Bukser med svaj, lodne tæpper på væggene og brune nuancer: 70’erne er tilbage og ligeledes er relieffet, som på det seneste har fået en renæssance inden for boligindretning.
De fleste af os kender det fra væggene hos vores forældre eller bedsteforældre, hvor det længe har haft sin naturlige plads. Men på grund af dets grafiske karakter passer relieffet også godt ind i den moderne indretning. Modsat plakaten skaber relieffet en tredimensionel effekt, der giver rummet liv og personlighed.
Første gang jeg selv fornemmede relieffets magi var under et besøg til et museum for et år siden. Jeg så en flot hvidmalet murstensvæg og her hang et fantastisk relief. Jeg betragtede det i lang tid og kunne mærke lysten til selv at eje et. Man kan virkelig fornemme håndværket bag, og datidens stemning vælter ud af værkerne. Jeg begyndte at undersøge markedet og fandt ud af, at relieffer stadigvæk er super billige, og at der er masser af fund at gøre på loppemarkeder og på online handelspladser. Men sig det ikke til for mange, for efterspørgslen er netop nu stigende.
Keramikfabrikkerne Søholm, Knabstrup og Michael Andersen Keramik satte i 1960’erne og 70’erne deres præg på den danske reliefproduktion gennem forskellige samarbejder med designere som Noomi Backhausen og Marianne Starck, der er blandt mine personlige favoritter.
Disse relieffer er siden blevet samlerobjekter. Der findes dog også et hav af fine relieffer af mindre kendte keramikere og har man som mig en skattejæger gemt i maven, ja så er der guld at finde på loppemarkeder rundt om i landet. 60’erne og 70’erne var også perioden, hvor den amerikanske kunstnerduo Curtis Freiler og Jerry Fels under navnet Curtis Jeré skabte deres ikoniske og utroligt smukke ”vægskulpturer” i metal. Duoen ønskede hermed at lave kunst til folket af samme kvalitet, som den der hang på datidens gallerier.
Vægskulpturerne fra Curtis Jeré er stadigvæk i produktion og forhandles blandt andet hos The Apartment på Christianshavn i København. Priserne varierer fra ca.10.500 kr. - 15.500 kr. Et billigere, men efter min mening absolut lige så dekorativt alternativ er metalreliefferne fra samme periode af den danske kunstner Henrik Horst. Han er kendetegnet ved et maskulint og bastant udtryk. Horsts relieffer er ofte monteret på hessian, og selvom det er helt i tråd med 70’er-æstetikken, kan man, hvis man ønsker et mere moderne udtryk, afmontere selve relieffet fra bagpladen.