarm højtid, der samler os omkring stærke traditioner og fælles værdier. Dette er såvel en følelse af samhørighed, som det er den håndgribelige samling omkring det veldækkede julebord.

Under temaet ”Nærvær” inviterer Royal Copenhagen fem kendte profiler til at folde deres personlige traditioner og juleeventyr ud i skikkelse af et veldækket julebord. Med temaet ”Nærvær” hyldes familien, traditionerne og juleglæden, i en tid hvor værdien af disse ikke er blevet mindre.

Vi gør os umage for hinanden, bruger dage på at forberede maden, planlægger og pynter nænsomt. Det er en højtid der kalder på nærvær og samvær – særligt i år hvor længslen efter fælleskaber og lyspunkter er stærkere, end den har været i mange år.

I år har de inviteret følgende fem danskere til at give deres bud på en nærværende borddækning:

  • Adam Aamann, restauratør og gastronomisk forkæmper
  • Andrea Elisabeth Rudolph, grundlægger af og CEO for Rudolph Care
  • Ida Wohlert, journalist og vært på Go’Morgen Danmark
  • Peter Mygind, skuespiller, entertainer og foredragsholder
  • Lis Sørensen, sanger og sangskriver
Juleborde 2020 Royal Copenhagen
Foto: Stine Heilmann for Royal Copenhagen

Hos den royale porcelænsproducent har pandemien præget og koncentreret opfattelsen af julen 2020:

– Netop i år, hvor en global pandemi har spændt snubletråde ud og gjort det svært at mødes og favne dem vi holder allermest af, får julen og traditionerne en særlig tyngde og værdi. Vi skal finde nye trygge rammer om årets ultimative fest og sætte endnu mere fokus på alt det, der reelt betyder noget og nære følelsen af at være sammen om noget, lyder det fra Royal Copenhagen i en pressemeddelelse.

Det er i år 57. gang, at Royal Copenhagen byder indenfor til julebordsudstillingen i deres Flagship Store på Amager Torv. Med udgangspunkt i det berømte porcelæn og temaet er målet hvert år at skabe personlige og gennemførte universer og stemninger – langt udover det sædvanlige.

Se de fem fantastiske borde her:

Adam Aamann, restauratør og gastronomisk forkæmper

Først og fremmest handler jul for Adam Aamann om det gode, veltilberedte måltid og nærværet med familie og venner – og det starter tidligt. Forberedelserne er mange, når drømmen er en julefrokost, der rummer kryddersnapse brygget på ekstrakter af gran og slåen, smagfulde, håndbryggede juleøl, og hjemmelavede aromatiske lager til silden.

- Jeg bliver helt høj af julens første varme dufte af krydderier og citrusfrugter. De pirrer sanserne og skaber en kile ind til fortiden og de traditioner, vi hver især bærer med os, siger Adam Aamann.

Han er kompromisløs, når det kommer til madlavningen, for nærværet omkring bordet skal have de bedste betingelser. Det kræver tid, de bedste råvarer og kærlighed, når han inviterer familien til julefrokost første juledag. Sølvstagerne er pudset, og der er pyntet op med mos, gran og æbler på det lange bord, som er dækket med Musselmalet Riflet og HAV. Det tunge sølvtøj, elegante ølglas på fod og en frodig blanding af snapseglas er fundet frem til et måltid, hvor retterne bliver ved med at komme, og hvor gæsterne forventes at møde op med en glubende appetit.

Adam Aamann julebord

Adam Aamann julebord

Adam_Aamann_1.jpg

Om Adam Aamann

Adam Aamann (f. 1974) er kok, kogebogsforfatter, restauratør og TV-vært kendt fra Madmagasinet på DR1. Hele hans virke er præget af en passioneret interesse for den gode madkultur. Hans indsats for at højne danskernes forståelse for det gode måltid, og for at fremme det danske smørebrød blev i 2007 anerkendt med Det Danske Gastonomiske Akademis hædersdiplom. Adam Aamann driver smørebrødsrestauranterne AAMANNS.

Andrea Elisabeth Rudolph, grundlægger af og CEO for Rudolph Care

Med efternavnet Rudolph og en opvækst på en juletræsplantage, ligger et passioneret forhold til julen nærmest i kortene. På hendes julebord udfolder familiehistorier sig i form a blandede stilarter, arvestykker og porcelæn.

Forældrenes pistaciegrønne Dagmar-stel fra 1930’erne finder sammen med Blå Blomst fra 1779, der var hendes oldemors. I familien går det dog ikke under navnet Blå Blomst, men under navnet, ”æggestellet”, fordi oldemoren solgte gårdens æg og købte porcelænet for pengene. Sammen med det moderne Blomst-stel fra 2018 forbindes historierne og generationer samles både på og omkring julebordet

- Jeg henter energi i nærværet, og trives i det perfekte kaos – både i hverdagen og i julen, fortæller Andrea Elisabeth Rudolph, der mener, at vi i år skal glædes endnu mere over vores fælles fortællinger og alt det, vi har i stedet for at jagte en masse, som vi ikke har brug for. Vi skal helt enkelt være mere til stede i nuet.

Rustikt bestik og blandede glas skaber en smuk kontrast i farver og teksturer, og komprimerer det perfekte kaos, som giver plads til at være menneske og til at føje nye fortællinger til de gamle og velkendte. Andrea har som en særlig hilsen til nåleskoven, hvor hun er opvokset, helt exceptionelt fået bemalet fade med forskellige typer nåletræer af en af Royal Copenhagens dygtige Flora Danica-malere. Det kreative udtryk er smukt afrundet med eksempler på de julebreve, som Andrea altid skriver – og som netop i år er velmenende råd til det kommende år, hvor så meget endnu er uvist.

Andrea Elisabeth Rudolph julebord

Andrea Elisabeth Rudolph julebord

Om Andrea Elisabeth Rudolph

Andrea Elisabeth Rudolph (f. 1976) er iværksætter og grundlægger af og CEO for Rudolph Care. Tidligere TV-og radiovært samt ambassadør for Red Barnet. Etablerede i 2009 Rudolph Care, der har specialiseret sig i prisbelønnede, økologiske og bæredygtige skønhedsprodukter.

Ida Wohlert, journalist og studievært på Go’Morgen Danmark

- Traditionerne er mange, og der er plads til alle omkring langbordet, for julen er netop et skønt frirum, hvor familien har lejlighed til at være sammen over flere dage. Det betyder, at vi har tid til at mærke hinanden og fornemme, hvordan det står til, fortæller Ida Wohlert, der hver jul siden barndommen rejser til Sverige for at fejre højtiden i uformelle rammer på sin mormors ødegård.

For Ida Wohlert kulminerer julen, når hendes mand og to børn mødes med bedsteforældre, onkler og tanter på ødegården i Sverige for at fejre julen i fælleskab i et tempo, der giver plads til refleksion over det forgange år. Alle hjælpes ad med at forberede julemiddagen, finde og fælde et juletræ, og pynte op til nogle hyggelige dage.

Atmosfæren er rummelig, og der er plads til alle generationer og mange forskellige traditioner. Det rustikke langbord dækkes uden dug og med en skøn blanding af Klassisk Musselmalet hel- og halvblonde, Blå Elements og dele fra Prinsesse-stellet. Et rustikt bestik af tin og svenske træstager giver, sammen en håndsmedet jernkrans, pyntet med æbler, gran og levende lys, lidt kant til julebordet. Julebordet afspejler den blandede forsamling, rummeligheden, uformaliteten og nærheden på den svenske ødegård midt i vild natur.

Ida Wohlert julebord

Ida Wohlert julebord

Ida Wohlert julebord

Om Ida Wohlert

Ida Wohlert (f. 1977) journalist og studievært på TV2 Go’Morgen Danmark. Uddannet cand. comm. i journalistik fra RUC samt en bachelor i arbejdspsykologi. Har arbejdet som journalist i mange sammenhænge, været reporter på TV2 Nyhederne og været studievært på TV2 News.

Peter Mygind, skuespiller, entertainer og foredragsholder

Til hjerternes fest ved Peter Mygind er engle af alle slags og i alle størrelser med ved og på bordet i familiekollektivet, som udover hustruen Lise tæller de to sønner, svigerdøtre, børnebørn og svigermor.

- Nærvær er et tema, som taler lige ind i mit hjerte – ikke blot til jul, men hele året. For vi skal altid være generøse med vores tilstedeværelse, være nærværende, åbne os, give slip og lukke kærligheden ind, siger Peter Mygind, der insisterer på, at vi skal være engle i hinandens liv og give os tid til at se hinanden i øjnene.

Bordet er dækket i rødt og grønt med afsæt i det traditionsrige stel Stjerne Riflet Jul, der med granguirlander, hjerter, klokker, kugler, kogler og bånd taler lige ind i den populære skuespillers julehjerte. Bordet bugner af julemænd og nissepiger, og et par af figurerne har på magisk vis forladt porcelænet. Over det eventyrlige bord svæver en discokugle, der kaster kærlighed rundt i hele stue. Julestemningen, nærværet og kærligheden flyder frit i omkring Peter Myginds julebord.

Peter Mygind julebord

Peter Mygind julebord

Peter Mygind julebord

Om Peter Mygind

Peter Mygind (f. 1963) startede sin karriere som skuespiller på Riddersalen i sin mor, Jytte Abildstrøms teatertrup. Siden uddannet på Statens Teaterskole. Trådte ind i danskernes bevidsthed i 1995 som Score-Kaj og har siden medvirket i en stribe spillefilm, TV-serier og teaterstykker. Er i øjeblikket aktuel i TV-serien Sommerdahl. Peter er også ambassadør for Hjerteforeningen.

Lis Sørensen, sanger og sangskriver

Med referencer til himlen, havet og den nordjyske natur indrammer Lis Sørensen stemningen af at tænde lys i mørket. Rummet er natblåt, stjernerne funkler og der er strandsand under det rustikke betonbord bord.

- Julen har en dobbelthed i sig. Den rummer for mig både glæde og vemod. Højtiden er en tid til refleksion, til at tænde lys i mørket og til at få et glimt af barndommens uspolerede forventning - og ikke mindst en anledning til at række ud efter alle de mennesker, vi holder af, fortæller Lis Sørensen.

På bordet pynter det stringente stel Hvid Elements sammen det historiske Mågestel fra 1895, der tager os med op mod himlen, og sætter livet og højtiden i perspektiv. Enkelte dele fra Multifarvet Elements bryder bordækningen og glas med fuglemotiver, levende lys i stager hentet hjem fra Skagen bringer varme til bordet. Over hele herligheden svæver en håndlavet lysekrone i messing kranset med havtorn som kaster juleglæde og håb ud over selvskabet.

”Hvis ikke nu, så hvornår” spørger Lis Sørensen i omkvædet på karrierens første julesang, der sætter stemningen omkring hendes julebord. Hun synger om sølvklokker og stjerneskud, men også om næstekærlighed, hjerterum og om at række ud efter livet og hinanden. Og det er netop julens væsentligste budskab for Lis Sørensen, der dækker et bord, som hylder nærværet og naturen.

Lis Sørensen julebord

Lis Soerensen julebord

Lis Soerensen julebord

Om Lis Sørensen

Lis Sørensen (f. 1955) har med sin særlige stemme sat sit uomgængelige fingeraftryk på dansk musik i gennem fire årtier. Hun er uddannet musikpædagog ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og har sunget hele sit liv i mange forskellige konstellationer. Hun trådte for alvor ind i vores fælles bevidsthed, da hun i 1980 sang Sebastians ”Stille før storm,” der er optaget i Kulturministeriets musikkanon. Har solgt mere end en million albums og givet tusindvis af koncerter.

Lis er også ambassadør for Red Barnet.

Her kan du se Royal Copenhagens bordudstilling

Julebordene åbner officielt fredag den 13. november 2020 og kan opleves på 2. sal i på Amagertorv 6, 1160 København K. frem til den 31. december 2020.

Det er i år 57. gang, Royal Copenhagen byder indenfor til julebordsudstillingen, og udstillingen er en af de mest besøgte udstillinger i København med et besøgstal på over 200.000 gæster, og i år kan du også opleve de smukke juleborde digitalt lige her.

Royal Copenhagen følger myndighedernes retningslinjer og tager alle nødvendige forholdsregler for at sikre alle en tryg og god oplevelse.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Interiør, Jul, Borddækning og Julefrokost