Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Opskrift på moderne rugbrød med svedjerug
Foto: Line Thit Klein Moderne rugbrød med svedjerug

Opskrift på moderne rugbrød med svedjerug

Moderne rugbrød med svedjerug

Det er nemmere end du tror at bage dit eget rugbrød.

plate 2
printer Print

2 rugbrød:
400g knækkede rugkerner

400g svedjeugmel
eller 450 g. alm. rugmel
400g hvedemel

100g græskarkerner

100g øko solsikkekerner

100g øko hørfrø

30 g salt

30g mørkt sukker

1 mørk øl, 33cl.

9 dl vand

4-5 dl rugbrødssurdej
5 g gær.

Sådan laver du rugbrød:

Rør alt sammen, det skal have konsistens som en frisk rørt mørtelmasse.
Tag 4 dl af dejen fra til næste gang – det er nu din surdej til næste gang. Stil surdejen i køleskabet.
Fordel dejen ud i 2 smurte rugbrødsforme.
Lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer.
Nu skal dejen helst have løftet sig ½ -1 cm – er den ikke det stiller du dem varmt til det sker.

Bag dem ved 200 grader i ca. 45-60 min.

Brødene er færdige når temperaturen inde i midten af brødet er oppe på 97 C
Tag brødene ud og vend dem på hovedet med formen på som låg – en times tid.
Opbevar i en pose på køl eller i en brødkasse.


Få opskriften på surdej her

Tip

Du kan godt bage rugbrødet uden surdej første gang du bager.

Tilsæt da 5 g gær i stedet for de 4-5 dl surdej.

2. gang du bager rugbrødet, bruger du den surdej, du har taget fra + 5 g gær.

3. gang du bager rugbrødet, behøver du ikke gær – så er surdejen klar til at kunne klare det alene.