Royal Copenhagen juleborde
Foto: Royal Copenhagen Se alle de fine juleborde fra Royal Copenhagen her.

Se Royal Copenhagens 6 smukke juleborde 2019

Traditionen tro har Royal Copenhagen igen i år invitereret markante personer til at dække hver deres overdådige juleborde i deres Flagship Store på Strøget. Mød de syv særligt udvalgte ”borddækkere” – og se bordene her.

Hvordan genkender du, om et stykke porcelæn er fra Royal Copenhagen? Du vender det om.

For faktisk bærer hvert eneste produkt fremstillet gennem den danske virksomheds 244-årige historie nemlig de tre karakteristiske blå bølger i bunden.

Og netop dét kendetegn går igen, når Royal Copenhagen fra fredag den 22. november åbner dørene til deres traditionsrige julebordsudstillingen i samarbejde syv særligt udvalgte ”borddækkere”.

– Til årets juleborde har vi vendt blikket mod havet som tema. Havet har stor betydning for mange danskere og er forbundet med en masse stemninger, følelser og minder. Det samme gælder jo for julen, og derfor så vi en spændende mulighed for at forene de to fænomener i en anderledes julebordsudstilling, siger kreativ direktør Niels Bastrup i en pressemeddelelse.

Hos Royal Copenhagen markerer de tre blå linjer på undersiden af porcelænet Danmarks tilknytning til havet, og hver af bølgerne symboliserer de tre største vandveje: Øresund, Storebælt og Lillebælt. Tidligere på årets lancererede Royal Copenhagen også det nye stel, HAV.

I år har de inviteret følgende syv danskere til at give deres bud på en unik borddækning:

  • Oliver Hartkopp, professionel surfer bosiddende i ’Cold Hawaii’ i Klitmøller • Emilie Helmstedt, designer, kunstner og vinder af Magasinprisen 2018
  • Louise og Kenneth Toft Hansen, ejere af det nyrestaurerede og traditionsrige Svinkløv Badehotel
  • Rebekka Elbek, guldsmed og kunstner
  • Martin Bigum, anerkendt billedkunstner
  • Gun-Britt Zeller, toneangivende frisør og stilikon samt dedikeret vinterbader

Hvad havet betyder for dem, der dækker årets borde, ser den kreative direktør frem til:

– Vi glæder os til at give publikum en ny og inspirerende oplevelse af, hvad julen også kan være, når spændende profiler med en særlig forbindelse til havet skaber hvert deres juleunivers under overskriften ’Havblik’, lyder det fra Niels Bastrup.

Det er i år 56. gang, at Royal Copenhagen byder indenfor til julebordsudstillingen i deres Flagship Store på Amager Torv. Med udgangspunkt i det berømte porcelæn og temaet er målet hvert år at skabe personlige og gennemførte universer og stemninger – langt udover det sædvanlige.

Se de seks fantastiske borde her:

Oliver Hartkopp, professionel surfer bosiddende i ’Cold Hawaii’ i Klitmøller

Olivers jul hos Royal Copenhagen bliver fejret med gode surfervenner på bagsmækken af hans bil, der er parkeret i yderste klitrække. Som professionel surfer rejser han rundt i hele verden, og ofte er han slet ikke hjemme i juletiden.

I den rejsende sportsmandsånd er der derfor dækket op på et sammenklappeligt campingbord i rødt virvar-mønster, der er designet i 1950’erne af Sigvard Bernadotte. Porcelænet er et miks af arvestykker og Royal Copenhagens nyeste stel HAV, og der står transportkasser, så det let kan ryddes væk, hvis havet kalder.

For Oliver handler julen først og fremmest om at være sammen med dem, han holder af på en uhøjtidelig måde, så der er lagt op til en drengefrokost med sild og Thy-øl. Lyskæder med kulørte pærer skaber et festligt julerum i det fri, og det hele kan – ligesom alt andet i Olivers liv – hurtigt pakkes sammen.

Oliver Hartkopp julebord.jpg

Om Oliver Hartkopp

Oliver Hartkopp (f. 1995) er professionel surfer. Opvokset i Nordsjælland. Flyttede som 16-årig til Klitmøller i Thy – også kaldet Cold Hawaii – for at forfølge sin drøm om at blive professionel surfer. Tilbringer vintermånederne med træning i bl.a. Portugal. Har tre danske mesterskaber i seniorklassen og fem juniormesterskaber. På evig jagt efter den perfekte bølge. Træner for at kvalificere sig til OL i 2024.

Emilie Helmstedt, designer, kunstner og vinder af Magasinprisen 2018

Julen er farvernes fest for den prisvindende designer Emilie Helmstedt, der har sluppet sit indre legebarn fri for at skabe et ærligt juleunivers på havets bund.

Emilie dykker ned i dybet til de koraller, der må bøde med deres farve for klimaforandringerne og ende med at stå som en hård hvid skulptur på havbunden. Der er dækket op på en stiliseret tallerkenkoral, der sammen med lysende juletableauer udgør en eventyrlig undervandslysekrone.

Sammen med multifarvet Elements, knaldgult Ursula porcelæn fra gemmerne, design skabt af genbrugsplast, nyt og gammelt i ekspressiv forening er det en drømmejul for Emilie, hvis hjerte banker for verdenshavene. Der er også en grøn kajak fra NGO’en GreenKayak, der gratis udlåner kajakker mod, at man samler affald i Københavns havn og kanaler. Måske så gæsterne kan samle lidt havplast på vej til julefest?

Emilie Helmstedt julebord

Om Emilie Helmstedt

Emilie Helmstedt (f. 1993) er uddannet beklædningshåndværker og har efterfølgende studeret design på Kunstakademiets Designskole i København. Emilie etablerede i 2018 brandet Helmstedt, der hurtigt har opnået international opmærksomhed. Samme år modtog hun Magasin du Nord Fashion Prize. Debuterede med sin første kollektion: Oceania SS19 under Copenhagen Fashion Week i sommeren 2018.

Louise og Kenneth Toft Hansen, ejere af det nyrestaurerede og traditionsrige Svinkløv Badehotel


– Jeg elsker jul og glæder mig til for første gang at holde en fælles jul med både Kenneths og min familie i den smukke natur her ved Vesterhavet, fortæller Louise Toft-Hansen, der sammen med sin mand Kenneth ejer Svinkløv Badehotel ved Jammerbugten.

Plantagens mosbund, duften fra nåleskoven og ikke mindst havet lige uden for hoveddøren er inspirationskilden for Louise og Kenneths julebord, der er dækket til 22 personer. Naturens egen pynt har fået et drys glimmer, og der er dækket op med HAV, Musselmalet Halvblonde, Prinsesse og lidt Musselmalet Helblonde. Det store ovale bord er klædt i hør, og om det står de specialdesignede stole, som Chris Halstrøm har skabt til restauranten på Svinkløv Badehotel.

Et anretterbord med østers og champagne står og tager imod gæsterne som en hyldest til havet og en reference til Kenneths respekt for netop det maritime spisekammer. Vilhelm Lauritzens Radiohus-ringkrone over bordet kan med lidt god vilje siges at være et lysende minde om Louises fortid i TV-branchen.

Louise og Kenneth Toft Hansen julebord

Om Louise og Kenneth Toft Hansen

Kenneth Toft-Hansen (f. 1982) er uddannet kok på Munkebo Kro i 2004. Har siden arbejdet i en række af Danmarks bedste restaurationskøkkener, bl.a. Henne Kirkeby Kro, Molskroen og Prins Ferdinand. Driver i dag Svinkløv Badehotel sammen med sin kone Louise Toft-Hansen. Har tre gange repræsenteret Danmark ved Bocuse d’Or-konkurrencen – det uofficielle verdensmesterskab for kokke, hvor han i 2019 sikrede sig titlen som verdens bedste kok.

Louise Toft-Hansen (f. 1982) Bachelor i musikvidenskab fra Københavns Universitet i 2008. Arbejdet i TV-branchen siden 2003, først som produktionsassistent og caster hos bl.a. Nordisk Film, siden som tilrettelægger hos bl.a. Metronome, hvor hun har været med til at producere udsendelser som Cecilie & Madklubben, Master Chef, Her er dit Liv og Madklubben, hvor hun traf sin nuværende mand Kenneth Toft-Hansen. Siden 2016 medejer og kreativ direktør på Svinkløv Badehotel.

Rebekka Elbek, guldsmed og kunstner

Havet har flere gange været et tema i Rebecca Elbeks smykker, og det var derfor helt naturligt at dække op til jul under havoverfladen, hvor havfruer og havmænd kan være med til at fejre højtiden.

Ved hendes borddækning er der undersøiske skatte, der er patinerede igennem kontakt med sand og vand. Bordet er fyldt med blåmuslinger og sand, og på det finder man Rebekkas egne dækketallerkner i banket guld i poetisk samspil med steldele i Hvid Helblonde og et gyldent bestik, der er blevet overtaget af koraller og søgræs.

Over bordet hænger en voluminøs mobile i guld, som fanger solens stråler, der brydes på sin rejse igennem vandet. Centralt på det undersøiske tableau står en galionsfigur, som i hver af sine forgyldte arme bærer en god fortælling og et levende lys.

Rebekka Elbek julebord

Om Rebekka Elbek

Rebecca Elbek (f. 1975) er uddannet guldsmed fra London Guildhall University, Sir John Cash Faculty. Hun laver eksklusive, håndlavede smykker med fokus på kunstnerisk udtryk, håndværk og ædle materialer.

Martin Bigum, anerkendt billedkunstner

– Julen er hjerternes tid, men for mange kan det også være smerternes tid – og jeg har selv oplevet, hvordan det der skulle have været en fest, er endt i kaos, fortæller Martin Bigum, der gerne vil føre os ”under overfladen” med sin borddækning.

Det er nemlig ikke alt, der glimter, som også er guld – selvom der strømmer et glitrende, gyldent lys fra sandet i Martin Bigums splintrede juletableau, som udgøres af et sunket julebord dækket med stellet HAV på en imaginær havbund.

Her åbenbarer sig en kæmpe muslingeskal, som rummer Bigums oliemaleri ”Venskab” - et billede på et venskab i opløsning. I baggrunden høres Martin Bigum, der spiller sin egen klaverkomposition ”The Ocean doesn’t sleep at Night”.

Martin Bigum julebord

Om Martin Bigum

Martin Bigum (f. 1966) er multikunstner med maleriet som sin primære udtryksform. Udstiller internationalt og er repræsenteret på en stribe kunstmuseer og gallerier, som eksempelvis ARKEN, ARoS, SMK, Malmö Kunstmuseum og Biblioteque Nationale i Paris. Ridder af Dannebrog og kendt som en fremtrædende formidler med bl.a. deltagelse i DR K’s Kunstquiz. Hans kunstbog ”Min personlige kunsthistorie” er nu ude i 8. oplag på Gyldendal.

Gun-Britt Zeller, toneangivende frisør og stilikon samt dedikeret vinterbader

– Julen er først og fremmest symbolet på det tætte samvær med familien. Det er dage med dejlig mad og ikke mindst tid til at lade roen sænke sig oven på en travl december, fortæller stilikon og frisør Gun-Britt Zeller, der i år holder jul sammen med sin mand Torben, sønnen Jeppe og hans kæreste Hanna i sommerhuset i Tisvilde.

Gun-Britts intime julebord til fire er netop inspireret af havet og naturen ved Tisvilde strand, hvor hun holder af at bade hele året. På bordet blander hun elementer fra stranden, sten og skaller, med antikviteter og moderne design. Der er dækket op på et rustikt plankebord skabt af molesveller, og der leges med kontrasterne imellem det overdådige og det enkle.

I lysekronens skær er der dækket med Multifarvet Elements grå middagstallerkner og stellet HAV, krystalglas fra irske Waterford, store piqué broderede servietter og sølvbestik. Gæsterne bydes velkommen med nyåbnede østers og en dry martini. Farveskalaen er afdæmpet i hvide, grå og puddernuancer, og referencerne til det månebeskinnede hav illustreres af gulvets sølvglimmer og de tændte lys i ”fattigmands-sølvstager”. Violise Lunns fine håndlavede englekor ledsager middagen.

Gun_Britt Zeller julebord

Om Gun-Britt Zeller

Gun-Britt Zeller (f. 1950) har arbejdet som frisør siden hun var 13 år. Blev selvstændig frisør i 1976 og har siden drevet flere saloner i navnet Gun-Britt Coiffure – i dag med hovedsæde i hjertet af København. Står bag flere hår- og kropspleje-serier. Medejer af træningskæden Powerhouse Cph.

Her kan du se Royal Copenhagens bordudstilling

Julebordene åbner officielt fredag den 22. november 2019 og kan opleves på 2. sal i på Amagertorv 6, 1160 København K. frem til den 31. december 2019.

Det er i år 56. gang, Royal Copenhagen byder indenfor til julebordsudstillingen, og udstillingen er en af de mest besøgte udstillinger i København med et besøgstal på over 200.000 gæster. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Interiør, Jul, Borddækning og Julefrokost