Peter Ibsen
SPONSORERET indhold

Peter Ibsen: "På den måde genopliver jeg et værk, og den måde jeg ser på det"

Galleristen og kunstsamleren Peter Ibsen, 46, savnede et galleri, der havde åbent om søndagen og åbnede for to år siden sit eget, der meget passende har fået navnet Sunday-S, i Amaliegade. Privat holder han til i et gennemført minimalistisk hjem på en villavej i Nordsjælland, hvor kunsten bestemmer alt.

Af: Annsophie Stoltenberg Roest Foto: Mikkel Tjellesen
20. mar. 2019 | Bolig | Eurowoman

Beskriv dit hjem?

– Vi bor to voksne og Ella på 10, Viggo på 12 og Sigfred på 16. Huset er fyldt med kunst i alle rum, og mange vil nok synes, at det er lidt for stramt og clean indrettet. Men det er helt okay med mig. Kunsten får lov at dominere de fleste rum og indretningen. Ikke omvendt.

Hvad skal der til for, at du føler dig hjemme?

– En masse minimalistisk kunst, der ikke larmer, men skaber ro, og på samme tid tvinger dig til at kigge godt efter og giver dig lyst til at forsøge at forstå, hvad du ser, hvordan det er lavet og tankerne bag værket. Jeg er mere til kunst end møbler, så jeg prioriterer få møbler, som også er af minimalistisk karakter. Jeg hader rod, så der skal være rene linjer og hellere færre gode ting end en masse fyld.

Hvor slapper du af?

– Når jeg er til yoga. Herhjemme er det ved det runde spisebord, med min iPhone i hånden eller min MacBook og en kop kaffe.

Peter Ibsens bolig
Spisebordet er af Charles og Ray Eames, Colombo-stole af De La Espada og stolen i midten fra FDB Møbler. Loftlampen er af Søren Rose, og den store kop på spisebordet er af kunstner Peter Shire. Værket på væggen er af Ethan Cook. Fotograf: Mikkel Tjellesen.
Peter Ibsens bolig
Tv. står Wassily- stolen af Marcel Breuer. Bag den hænger sort/hvidt værk af André Butzer og aluminiumsværk af Dorian Gaudin. Fotograf: Mikkel Tjellesen.

LÆS OGSÅ: Nadia Shelbaya: "Farverne er helt fantastiske, og jeg kan ikke få nok af at se på dem."

Hvilket er dit yndlingsrum?

– Det skifter alt efter, hvor jeg sidst har hængt ny kunst op. Jeg omrokerer konstant. På den måde genopliver jeg et værk, og den måde jeg ser på det. Men stuen har et meget fint lysindfald, og der er mest vægplads, så det er der, jeg omrokerer mest.

Hvad inspirerer dig til din indretning?

– Rene linjer. Det skal være relativt monokromt, ligesom den kunst, der hænger på væggene. Formsproget, teksturen og stofligheden fra værkerne går igen i meget af det design, vi har. Møbler skal have en historie og skille sig ud. Jeg kan ikke tåle, at man køber ting, der skal til storskrald efter fem år.

Påvirker dit arbejde din indretning?

– Ja, for pokker. Jeg arbejder med kunst, og derfor er min indretning meget præget af kunst. For mig er det ikke et arbejde, men en stor passion.

Peter Ibsens bolig
Skrivebordet er af FOS, stolen af Charles og Ray Eames, og neonværket på væggen er af Ethan Cook. Fotograf: Mikkel Tjellesen.
Peter Ibsens bolig
Unikalampe købt i Sacre Coeur i Charlottenlund. Fotograf: Mikkel Tjellesen.
Peter Ibsens bolig
På kontoret hænger grønt værk af Daniel Boccato. Det mørke værk er af Sam Moyer. Fotograf: Mikkel Tjellesen.

Hvad bør der være i ethvert hjem?

– Kunst, uden tvivl! Ellers mangler der noget. Men for mig handler det om, hvad der ikke skal være i et hjem. Fyld, rod og ting, der hober sig op, skal ud.

Hvad er din seneste investering til boligen?

– En Rocket-espressomaskine. Den er et unikum af æstetik, og så laver den sublim espresso. Gode ting må godt tage tid og være svære. Jeg er stadig ved at lære, hvordan man laver de der hjerter i mælkeskum. Rent kunstmæssigt er det et værk af den amerikanske kunstner Ron Gorchov, som det tog mig flere år at finde.

Peter Ibsens bolig
Værket på væggen er af Gregor Hildebrandt, bønnekværneren er antik, og kopperne er af Peter Shire. Fotograf: Mikkel Tjellesen.

LÆS OGSÅ: Helle Mardahl: "Hele mit glaseventyr startede med, at jeg ville lave en væglampe"

Hvad er dit kæreste eje?

– Kunstværket af den tyske kunstner Gregor Hildebrandt, som ændrede mit syn på kunst, og den måde jeg efterfølgende har samlet på. På møbelsiden er det nok en Marcel Breuer-stol fra 50’erne.

Hvad er det næste, du skal anskaffe dig?

– Mere kunst og gerne skulpturer eller et neonværk, som jeg er ved at blive hooked på. Og så vil jeg sygt gerne have en grøn plante eller et lysværk af Dan Flavin.

Hvor køber du møbler?

– Etage Projects, som har det fineste øje for møbler, der agerer som objekter, i udlandet eller på auktionssitet 1stdibs.com.

Hvad er dine bedste indretningstips?

– Less is more. Og lad kunsten bestemme.

Peter Ibsens bolig
Smukt sildebens-parket og værker af Marie Hazard. Fotograf: Mikkel Tjellesen.
Peter Ibsens bolig
Fotograf: Mikkel Tjellesen.

Hvor starter man, hvis man gerne vil investere i kunst?

– Med at se så meget som muligt, tag dig god tid. Hvis ikke du kender gode samlere, så find en gallerist, du stoler på. Surf rundt på Instagram, hvor du kan kigge mange udenlandske samlere over skulderen. Lad være med at købe det samme som naboen, og køb hellere færre og større værker. Det må godt gøre ondt i maven, når du skal vælge. Er det for nemt, bliver det hurtigt kedeligt. Kunst kræver tid og kræfter.

LÆS OGSÅ: Mia Stensgaard om sin yndlingsfarve: "Den passer til alt og klæder alle"

Hvad er det, kunsten kan?

– Den åbner en dør til et parallelunivers, fyldt med tankevækkende oplevelser, der fylder dig med tvivl og spørgsmål, som du i mange tilfælde aldrig får besvaret. Men du tvinges til at forsøge, og hvis du tør tage skridtet fuldt ud, er det en berigende og fascinerende rejse. Ellers bliver det bare pynt og prestigeobjekter på en væg.

Hvordan bruger du kunst i din indretning?

– Til at bestemme alt andet i hjemmet, fx hvor, hvordan og hvorfor en stol skal stå lige dér.

Hvilke kunstnere holder du øje med lige nu?

– Martha T. Jones, Luke Diiorio, Dorian Gaudin og Ron Gorchov.

Peter Ibsens bolig
I gangen hænger rødt værk af Otis Jones, og under står objekt af Dorian Gaudin. Fotograf: Mikkel Tjellesen.

Anbefalet til dig