
SPONSORERET indhold
Moderne rugbrød med svedjerug
Det er nemmere end du tror at bage dit eget rugbrød.
2
Ingredienser
2 rugbrød:
400g knækkede rugkerner
400g svedjeugmel
eller 450 g. alm. rugmel
400g hvedemel
100g græskarkerner
100g øko solsikkekerner
100g øko hørfrø
30 g salt
30g mørkt sukker
1 mørk øl, 33cl.
9 dl vand
4-5 dl rugbrødssurdej
5 g gær.
Sådan laver du rugbrød:
- Rør alt sammen, det skal have konsistens som en frisk rørt mørtelmasse.
- Tag 4 dl af dejen fra til næste gang – det er nu din surdej til næste gang. Stil surdejen i køleskabet.
Fordel dejen ud i 2 smurte rugbrødsforme. - Lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer.
- Nu skal dejen helst have løftet sig ½ -1 cm – er den ikke det stiller du dem varmt til det sker.
- Bag dem ved 200 grader i ca. 45-60 min.
- Brødene er færdige når temperaturen inde i midten af brødet er oppe på 97 C.
- Tag brødene ud og vend dem på hovedet med formen på som låg – en times tid.
- Opbevar i en pose på køl eller i en brødkasse.
Tip
Du kan godt bage rugbrødet uden surdej første gang du bager.
Tilsæt da 5 g gær i stedet for de 4-5 dl surdej.
2. gang du bager rugbrødet, bruger du den surdej, du har taget fra + 5 g gær.
3. gang du bager rugbrødet, behøver du ikke gær – så er surdejen klar til at kunne klare det alene.