Opskrift på mørkt brød med øl, honning og rugmel
SPONSORERET indhold

Mørkt brød med øl, honning og rugmel

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Af: Cecilie Svensson Foto: Line Thit Klein
07. okt. 2011 | Opskrift | ALT for damerne
1

Ingredienser

2 dl stout eller anden mørk øl, (ej hvidtøl)
200 g surdej »(Surdej)
3 dl vand
1 spsk salt
1 spsk honning
150 g rugmel
550-650 g hvedemel

Sådan laver du brødet

1. Rør stout, surdej, vand, salt og honning sammen. Kom derefter rugmelet i, og lad dejblandingen stå og sætte sig en halv times tid.

2. Tilsæt ca. 2/3 af hvedemelet, og rør grundigt. Tilsæt så det sidste mel lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, at det hele skal bruges. Dejen skal røres godt og længe – gerne 10 min – og er færdig, når den virker elastisk og er let sej i det. Konsistensen skal være blød, men ikke flydende.

3. Vend dejen til en kugle i rigeligt mel på køkkenbordet, og læg den tilbage i skålen. Dæk skålen med film og lad den stå og hæve i mindst 8 timer, gerne natten over.

4. Slå dejen sammen på et meldrysset bord, og form den til en stor kugle. Lad brødet hæve til omtrent dobbelt størrelse – det tager 2-3 timer. Tænd ovnen på 230 grader. Drys overfladen med mel og brug en meget skarp kniv til at snitte et kryds som på billedet.

5. Bag brødet i ca. 40 min, indtil det er jævnt mørkebrunt både i bund og overflade. Lad brødet køle helt af på en rist før der skæres i det.

Tip:
Ofte bager man ikke brødet længe nok, af frygt for at det skal blive tørt, men faktisk sikrer den høje temperatur og den lange bagetid, at skorpen indkapsler fugten i dejen.