Lavendel
SPONSORERET indhold

Stor guide til lavendler på altanen & i haven

Lavendler er smukke og pynter både i havens bede og i krukker på altanen. Samtidigt er de nøjsomme og nemme at passe, og hvis du vil have glæde af dine lavendler, er det lige nu, at du skal plante dem, så de kan få ordentligt fat. Læs med og få masser tips til dyrkning og pasning her.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
09. maj. 2022 | Bolig | ALT.dk

Lavendler er smukke at se på med deres små fine blå og violette blomster, og samtidigt dufter de fantastisk og leder tankerne hen på sol og sommer.

Lavendler stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, og hvis du har været på ferie i Spanien eller Sydfrankrig har du sikkert set, hvordan lavendelmarkerne breder sig vidt og bredt og står i fuldt flor om sommeren. Men selvom lavendler er en middelhavsplante, så er der mange sorter, der trives fint herhjemme, og flere af dem kan sagtens klare det danske klima og kolde vintre.

Lavendel er perfekt som kantplante eller som en lav hæk og egner sig desuden fint til krukker på altanen. Du kan med fordel plante lavendel i rosenbedet for at forebygge bladlus i roserne, og så tiltrækker de velduftende blomster insekter, bier og sommerfugle og er på den måde med til at skabe bedre diversitet i haven og bekæmpe skadedyr uden brug af sprøjtemidler.

Selvom du ikke har grønne fingre, så bliver du hurtigt gode venner med planterne. Lavendler er nemlig nemme at holde og formere, og så kræver de næsten ingen pasning og pleje.

Plantning af lavendler

Du kan plante lavendler fra april til august, men det er bedst at gøre det i april-maj. Selvom planterne trives absolut bedst på et solrigt sted, så kan de også klare halvskygge, men vil give færre blomster. Lavendler bryder sig ikke om at have våde fødder, og derfor skal du søger for, at jorden er veldrænet. Hvis jorden er meget fugtig, kan det være en god ide at blander lidt sand, grus eller småsten i.

Dyrker du lavendler i krukker eller potter, er det vigtigt, at du planter i store potter, så rodnettet kan få lov til at brede sig. Sørg også for, at der er hul i potten, så vandet kan løbe fra. Det er sorten der afgør, hvilken afstand lavendlerne skal sættes med. Nogle lavendler skal placeres med 20-30 centimeters afstand, mens andre sorter kræver mere plads og helt op til en halv meter mellem planterne.

LÆS OGSÅ: Flisepest: Sådan kommer du det til livs

Vælg de rigtige sorter

Der findes 39 forskellige lavendelsorter, hvoraf nogle egner sig bedre til vores klima end andre. Nogle typer af lavendel er frostfølsomme, men langt de fleste klarer uden problemer den danske vinter. For eksempel er Lavandula angustifolia, Munstead og Hidcote Blue hårdføre planter, som uden problemer kan dyrkes herhjemme, mens sommerfuglelavendel er en type, der ikke er særlig hårdfør og derfor skal dækkes til eller tages ind om vinteren.

En anden ting du skal være opmærksom på, når du planter lavendler er, hvornår den blomstrer. Lavendler blomstrer fra juni til august, men det præcise tidspunkt afhænger af, hvilken sort du vælger.

Sådan passer og plejer du dine lavendler

Lavendler skal vandes med måde, og de må aldrig soppe i vand. Vander du for meget, vil de få et dårligere rodnet, end hvis de holdes til den tørre side. Lavendler er nøjsomme planter, der heller ikke kræver ret meget gødning – faktisk bliver de flottest, hvis de ikke forkæles med vand eller gødning. Fra efteråret kan planterne klare sig selv med hensyn vand. Beskæring af lavendler For at holde dine lavendler friske og tætte, bør du klippe dem ned hvert forår, hvor de vågner efter deres vintersøvn, og der ikke længere er risiko for nattefrost. Hvis de klippes ned i efteråret, kan de nemlig gå ud, da de er meget udsatte, lige når de er blevet beskåret og har brug for at ”finde sig selv” inden vinteren. Klip dem ned til ca. 8-10 cm over jorden men sørg for, at der stadig er grønt tilbage på stænglerne.

6 ting du kan bruge lavendler til

Lavendler indeholder en række æteriske olier og aktive stoffer og kan buges i mange forskellige sammenhænge.

Lavendel-scrub

Lavendel-scrub

Du kan nemt lave din egen velduftende og beroligende scrub til hænderne eller badet. Bland 2,5 dl sukker og, 0,5 dl tørret lavendel. Tilsæt mandelolie eller anden neutral olie lidt ad gangen, indtil scrubben har en flydende konsistens. Lad scrubben trække et par dage.

Lavendel duftposer

Duftposer

Duftposer med lavendel er gode at lægge i fx dine skuffer med tøj, da de siges at skræmme møl væk og får tøjet eller sengetøjet til at dufte dejligt. Poserne kan også lægges under hovedpuden, da lavendelduft virker beroligende. Pluk en stor buket, lige inden blomsterne springer ud, for det er nemlig her, at de dufter af mest. Hæng herefter buketten op med hovedet nedad. Når blomsterne er tørre og ”knitrer”, nulrer du kronbladene ned i små stofposer, som du lukker og lægger ind i skabet eller ned i kommoden.

Bonustip: Poserne kan også kommes i tørretumbleren sammen med tøjet. På den måde får tøjet en dejlig duft af lavendel.

Lavendel fodbad

Beroligende fodbad

Hak friske lavendelurter og læg dem i en balje med en spsk. havsalt. Hæld meget varmt vand over og lad det trække et par minutter. Stik herefter fødderne i.

Lavendel limonade

Lav limonade med lavendel

Denne limonade egner sig godt som læskedrik i sommervarmen. Limonaden laves af 1 ½ liter vand, 3 dl sukker, 10 stilke friske lavendelblomster og 2 citroner. Halvdelen af vandet koges op i sukkeret. Tag gryden af varmen og læg lavendelstilkene i. Læg låg på og køl af. Pres citronerne. Tilsæt resten af vandet og citronsaften. Rør rundt og filtrer. Serveres med knust is.

Lavendelkager

Som smagsgiver i mad eller bagværk

Lavendel er blandt de mest anvendte spiselige blomster. Både blomster og blade er velegnede som smagsgiver i alt fra gryderetter, desserter, kager, is, snaps, sirup til brød og kager. De fine lilla blomster kan også benyttes som pynt på f.eks. småkager. Her får du opskriften på små lavendelkager.

Lavendel grill

Duft & smagsgiver

Pluk stilke af lavendel og bind dem i bundter. Læg et bundt på gløderne i pejsen og genskab duften af sommer i stuen. Eller fugt stænglerne og læg dem på grillen. Det giver kødet en spændende og anderledes smag.

Kilder: Plantorama, bolius.dk, arla.dk, idenyt.dk

Anbefalet til dig