tulipaner i vase

Foto: Trine Bukh og Getty Images Sukker, kartoffelmel og isterninger... vores brugere har mange bud på hvordan du bedst passer dine tulipaner.

9 gode råd: Sådan får du tulipaner til at holde sig flotte længe

En buket sprøde tulipaner er guld værd på en grå vinterdag, for de farvestrålende blomster signalerer glæde og er et tydeligt tegn på forår. Se her, hvordan du får mest muligt ud af de klassiske blomster.

Det bugner med tulipaner i vidunderlige farver i blomsterbutikkerne, og hvad er bedre til at minde os om den snarlige vår? Brug blomsterne i buketter og dekorationer og som frossen vinterpynt.

Vi har samlet brugernes bedste råd til, hvordan du forlænger dine tulipaners levetid:

Slatne og farveløse tulipaner

Tulipaner er så smukke, når du lige har hentet dem hjem fra blomsterhandleren. Men hurtigt mister de farve, springer ud og bliver slatne. Blomsterne holder sig dog flotte, hvis du tilsætter lidt sukker til vandet.
Ulla, Brønderslev

Isterninger i vandet

Jeg har fundet ud af, at jeg får de flotteste og mest holdbare tulipanbuketter, hvis jeg kigger efter tulipaner kun med knopper, men med lidt farve i knoppen. Altså hverken udsprungne eller helt lukkede. Tulipaner skal også altid i iskoldt vand. Jeg tilsætter faktisk løbende isterninger i vasevandet.
- Ulla, Holstebro

Bløde stængler

Når du køber en buket tulipaner, bliver de meget hurtigt bløde i stænglerne, hvorfor de falder sammen. Dette kan undgås, hvis du putter kartoffelmel i bunden af vasen. Så vil dine tulipaner stå flotte og ranke.
- Danni, Skive

Stil ikke påskeliljer og tulipaner sammen

Stil ikke dine påskeliljer sammen med andre blomster. Det skyldes, at påskeliljer udskiller et stof i vandet, som er giftigt for andre planter. Derfor skal du f.eks. ikke stille påskeliljer og tulipaner sammen, selvom det ser flot ud på påskebordet.
-Maja, Tønder

9 gode råd når du køber tulipaner

  1. Vær sikker på, at blomsterne ikke har fået frost eller været udsat for træk eller bilos.
  2. Ser tulipanerne friske ud? Bladene skal være grønne og saftspændte, og stængler og blade må gerne ”knase” lidt. Snitfladerne bør være friske, ikke brunlige og tørre.
  3. Pak blomsterne godt ind under hjemtransporten, særligt i frostvejr.
  4. Stil tulipanerne lyst, køligt og i koldt vand. Lad dem stå en times tid i indpakningspapiret, før du arrangerer dem.
  5. Skær et par centimeter af stænglerne med en skarp kniv, og put dem i vase, men fyld ikke for meget vand i. Jo mere vand, jo mere vokser tulipanerne.
  6. Sørg for, at vasen er helt ren, skift vand jævnligt, og giv stænglerne et nyt snit.
  7. Undgå at placere tulipanerne i direkte sollys.
  8. Udlad at stille frugt sammen med tulipaner; det forkorter deres levetid.
  9. Stil tulipanerne køligt om natten, og når du ikke er hjemme.

Kilde: dansketulipaner.dk m.fl

Vidste du, at...

...tulipaner kan gå i dvale. Det betyder, at de kan holde sig uden vand, og derfor finder du dem ofte stående i tomme spande udenfor hos blomsterhandleren?

Tulipanerne er flotte, når de er nyindkøbte og helt lukkede, men de er mindst lige så skønne, når de folder sig ud og bliver store og fortryllende at se på.

Udspring

Tulipanerne er flotte, når de er nyindkøbte og helt lukkede, men de er mindst lige så skønne, når de folder sig ud og bliver store og fortryllende at se på.

Tulipanens stilke vokser ofte en del, mens de står i vasen, og derfor er det en god ide at ”genbinde” buketten efter nogle dage.

Vokseværk

Tulipanens stilke vokser ofte en del, mens de står i vasen, og derfor er det en god ide at ”genbinde” buketten efter nogle dage. Skift i samme omgang vasevandet, og klip et stykke af stænglerne.

Du kan finde tulipaner i flere forskellige røde nuancer, og det ser flot ud, når du mikser dem i en buket sammen med blommegrene med tykke knopper.

Buket med røde tulipaner

Du kan finde tulipaner i flere forskellige røde nuancer, og det ser flot ud, når du mikser dem i en buket sammen med blommegrene med tykke knopper.

Når du skal bruge tulipaner i en krans, så vælg gerne en oasiskrans.

Krans med tulipaner

Når du skal bruge tulipaner i en krans, så vælg gerne en oasiskrans. Start med at lægge kransen i blød i en halv time, så den er gennemvædet, og fyld den herefter med tulipaner og for eksempel ranunkler, myrtekop, troldhassel, blomme og lærk. Så er der forårsstemning!

Tulipaner_loeg.jpg

Fra stuen til haven

Sommetider kan du finde tulipaner med løg, og så er det flot at arrangere dem i en klar vase, så du både kan nyde løg og blomster. Hæld lidt vand i bunden af vasen, så rødderne kan suge til sig. 

Når du køber tulipaner med løg, kan løgene genbruges i haven. Når blomstringen er omme, klipper du blomsterstænglerne af, men lader bladene sidde, til de er visnet helt ned. Grav løgene ned i haven, og de vil blomstre igen næste forår.

1600-tallets tulipanman

Tulipanen er stadig en populær løgvækst, men i 1600-tallet rasede tulipanfeberen i Holland i et sådant omfang, at den slog bunden ud af flere familiers økonomi.

I 1630’erne var de attraktive blomster forbeholdt den velstående del af befolkningen, men da interessen for planten var stor, steg prisen, og nogle begyndte at betale for tulipanløg på forhånd. Der var forskel på priserne, men den rød-hvide sort ’Semper Augustus’ var særligt populær. Priserne eksploderede, og et løg kostede efterhånden lige så meget som et hus.

I 1637 kom der stilstand i handlen, og nogle begyndte at sælge de løg, de havde købt til overpris. Det greb om sig, og flere og flere prøvede at få pengene hjem igen, men tulipanboblen var bristet, hvilket fik store økonomiske konsekvenser for mange hollændere.

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster, Have og Planter

610x200_woordy_knap2.jpeg