Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Magiske minihaver
Foto: VK Stockimage

Magiske minihaver

Magiske minihaver

Du behøver ikke oceaner af plads for at lave en minihave, hvor grønsager, krydderurter og smukke blomster kan gro side om side. Et hjørne på terrassen, et lille bord, et par potter og en spand kan nemt blive en skøn lille have, som du kan nyde hele sommeren. Her får du fire fantastiske forslag til din minihave.


Et hjørne til grønt
Byg et hjørne til grønt i haven eller på terrassen. Det kræver blot en væg og evt. et bambusgardin, et hegn af pil eller andet flettet materiale. Lav hjørnet, så det danner læ, så citrusplanter, tomater og andre sorter, der normalt dyrkes i drivhus, får mulighed for at overleve. En fin gulvbelægning af f.eks. havetegl skaber fin æstetik og hjælper også med at holde på solens varme.

Jordbær er nemme at dyrke i potter, hvis de får rigeligt med sol, vand og gødning.

Hjulkrone er nem at dyrke og superfin i salater og andre grønne sommerretter. Her i hvid variant, men den fås også i blå.

Tips: Krogen kan også bruges til hyggekrog, hvor man med et lille bord og et par stole kan sidde i læ og dufte til sine urter og blomster.


Farverig genbrugshave
Plant masser af planter i hver deres lille beholder, så er de lette at flytte rundt på. Bland gerne mange forskellige planter i din minihave, så mindskes risikoen for skadedyr. Konservesdåser fra køkkenet kan også sagtens fungere fint som potter udendørs.

Byg en lille have op på et bord med potter og gamle vinkasser eller andre trækasser, som kan fungere som mini-højbede. Det ser smukt ud, når glas, emalje, ler og træ mikses på bordet, og det giver også mulighed for at gå i gemmerne og bruge alt det, man har. Sørg for, at bordet står i sol, dog ikke i fuld styrke hele dagen.

Er du nybegynder, så prøv evt. et af de nye produkter, der klarer det meste selv. Her åbnes posen, og man vander direkte ned i posen, og planten kommer op. Fra Canova.co.uk.

God jord og gødning er alfa og omega for planternes velbefindende. Kurven er fra Ikea og har plastikfor indeni, så den kan også bruges som potte.

Tips: Når planter bor i potter, er de nemme at give væk som en lille værtindegave!


Minihave i pose og sæk
Store lerpotter og sække fra Bacsac passer godt ind i det moderne terrassemiljø. Lav f.eks. en minihave, der kan fungere som rumdeler på terrassen. Fyld poserne op med god muld, hvis du vil dyrke blomster eller små træer – og fyld op med jord fra plantesække, hvis du vil dyrke tomater eller andre grønsager. Fordelen ved sækkene fra Bacsac er, at de ingenting fylder, når plantesæsonen er overstået, så hvis du kun har lidt plads, er det en rigtig god løsning. Fra Bacsac.fr.

Poserne er nemme at stille i skygge, hvis solen bliver for stærk, og ellers er en fin parasol løsningen. Parasollen er fra Grønlykke.com.

Klip og vand! Så dukker det grønne op efter en uges tid. Poserne er ideelle til små steder som f.eks. altan og vindueskarm. Fra Canova.co.uk.


Den mobile have
Plant dine krydderurter som her i en gammel zinkkasse. Haven kan passes alle steder, og du har altid grønt drys ved hånden. Her er plantet alle slags krydderurter direkte fra potter fra supermarkedet. For at de kommer til at gro godt, skal de plantes i jord fra en plantesæk og deles i seks eller fire dele, så rødderne får mulighed for at udvikle sig. Sørg for at bore huller i bunden af kassen, så overskydende vand kan løbe ud.

Aubergine kan også gro i potte, det kræver dog et meget lunt hjørne og læ.

Plant masser af planter i hver deres lille beholder, så er de lette at flytte rundt på. Bland gerne mange forskellige planter i din minihave, så mindskes risikoen for skadedyr. Konservesdåser fra køkkenet kan også sagtens fungere fint som potter udendørs.


► SE OGSÅ: Isabelles have

► SE OGSÅ: Sådan lykkes du med krydderurter i vindueskarmen

 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Planter, Have og Have